JOE LOUIS WALKER - OSPEL - 03/05/19

Artiest info
website  
 

OSPEL - 03/05/19

 

 

De op 25 december 1949 in San Francisco, California geboren Joe Louis Walker is naast gitarist, zanger en songwriter ook een verdienstelijk producer. JLW is ook opgenomen in de Blues Hall of Fame en won vier keer een Blues Music Award. JLW komt uit een muzikale familie en begon al op zeer jonge leeftijd met gitaar spelen. Op zijn 16de was hij al een bekend gezicht in de muziekscene van San Francisco. In 1968 deelde hij een huis met de blanke bluesvirtuoos Mike Bloomfield (1943-1981), bekend van The Electric Flag en gastmuzikant achter Bob Dylan. Uiteindelijk debuteert Walker in 1986 op overtuigende wijze met het album "Cold is the Night". Na dit debuutalbum behoort hij meteen tot de toonaangevende Amerikaanse bluesartiesten, niet alleen in de San Francisco Bay Area maar ook ver daar buiten. En daartoe behoort JLW tot op de dag van vandaag.

In het verleden speelde Walker met grootheden als Jimi Hendrix, John Lee Hooker, Muddy Waters, John Mayall, Steve Miller, Nick Lowe, Buddy Miles, Mike Bloomfield, Otis Rush en Thelonious Monk. Ook werkte JLW samen met onder meer Bonnie Raitt, Buddy Guy, Taj Mahal, Ike Turner, Branford Marsalis, James Cotton, Tower of Power en Clarence “Gatemouth” Brown. Daarmee is duidelijk dat Joe Louis Walker een enorme staat van dienst heeft.

Naast de vele samenwerkingen en het uitbrengen van tientallen albums heeft JLW ook altijd intensief getourd. Zo speelde hij op nagenoeg alle grote festivals ter wereld waarmee hij in al die jaren een grote schare trouwe fans heeft opgebouwd. In een ver verleden speelde hij reeds op Moulin Blues, te weten in het jaar 1998 samen met Billy Branch en Matt Guitar Murphy. Door de jaren heen is hij eigenlijk alleen maar beter geworden. Zo genoten we van JLW in 2015, waar hij deel uitmaakte van de indrukwekkende line-up van het Ramblin’ Roots Festival in Tivoli Vredenburg, Utrecht, waar we toen ook de kans kregen om deze veelzijdige artiest te kunnen interviewen.

Zijn muziek laat zich niet gemakkelijk in een hokje duwen, want Joe Louis Walker doet gewoon zijn eigen ding. Hij brengt met zijn band een melange van blues, gospel, soul, r&b en rock. Dat dit erg lekker klinkt en goed in de smaak valt bewijzen meer dan twintig albums en meerdere awards. En dat JLW een grensverleggend icoon van de blues is bewees hij vorig jaar met het album "Journeys to the Heart of the Blues" (2018), het akoestische album dat de bluestitaan maakte met landgenoot Bruce Katz en Engelsman Giles Robson. Op dit in Woodstock opgenomen album vertolkt het trio nummers van Big Bill Broonzy tot Roosevelt Sykes. Voor Rootstime reden genoeg om in Ospel tijdens het Moulin Blues fest. terug te praten over zijn verleden en vooral de toekomst.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers