JEFFREY HALFORD - HERENT - 19/10/21

Artiest info
website  
 

HERENT - 19/10/21

 

 

Voor ons is het al twintig jaar een raadsel waarom Jeffrey Halford hier zo onbekend blijft: hij maakt de ene mooie plaat na de andere, is een geweldige songschrijver, een goeie gitarist en een prima zanger, met een stemgeluid ergens tussen Tom Petty en Elliott Murphy in. Dat lijkt mij een mooie verzameling kwaliteiten te zijn om door te breken en toch lijkt het voor deze architect van beroep niet te willen lukken. Al denken weer andere Americana liefhebbers hier in België en Nederland, waar Halford een Americana-icoon is, dat hij misschien wel het best bewaarde geheim is op zijn gebied in de rest van Europa.

Veel fans noemen zijn muziek Americana, Jeffrey Halford and the Healers noemen het rock ‘n’ roll country soul “with a different shade of blue”. De in Californië woonachtige maar in Dallas geboren gitarist en singer-songwriter vertrok eind jaren '60 en '70, naar Los Angeles waarna hij zich volledig in de blues en rock ‘n’ roll scene in Oakland en San Francisco stortte. Jeffrey Halford deelden podiums met o.a. Etta James, Taj Mahal, Jimmy Cliff, Los Lobos, Guy Clark, John Hammond en Gregg Allman. Andere grote artiesten hebben zich de afgelopen jaren verzameld rondom Halford, waaronder Augie Meyers (Bob Dylan, Texas Tornadoes), The Gospel Hummingbirds (Oakland, Californië), Chuck Prophet (Green on Red) en Myron Dove (Santana), om er maar eens een paar te noemen.

Zijn laatste albums "Rainmaker" (2014), "Lofi Dreams" (2017) en "West Towards South" (2019) werden allen bijzonder lovend onthaald. Platen waarop Jeffrey Halford en zijn band The Healers overtuigden met fenomenaal gitaarwerk, een hecht bandgeluid, lekker in het gehoor liggende songs, een veelheid aan invloeden, fraai doorleefde zang en een prachtig geluid waarin alle details fraai aan de oppervlakte kwamen. Opvallend op deze albums is het geluid, dat steeds goed in balans is en geeft alle instrumenten de aandacht die ze verdienen, waardoor je geen detail hoeft te missen.

Jeffrey Halford & The Healers lieten op hoger vernoemde albums, alsook de daarvoor verschenen releases, horen dat ze binnen de Amerikaanse rootsmuziek een opvallend breed palet kunnen bestrijken en dat is dan ook goed hoorbaar op deze 20 tracks van de vorig jaar verschenen zamelaar "Beware of Worthless Imitations Volume 1 (1999 - 2019)". Dit album dient feitelijk als introductie voor degenen die hem nog niet kennen. Het is dan ook een prachtige retrospectieve cd geworden met 20 songs, die zijn samengesteld uit acht verschillende releases en toont voornamelijk hun evolutie als band aan. Halfford zegt hierover: "they are authentic American rock ‘n’ roll, hard driving at times but then the channel changes to some beautiful songs ballads that will leave you floating on the Sea of Cortez In Mexico".

Deze tournee die in het GC De Wildeman van Herent van start gaat was niet alleen in het teken staan van het 20 jarige bestaan van Halford and The Healers, maar bracht ook nieuwe songs aan het voetlicht, songs die op zijn nieuwe release komen te staan en die gepland staat voor 2022. Het gevoel van roekeloze muzikale overgave van Jeffrey Halford and The Healers is met de komst van de nieuwe bassist Mike Anderson (Big Blue Hearts, Eric McFadden) deze tour nog verder aangescherpt. Natuurlijk is multi-instrumentalist Adam Rossi ook weer van de partij. Deze geoliede machine loopt als een diesel en is precies wat mensen ertoe beweegt herhaaldelijk terug te komen naar Halford’s liveoptredens. Even voor dit geweldige optreden in Herent hadden we met deze warme verteller en songsmid een hartelijk gesprek.

Foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers