SWAY WILD (Dave McGraw & Mandy Fer) - UTRECHT - 19/10/19

Artiest info
website  
 

UTRECHT - 19/10/19

 

recensie

 

Sway Wild is het nieuwe muzikale project van Dave McGraw & Mandy Fer. Na jaren onder hun eigen individuele namen aan de weg te hebben getimmerd is hun muziek behoorlijk geëvolueerd en werd het tijd voor een echte naam voor de band. Dave McGraw, die in een vorig leven vooral wildlife bioloog was & Mandy Fer, die ruime tijd in Spanje muziek en cultuur studeerde, zijn al sinds 2010 een Amerikaans folkrock singer-songwriters duo uit Evergreen State Washington. Voorheen hebben ze solo als singer-songwriter een eigen muzikaal leven gesleten. Als ze samen op het podium staan, zingt Dave McGraw en speelt hij akoestische gitaar & djembé. Mandy Fer zingt ook en speelt akoestische & elektrische gitaar. McGraw’s troostende, fluweelachtige bariton stem, gecombineerd met Fer’s hoge en subtiel krachtige vocale aanpak, polijsten de nummers die ze samen hebben gegenereerd.

Met akoestische gitaren en de altijd fijne samenzang als fundering, debuteerde het duo in 2012 met het prachtige folkalbum "Seed Of A Pine", gevolgd door het rootsy "Maritime" (2014). Het ‘huisgemaakte’ "Off-Grid Lo-Fi", dat werd opgenomen in een studiootje dat enkel draait op zonne- en windenergie, was sinds 2016 het laatste wapenfeit van McGraw & Fer. Na zeven jaar lang tour na tour, optreden na optreden, maakt het stel samen met hun goede vriend Thom Lord een prachtige reis per zeilboot, varend langs beren en walvissen in het prachtige Noord-Amerikaanse landschap van Brits-Columbia. Bij thuiskomst heeft het drietal de nodige inspiratie, en vooral heel veel zin om nieuwe muziek te maken. Allen pakken ze het instrument weer op waarmee ze hun eerste stappen zetten. Voor McGraw betekent dat een hereniging na meer dan tien jaar met zijn drumstel. Fer grijpt terug naar haar geliefde Stratocaster en Lord neemt de basgitaar voor zijn rekening. En zo werd het nieuwe muzikale project Sway Wild geboren op een klein eiland in de Salish Sea.

Dave McGraw & Mandy Fer vergezeld door Thom Lord keerden dus terug naar hun huis op San Juan Island, Washington, en geïnspireerd door de vele indrukken van de zeilreis, gaan de repetities qua stijl al snel alle kanten op: van folk en rock tot blues, jazz en funk. Het resultaat was niets minder dan een artistieke ommezwaai, Sway Wild mixt op hun titelloos debuut al deze genres tot een prachtig geheel, dat live expressief klinkt en attractief is om naar te kijken. Het album werd opgenomen in Portland, Oregan in The Hallowed Halls, een historische bibliotheek. Niet alleen het trio, maar ook een resem vrienden verleenden hun medewerking tijdens de opnames. “Lord” Allison Russel & JT Nero (aka Birds of Chicago) zongen op twee nummers, acteur Sean Hayes doet dat op een nummer, en enkele leden van MarchFourth (Anthony Meade: trombone & Jon VanCura: bariton & tenor sax) blazen zich de longen leeg. Celliste Skip VonKuske (Portland Cello Project), Anna Fritz en violiste Anna Tivel maken de line-up volledig.

Tijdens het Ramblin' Roots festival in Utrecht bewees Sway Wild werkelijk dat hun concert enorm expressief is om naar te kijken. Een echte 'must see' voor elke liefhebber van folk, americana en singer-songwriters. Dave McGraw & Mandy Fer zijn dan ook de afgelopen jaren uitgegroeid tot een echte publiekslieveling. Ook sinds hun begin zijn we bij Rootstime.be grote fan! Vijf jaar geleden tijdens het Countryfestival in Sint- Truiden hadden we ons laatste interview met dit steeds plezierige duo, dit naar aanleiding van hun toen pas verschenen "Maritime" album, tijd dus om nu het trio in Utrecht na hun wervelend concert even voor de camera te halen, want inderdaad op 5 jaar kan wel veel gebeuren.

 

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Sway Wild doet de volgende weken nog een aantal concerten op de volgende plaatsen:
30/10/2019 @ ACOUSTIC ALLEY – DEN HAAG.NL
05/11/2019 @ HET ZWIJNSHOOFD – BERGEN OP ZOOM.NL
06/11/2019 @ LIVE STAGE MARNIX – EDE.NL
07/11/2019 @ THEATER WALHALLA – R’DAM.NL
10/11/2019 @ CAFÉ DE AMER – AMEN.NL