THE BLUES GIANTS - OSPEL - 04/05/19

 

Als we een simpel rekensommetje maken dan staat Sugaray Rayford + Nick Schnebelen + Albert Castiglia + Jimi Bott + Willie J. Campbell gelijk aan een ware superband waarbij de naam 'The Blues Giants' misschien nog wel een understatement is!  De heren van dit All Stars kwintet hebben hun naam echter niet gestolen, dat staat wel vast na hun passage in Moulin Blues, waar deze heren hun enige show in Nederland en laatste van hun Europese tour kwamen geven. De organisatie van dit tweedaagse festival mogen dit zeer geslaagde concert in gouden letters bijschrijven op het intussen al rijk gevulde palmares. Er was een tijd dat je voor ‘supergroepen’ moest opletten omdat die zelden het niveau haalden van de individuele grootheden. Maar die tijd lijkt voorbij. Op de afsluitende dag van dit festival vaagden twee bands die bedenkingen weg. Eerst was er The Proven Ones, het samengaan van zanger Brian Templeton, stergitarist Kid Ramos, toetsenvirtuoos Anthony Geraci, bassist Willie J. Campbell en drummer Jimi Bott, en enkele uren later waren The Blues Giants aan zet.

Dat succes komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen… De vijf ‘blues giants’ kennen mekaar van vroegere bands of zijn vertrouwd met gelegenheidsgroepen. Zo kennen we drummer Jimi Bott en bassist Willie J. Campbell van The Fabulous Thunderbirds, Rod Piazza & The Mighty Flyers.. en dit naast zoveel andere bands. Albert Castiglia kan je zowat overal tegenkomen in bluesland. Hij speelde met of bij Pinetop Perkins, Eddy Clearwater, Billy Boy Arnold, Melvin Taylor, Ronnie Baker Brooks, Ronnie Earl, Otis Clay, Phil Guy, John Primer en Lurrie Bell, om het bij die te houden. Vooral aan de jaren als sideman van Junior Wells, die hij als zijn ‘godfather’ beschouwt, heeft Castiglia goede herinneringen. Hij bleef hem trouw tot diens dood in 1998.  Ook Nick Schnebelen kennen we in Ospel na zijn optredens in 2012 (Trampled Under Foot) en 2017 (Nick Schnebelen Band) als een artiest met een hele mooie toekomst. Hij gaat op gitaar & vocaal gebied ongetwijfeld de degens kruisen met de overige Giants. Tot slot Sugaray Rayford, deze geboren Texaan kennen we in Ospel van een indrukwekkend optreden in 2014. Deze imposante blues reus vermengd blues met soul & gospel en brengt dit met een oppermachtige stem. Sugaray is daarnaast een echte entertainer, zeg gerust een brok dynamiet op het podium.

Vooraf aan hun geweldige concert later die avond wisten we Sugaray, Nick, Jimi en Albert voor de camera te halen. Albert Castiglia kwam toen het interview al gestart was even later erbij zitten, want hij moest nog bekomen van uitzonderlijk nieuws dat hij even ervoor vernam in Spanje, hetgeen hij dan ook meteen vertelde toen hij aan tafel kwam aanschuiven. Benieuwd? Kijken maar!

 

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers