TINSLEY ELLIS - WESPELAAR - 17/08/19

Artiest info
website  
 

WESPELAAR - 17/08/19

 

recensie

 

Geboren in Atlanta, GA en opgegroeid in het Zuiden van Florida, ontdekte Tinsley Ellis de Blues via de invasie van de Britse blues bands als The Yardbirds, The Animals, Cream en The Rolling Stones en korter bij huis, door The Allman Brothers. Na het bijwonen van een optreden van BB King (waar hij de gebroken snaar van BB’s “Lucille” kreeg) wist Ellis dat hij zelf ook een blues muzikant wou worden. Ook tijdens de optredens van Howlin’ Wolf, Muddy Waters en andere blues artiesten zat Ellis op de eerste rij en praatte hij na hun show met hen. En ja, hij heeft nog altijd de snaar van BB!

In 1975 verhuisde Ellis als jonge muzikant van Florida terug naar Atlanta, waar hij met een lokale blues band Alley Cats ging spelen. In 1981 vormt hij samen met de blues veteraan zanger / harpist Chicago Bob Nelson een band The Heartfixers. Met hen neemt hij bij het Landslide label 'Cool on It’ (1986) op. Bij Alligator debuteert Tinsley daarna in 1988 met ‘Georgia Blue’, een album dat zijn doorbraak als nieuwe “guitar hero” bij het grote publiek betekende. In 2000 tekent hij bij Capricorn Records en in 2002 bij het Telarc label, waar hij twee albums uitbrengt (‘Hell or High Water’ (2002) & ‘The Hard Way’ (2004). Ellis keert in 2005 terug naar Alligator Records, waar hij ‘Live! Highwayman’ (2005), ‘Moment Of Truth’ (2007) en ‘Speak No Evil’ (2009) uitbrengt. Daarna volgen er vier albums in eigen beheer op zijn eigen Heartfixer label (‘Get It!’ - 2013, ‘Midnight Blue’ - 2014, ‘Tough Love’ - 2015 & ‘Red Clay Soul’ - 2016.

Ondertussen deelde Ellis al het podium met o.a. Stevie Ray Vaughan, Otis Rush, Willie Dixon, The Allman Brothers, Leon Russell, Son Seals, Koko Taylor, Albert Collins, Buddy Guy, the Tedeschi Trucks Band & Gov’t Mule. 2018 was voor Tinsley Ellis een topjaar. Hij keerde terug bij Alligator Records, het label dat hem in de jaren 90 op de wereldkaart had gezet. Zijn Alligator’s comebackalbum ‘Winning Hand’ is genomineerd bij de Blues Music Awards als ‘Blues rock album of the year’ en Tinsley zelf staat in de categorie ‘Blues rock artist of the year’ tussen het rijtje van Billy Gibson, Eric Gales en Kenny Wayne Shepherd. Om maar te zeggen dat Tinsley Ellis bij de absolute top van gitaarslingers behoord. De 62 jarige, en nog steeds in Atlanta residerende, artiest is al meer dan 40 jaar professioneel actief, heeft 19 albums op de teller staan en haspelt nog steeds minstens 150 optredens per jaar af. De organisatie van Swing Wespelaar waren dan ook trots dat ze hem na meer dan 20 jaar eindelijk nog eens in België kunnen presenteren.

 

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers