SLIM CESSNA & MIRCO GASPARRINI - ZICHEM - 24/01/20

Artiest info
website  
 

ZICHEM - 24/01/20

 

 

.

Om te kunnen schetsen wie de muzikant Slim Cessna is, moeten we naar Denver, CO, trekken en teruggaan naar 1992, wanneer hij met zijn band Slim Cessna’s Auto Club begon. De muziek van deze experimentele rockband -in a nutshell- “documents a dark and weird goth-country punk America, bridging the gap between Hank Williams and the Misfits…”. Je moet hen m.a.w. zien als “een donkere en angstwekkende Gotische countrypunkband, die de kloof tussen countryzanger Hank Williams sr. en de Misfits (een in 1977, door Glenn Danzig in Lodi, New Jersey, opgerichte horror en hardcore punkband) overbrugt…”. Cessna herken je als frontman en als de zanger met een gouden tand en grote cowboyhoed, een volle baard en bril met lelijk hoorn montuur.

De constante in de SCAC is Slim Cessna, voorheen, samen met David Eugene Edwards en Jeffery-Paul van 16 Horsepower, lid van The Denver Gentlemen. Jay Munly aka "Munly Munly" is ook een belangrijk lid van de huidige line-up van de band. Naast bijdragen aan songwriting, zang, gitaar en banjo, dient Jay ook als sidekick voor Cessna op het podium. De andere huidige leden zijn Lord Dwight Pentacost, Rebecca Vera, George Cessna, Ian O'Dougherty en Andrew Warner.

De muziek van SCAC bevat elementen van country blues, gospel, folk en andere vormen, losjes gegroepeerd als Americana of alt-country. De Auto Club wordt soms het etiket “Southern Gothic” opgespeld vanwege de combinatie van apocalyptische religieuze beelden met verhalen over alcohol, geweld en relaties die mislopen. SCAC debuteerde in 1995 met een titelloos album. Ze brachten in april 2013 (bij het Duitse Glitterhouse Records) ‘SCAC 102, An Introduction For Young And Old Europe’ uit.

In 2015 richtte de band hun eigen platenlabel, Scacunincorprated op. Op de website van het label staat dat het label "de Amerikaanse thuisbasis is voor de opnames SCAC, DBUK (Denver Broncos UK) en Munly & the Lupercalians...". De eerste release van het label, in maart 2015, was een heruitgave (deze keer voor de VS) van ‘SCAC 102’. De tweede release van het label, in oktober 2015, was het debuutalbum van DBUK, ‘Songs One Through Eight’. DBUK is een experimenteel kwartet bestaande uit AC-leden Munly (zang, gitaar), Lord Dwight Pentacost (zang, autoharp, melodica, banjo, percussie), Slim Cessna (zang, percussie, wastobbe-drum) en Rebecca Vera (zang cello, toetsen, percussie).

In 2016 verscheen SCAC’s meest recente album ‘The Commandments According to Slim Cessna’s Auto Club’. Het album werd opgenomen met een nieuwe bassist, Ian O'Dougherty. Drummer Andrew Warner kwam in de zomer van 2016 bij de groep.

Slim Cessna is tevens de producer van ‘A Wolf & A Lamb’ (2018), het eerste album van de Luikse band EVERYONE is GUILTY, dat ze in Lakewood, Colorado opnamen. Deze vijf muzikale Walen (Mirco Gasparrini, Charles Perrin, Jerome Mardaga, Pierre Mulder & Eric François) speelden nog op Roots & Roses 2019 in Lessines in de provincie Henegouwen. Slim Cessna komt naar België om hun tweede album te producen en gedurende die periode gaat hij hier optreden met Mirco (gitaar), Jerome (gitaar) en Pierre (drums). Op 24 januari staan ze -een initiatief van "De Noene" (Den Huibbe) en "Rootstown" (Kurt De Bont)- in Den Hemel in Zichem geprogrammeerd. Deze unieke line-up, die je misschien nooit meer samen op een podium zal krijgen, was voor Rootstime de reden om er op uit te trekken voor een live verslag en interview.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers