ERIC LINDELL - OSPEL - 04/05/19

Artiest info
website  
 

OSPEL - 04/05/19

 

 

Authenticiteit. Sommige muzikanten hebben het van nature, anderen denken het zich toe te eigenen door een roots- of bluesplaatje op te nemen, maar blijven ten eeuwigen dage doen wat ze graag willen zijn. Eric Lindell, geboren in 1969 in San Mateo, California, maar al ettelijke jaren geleden verhuisd naar New Orleans, behoort onmiskenbaar tot de eerste categorie. De man werkt al meer dan twintig jaar gestaag aan een discografie die je op zijn minst indrukwekkend kunt noemen, niet zozeer qua omvang maar wel vanwege de constante kwaliteit die Lindell levert. Zijn platen zijn overheerlijke cocktails van blues, rhythm-and-blues en soul met nu en dan een fikse geut New Orleans funk, wars van aanstellerij en dikdoenerij.

Eric Lindell groeide op in de baai van San Francisco, CA en speelde al in bandjes vanaf zijn vijftiende. In NO speelde hij eerst vaak samen met de drummers Johnny Vidacovich (Professor Longhair) en Harold Ray Brown (War). En, met Stanton Moore, keyboardspeler Ivan Nivelle en bassist Rob Mercurio (enkele leden van Galactic). Doordat hij beter in de NO music scene bekend geraakte, wist hij in 2006 een contract bij Alligator Records te versieren. Later brengt hij bij kleinere indie labels ook nog verschillende albums uit. Lindell’s stijl wordt omschreven als “blue-eyed soul”, waaronder men ook andere artiesten als Daryl Hall (Hall & Oates) en Van Morrison durft te catalogeren. Als Lindell niet op tour is, wordt hij begeleid door Dragon Smoke (Ivan Neville, Robert Mercurio & Stanton Moore), een band die hij in 2003 mee oprichtte.

Bij Alligator debuteerde Lindell in 2006 met ‘Change In The Weather’, een compilatie album met tracks uit verschillende in eigen beheer uitgebrachte albums en EP’s. Zijn tweede Alligator release ‘Low On Cash, Rich In Love’ (2007) leverde hem radio zendtijd op met de single “Lay Back Down”. Op zijn toen voorlopig derde Alligator release ‘Gulf Coast’ (2009), zijn ook leden van Galactic te horen. Het leverde hem met “If Love Can’t Find A Way” ook zendtijd op. Lindell was zelf de producer van de tweede en derde Alligator release. Vorig jaar verscheen de opvolger voor ‘Matters Of The Heart’ (2016), dat de naam ‘Revolution In Your Heart’ (2018) kreeg en dat opnieuw bij Alligator Records uitgegeven werd. Lindell speelt bijna alle instrumenten op dit album zelf en vroeg voor de opnames de hulp van slechts twee muzikanten: drummer Willie McMains & keyboardspeler Kevin McKendree (Delbert McClinton, Brian Setzer Orchestra, Tinsley Ellis).

Relaxed, of zoals Amerikanen dat zo mooi uitdrukken: laid back, sfeervol, tijdloos en vertrouwd ... zijn adjectieven die van toepassing zijn op het werk van Lindell. Na zijn gedenkwaardige optreden tijdens Moulin Blues 2010, waar we tevens ook een interview hadden was dit jaar Lindell terug in Ospel, en waren we blij om onze rootsrocker na zeven jaar niet alleen op het podium maar ook achteraf backstage te zien en even met hem een leuk geprek te hebben, ook achteraf bleven we heel relaxed aan de babbel.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

recensie