WARREN HAYNES (GOV'T MULE) - BRUSSEL - 05/06/19

Artiest info
website  
 

BRUSSEL - 05/06/19

 

 

Gov’t Mule is een Amerikaanse Southern-blues-rockband, die in 1994 opgericht werd door gitarist / zanger Warren Haynes en bassist (Douglas) Allen Woody (1955-2000). Zij spelen toen al samen in de bekende Southern rockband The Allman Brothers. Het muzikale project bestaat naast Haynes en Woody verder uit drummer Matt Abts en wordt Gov’t Mule genoemd. De naam verwijst naar het gegeven, dat in sommige arme landen, de boeren ter ondersteuning van de regering een ezel krijgen om te helpen het land te bewerken: een zogenoemde "Government-Mule".

Op 26 augustus 2000 werd bassist en bandlid van het eerste uur Woody dood op zijn hotelkamer gevonden. Dit was een grote klap voor de band maar Haynes en Abts besloten door te gaan en namen "The Deep End" (2001) op. Een album waarop verschillende bassisten te horen zijn van the Who's John Entwistle tot the Grateful Dead's Phil Lesh. In 2003 verscheen "Déjà Voodoo", waarop de bezetting is aangevuld met een nieuwe vaste bassist Andy Hess en toetsenist Danny Louis. Al kort na deze veranderingen in de band, wist Gov’t Mule zich te onderscheiden van andere bands, door hun persoonlijke muzikale voorkeuren te gaan mixen met andere, onderscheidenlijke muzikale invloeden én door regelmatig gasten (Ron Holloway, Sonny Landreth, Paul Nelson…) uit te nodigen tijdens hun live shows.

Na het debuutalbum "Gov’t Mule" (1995) verschenen nog een paar studioalbums, die door critici en publiek positief onthaald werden maar het zijn vooral de liveoptredens die indruk maken. Waar op de albums de vrijheid van Haynes nog ingeperkt wordt, gaat de band zich op het podium regelmatig te buiten aan lange solo's, sessies met gastmuzikanten en jamversies van covers en eigen materiaal. Songs die op plaat enkele minuten duren waaieren live uit tot stormachtige jams van meer dan een kwartier, waarbij elk bandlid zijn plaats vindt en het spelplezier tot op de achterste rijen spat.

Anno 2019 bestaat deze iconische jamband nu 25 jaar. Om dit jubileum te vieren brengen ze nu "Bring On The Music - Live at The Capitol Theatre", hun nieuwe project, dat zal uitkomen op 28 juni 2019 via Provogue / Mascot Label Group. Deze release werd gefilmd in de Capitol Theatre in Port Chester (New York) op 27 en 28 april 2018, en werd met 9 camera's geregistreerd door de gerenommeerde muziekfotograaf en regisseur Danny Clinch (Pearl Jam, Bruce Springsteen, Foo Fighters, Phish). De release bevat meer dan 2 uur livemuziek, interviews met de band, beelden achter de schermen, foto's gemaakt door Danny Clinch door de jaren heen, en veel meer.

Dit is de eerste keer dat Gov't Mule’s nieuwe stage-set en productie zijn verfilmd, waardoor de opwinding en het spektakel van een Gov't Mule-show dichterbij dan ooit voelt. De release zal beschikbaar zijn in verschillende configuraties: een deluxe 2 CD / 2 DVD-pakket (de CD en DVD hebben volledig verschillende tracklijsten en bevatten bonusvideo's van "Soulshine" en "Traveling Tune"), twee afzonderlijke dubbel-vinylpakketten, digitaal, Blu-ray en een 2-CD-pakket (met audio van de film.)

De eerste live track "Life Before Insanity" van deze rock titanen is reeds eerder uitgegeven, even later gevolgd door "The Man I Want To Be" en vandaag is "Broke Down On The Brazos" de volgende smaakmaker . (zie video’s onderaan). Over het eerste nummer zegt Haynes het volgende : "I’m happy we included the song "Life Before Insanity", the title track of our third record, as it is a good representation of that era of the band. The fans will enjoy it as it hadn’t been performed in quite a while and we just recently started playing it again." En dit is het ook, tijdloze muziek met een significant geluid, en was het tevens nog eens genieten van hun show in de AB in Brussel. Vooraf aan hun optreden spraken we met frontman Warren Haynes over hun nieuw project en gaf hij afsluitend aan dit gesprek raad aan alle jongeren die ook later in de muziekwereld willen stappen.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Life Before Insanity

 

The Man I Want To BeBroke Down On The Brazos