SHEMEKIA COPELAND - WESPELAAR - 17/08/19

Artiest info
website  
 

WESPELAAR - 17/08/19

 

recensie

 

Shemekia Copeland, is een Amerikaanse blueszangeres, die met haar stijl de traditie van zangeressen als Koko Taylor en Etta James voortzet. Ze is geboren in Harlem en is de dochter van de Amerikaanse bluesgitarist Johnny "Clyde" Copeland. Ze ging als tiener reeds met haar vader mee op tournee en bracht als negentienjarige in 1998 haar eerste album ‘Turn the Heat Up!’ uit. Het titelnummer, geschreven door John Hahn (die nog altijd voor haar schrijft) en Jimmy Vivino, werd genomineerd voor een W.C. Handy Blues Award als “Best Bluessong of the Year”.

De opvolger ‘Wicked’ (2000) werd genomineerd voor een Grammy Award en was goed voor twee Handy Awards (“Blues Album of the Year” / “Bluessong of the Year”). Bovendien won Shemekia toen ook de prijs “Contemporary Blues-Female Artist of the Year”, wat ze de twee volgende jaren herhaalde. ‘Talking to Strangers’ (2002) werd geproduceerd door Dr. John, die ook een aantal nummers schreef voor het album. Het album won eveneens een Handy Award als “Blues Album of the Year”. ‘The Soul Truth’ (2005) werd geproduceerd door de legendarische Stax-gitarist Steve Cropper (met wie ze nog steeds samenwerkt), die ook te horen is op het album, dat een mengeling bevatte van blues, funk en Memphis-soul. Dit album bevat ook een duet van Shemekia met Dobie Gray.

In 2009 maakte Shemekia met ‘Never Going Back’ de overstap van Alligator Records naar Telarc, geproduceerd door Oliver Wood (één van The Wood Brothers), net als het volgende album ‘33 1/3’ dat werd genomineerd voor een Grammy Award. De overstap betekende ook een stijlverandering van de eerder ruwe en emotioneel geladen blues, naar een meer gepolijste en gereserveerde rock/gospelsound. ‘33 1/3’ bevatte naast nieuwe bluesnummers ook covers van Sam Cooke ("Ain't That Good News"), Bob Dylan ("I'll Be Your Baby Tonight") en haar vader Johnny Copeland ("One More Time"). Begin 2015 keerde Shemekia terug naar Alligator Records.

Ondertussen is deze zangeres uitgegroeid tot de absolute top en zijn we sinds haar debuut ‘Turn the Heat Up!’ ook ruim 20 jaar verder en is Shemekia aan een prachtige carrière bezig. De met uitmuntende blues- en soulstem gezegende vocaliste treedt op de grootste festivals ter wereld op en haar trofeeënkast is al lang veel te klein voor de awards die ze won de voorbije jaren. Met haar recente album ‘America’s Child' (2018) heeft ze gekozen voor een bredere sound die ook country, R&B en americana bevat. Dit jaar heeft ze voor dit album en als artieste 5 nominaties voor de Blues Music Awards in de wacht gesleept. Na het overlijden van Koko Taylor is er maar één dame die recht heeft op de titel van ‘Queen of the Blues’ en dat is zonder twijfel Shemekia Copeland.

 

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers