KAT RIGGINS - GEEL - 17/11/18

Artiest info
website  
 

GEEL - 17/11/18

 

 

Nu kennen we Kat Riggins ook, want zaterdag 17 november was ze te zien in Geel door haar deelname aan het Theater programma Johan Derksen 'Keeps The Blues Alive'. Na een succesvolle theatertour van Johan Derksen met de Pioniers van de Nederpop besluit de flamboyante tv-persoonlijkheid een programma te brengen over de blues, waarin hij zijn publiek meevoert naar het begin van de jaren zestig, toen The British Invasion de wereld veroverde en The Rolling Stones, Them, The Animals, John Mayall’s Bluesbreakers, The Spencer Davis Group en The Yardbirds een breed publiek lieten kennismaken met de muziek van de Amerikaanse blueslegendes John Lee Hooker, Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, Howlin’ Wolf, Buddy Guy en B.B. King. Het gevolg was de opkomst van de Nederlandse bluesbands Cuby and the Blizzards, Livin’ Blues, Rob Hoeke Rhythm & Blues Group, Bintangs, John the Revelator, Flavium, Blues Dimension en de Oscar Benton Blues Band. Sindsdien speelt de blues een belangrijke rol in onze vaderlandse muziekcultuur. Tijdens deze theatertour begeleidt de Haagse band The Clarks artiesten als Pieter ‘Big Pete’ van der Pluijm, Erwin Java, AJ Plug en eerder genoemde Kat Riggins.

Kat komt op 7 februari 1980 als Katriva Riggins in Miami, Florida ter wereld. Ze groeit op in een gezin waar altijd muziek te horen is. Verschillende genres als gospel, country en rock komen in die tijd veelvuldig voorbij en vormen haar brede liefde voor muziek. Kat voelde zich het meest aangetrokken tot de gruizige stemmen van Bessie Smith, Sam Cooke, Nina Simone, Tina Turner, Denise LaSalle, Etta James, Ray Charles, Koko Taylor en Janis Joplin om er maar een paar te noemen. Al op jonge leeftijd begint ze te zingen op familie feesten en kerkelijke bijeenkomsten en ontwikkelt zo haar zangkwaliteiten. Wanneer ze drieëntwintig is zingt ze tijdens een optreden in de Sunny Isles Beach Lounge in Florida haar eerste jazz- en blues standaards, enkel met begeleiding van een pianist. Sindsdien heeft ze gespeeld in Vietnam, Thailand, China, Zuid Korea, Curacao, Nederland, maar ook een aantal concerten in België. Kat komt zelfs begin volgend jaar terug, want de Hageland Blues & Roots Night zal ze op 2 maart als headliner afsluiten.

Kat mixed haar blues het liefst met een flinke scheut hip hop, pop, rock, gospel en zelfs een tintje country, of misschien beter gezegd roots muziek ontbreekt niet aan haar repertoire. Kat nam in 2012 in eigen beheer een compilatie EP ‘Seoul Music’ op en in 2014 met producer James “Boowie” Murphy het blues fusion album ‘Lily Rose’. Haar voorlaatste uitgave ‘Blues Revival’ (2016) heeft ze naar haar gelijknamige begeleidingsband genoemd, een album waarop gospel, rock, funk en moderne en traditionele blues op zeer plezierige manier samen komen en dat gaat eigenlijk ook wel een beetje voor haar nieuwe album ‘In The Boys Club’. Met de titel verwijst ze naar de geringe aanwezigheid van vrouwen in de mannenwereld, die de blues scène soms lijkt te zijn en waarvan u hier de recensie kan lezen. We zagen haar tijdens de Theater Tour in Geel, en wat een geweldig stemgeluid heeft toch deze heerlijke blueszangeres. Juist voor haar optreden hadden we een even heerlijk gesprek met deze succesvolle zangeres.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

recensie