VICTOR WAINWRIGHT & THE TRAIN - HERENT - 16/10/19

Artiest info
website  
 

HERENT - 16/10/19

 

recensie

Victor Wainwright is ‘GRAMMY NOMINEE 2019’ en 6 time MUSIC AWARD WINNER, 4 time BMA Piano Award Winner and BB KING Entertainer of the Year Award Winner and Band of the Year Award Winner! Een palmares om u tegen te zeggen. In Canada en Amerika verkoopt hij elke zaal uit.

Victor Wainwright is een Amerikaanse zanger, songwriter en pianist die op 4 februari 1981 geboren werd in Savannah, Georgia. Zowel Victor zijn vader als zijn grootvader waren blues muzikanten en waren de eerste mentors van de jonge Victor. Toen deze jonge knaap naar de middelbare school ging had hij al een eigen ensemble waarmee hij de vaste band vormde van Eric Culberson tijdens diens optredens in de Savannah Blues Bar. In 2004 ontmoette Wainwright in Ormond Beach, FL, Stephen Dees, waar ze beiden tijdens een benefietconcert afzonderlijk optraden. Dees, die in Florida geboren is, is een neef van "Fiddlin" Chubby Wise (Bill Monroe & the Bluegrass Boys), een bekende vedette van het countrymuziekprogramma Grand Ole Opry (van George Hay), dat wekelijks vanuit Nashville, TN, uitgezonden wordt. Dees was in de wieg gelegd om de country traditie in zijn familie verder te zetten, maar koos voor de R’n’R. Hij tourde als zanger / bassist al met o.a. Hall & Oates, Todd Rundgren, Pat Travers en Novo Combo. Dees werkte als songwriter/producer mee aan Wainwright’s debuutalbum ‘Piana From Savannah’, dat in 2005 uitgebracht werd. Na enkele geslaagde optredens samen, ontstond formeel de band The WildRoots. Hun debuutalbum ‘Beale Street to the Bayou’ werd opgenomen in 2009. Hierna volgden ‘Lit Up!’ [2011] en ‘Boom Boom’ [2015]. In 2008 speelde Wainwright (als pianist Envy) samen met Reverend Billy C. Wirtz op Wirtz' livealbum ‘Pianist Envy - Group Therapy’.

In 2018 ontving de getalenteerde, veelzijdige zanger, pianist, componist en songwriter Victor Wainwright uit Savannah, GA, opnieuw de Blues Music Award in de categorie “Pinetop Perkins Piano Player of the Year”. Dit was dat jaar niet zijn éérste, want er volgden nog erkenningen. Victor groeide op in een familiale omgeving, waar muziek in de lucht hing. Hij zocht zijn eigen weg, die hem ook de zijpaden van de rootsy blues deden verkennen en hem uiteindelijk in Florida en Memphis, TN, deed belanden, waar zijn laatste titelloze album (‘Victor Wainwright & the Train’) opgenomen werd. Invloeden waaiden hem ondertussen ook vanuit New Orléans aan, want als boogiewoogie pianist leunt hij aan bij iconen als Dr. John, Professor Longhair en uiteraard ook Pinetop Perkins (1913-2011), destijds bij Wainwright een vriend des huizes. Na een spontane jamsessie in juli 2011 in Florida, werkte Wainwright samen met Damon Fowler, J.P. Soars, Chuck Riley & Chris Peet om een band te vormen, wat uiteindelijk Southern Hospitality zou worden. Hun eerste optreden was het ondersteunen van Buddy Guy in augustus van hetzelfde jaar op het Heritage Music Blues Fest in Wheeling, WV. In 2013 debuteerden ze (met producer Tab Benoit) bij Blind Pig Records met ‘Easy Livin'’. In 2014 won Wainwright tijdens de uitreiking van de Blues Music Awards voor het tweede opeenvolgende jaar, in de categorie “Pinetop Perkins Piano Player of the Year”.

Sinds 2017 is Victor Wainwright de frontman van The Train. Hij werkte met co-producer Dave Gross aan het titelloos debuutalbum 'Victor Wainwright And The Train' dat hij vorig jaar samen met gitarist Pat Harrington, bassist Terrence Grayson en percussionist Billy Dean uitbracht voor Ruf Records. Het album bevat twaalf originele nummers die door Victor Wainwright werden geschreven. Rond het viertal schaarde zich tevens een groepje gastmuzikanten, waaronder de gitaristen Monster Mike Welch, Jeff Jensen en multi-instrumentalist Dave Gross zelf. Een duo hoornblazers geeft nog meer swing en drive aan de vaart van de symbolische hogesnelheid locomotief, die herinnert aan de vele hopeloze waaghalzen die er in het verleden ooit opsprongen, meestal met gitaarkoffer in de hand. Victor Wainwright is werkelijk at the top of his game! Live speelt Victor Wainwright & The Train een mix van diverse stijlen. Je kan deze boogie woogie-pianist met stem-als-een-klok gerust de jongere versie van Dr. John noemen. Van rhythm ‘n blues, soul over gospel naar boogie woogie je kon het allemaal beleven in GC De Wildeman in Herent, waar we een uurtje voordien een tof gesprek hadden met Victor en zijn band.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.