DANY FRANCHI - MAASTRICHT - 31/05/19

Artiest info
website  
 

MAASTRICHT - 31/05/19

 

 

Dany Franchi werd in 1990 geboren in Genoa, Italië en speelde al vrij jong in meerdere lokale bands. In 2008 beëindigde hij zijn muziekopleiding in Milaan en werd hij beroepsmuzikant. In 2009 vervoegde hij de populaire Zibba & Almalibre band, waarmee hij tourde en optrad in Italië. In 2011 richtte hij de Dany Franchi Band op, met als bassist Carlo Dellepiane en drummer Andrea Tassara. In hetzelfde jaar won Dany Franchi de ‘Blues for Youth Award’ als beste jong talent in de Italiaanse blues scene.

In zijn stijl is Franchi beïnvloed door BB King, Robert Cray, Jimmie & SRV Vaughan, Eric Clapton, Albert King, Muddy Waters, Jimmy Rogers en Jimi Hendrix. Tussen 2016 en 2017 promootte Franchi zijn muziek tijdens festivals in de States en Europa, en deelde het podium met levende Blues legendes zoals Ronnie Earl, Kim Wilson en The Fabulous Thunderbirds, Anson Funderburgh en vele anderen. In de afgelopen twee jaar promootte Dany zijn muziek op prestigieuze Blues Festivals over de hele wereld, zoals Blues From The Top in Colorado (VS), Bayfront Blues Festival (VS), Greeley Blues Jam (VS), Doheny Blues Festival (VS), Dallas International Guitar Festival (VS), Blues’n Jazz Rallye (CH), Olsztyn Blues Festival (PL), Augustibluus Festival (ES) en vele anderen.

Franchi debuteert in 2012 met "Free Feeling". Hij wordt hierop gesteund door 'Guitar' Ray Scona (The Ramblers) en blues gitarist Sean Carney. In 2014 nam hij zijn album "I Believe" op in Ohio, geproduceerd door Sean Carney. Dany’s derde album "Problem Child" verscheen in 2018, en naast de ritme sectie, bassist Nate Rowe (Gary Clark Jr.) en drummer Wes Starr (J.Vaughan, A. Funderburgh) werkten in de Wire Recording Studio in Austin, TX, ook toetsenman Jim Pugh (Robert Cray), gitaristen Anson Funderburgh & Andy T, The Texas Horns en mondharmonicaspeler Greg Izor mee aan het album.

Dany Franchi wordt alom beschouwd als een van de beste, jonge bluesmuzikanten van dit moment. Hij is een jonge gitaarheld met een benijdenswaardige dosis talent en elegantie. Franchi is iemand die zeker noch kan en zal groeien, maar zijn geloofwaardigheid is nu al te voelen. Franchi mixt perfect de authenticiteit van het verleden met de blues van nu. Dany Franchi maakt niet alleen in Italië, maar ook ver erbuiten indruk! Tijdens Blues Maastricht troffen we Dany en zijn keyboardspeler Manu Ghirlanda aan op de festivalweide, en spraken hun even aan over hun komst naar Goezot en zoveel meer.

 

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers