HANS THEESSINK - PUURS - 28/05/22

Hans Theessink is een in Enschede geboren blues- en rootszanger. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd Hans gegrepen door de blues en met name door Big Bill Broonzy. Bo Diddley noemde Hans “One helluva guitarplayer”. In de jaren 60 trad Hans Theessink veelvuldig op met een aantal streekgenoten in de Silly Skiffle Group. Veel optredens vonden in Duitsland plaats. In de jaren 70 verhuist Hans naar Denemarken, waar hij onderwijzer is. Na verloop van tijd zegt hij zijn baan op om professioneel muzikant te worden. In de jaren 80 verhuist Hans naar Oostenrijk, waar hij nog steeds woont. In die periode treedt Hans veel op in kleine clubs, maar ook op grote festivals onder andere in New Orleans en Chicago.

Hij treedt op met artiesten als Taj Mahal, John Hammond, Luther Allison, Rory Block, The Dubliners en Terry Evans. In 1988 raakt zijn muziek bekend bij een groter publiek, ook in Nederland door het uitbrengen van zijn album “Baby Wants To Boogie”. Op dit album werkt hij voor het eerst samen met Jon Sass, een Amerikaanse tuba-speler. In de jaren 80 en 90 en in het eerste decennium van deze eeuw volgt nog een aantal albums zoals Johnny and the Devil’ (1989), ‘Call Me’ (1993), ‘Live’ (1993), ‘Hard Road Blues’ (1994), ‘Crazy Moon’ (1995), ‘Journey On’ (1997), ‘Blue Grooves From Vienna’ (1998), ‘Lifeline’ (1998), ‘Songs from the Southland’ (2003) en ‘Bridges’ (2004). In 2008 verscheen een album met Terry Evans (overleden in januari 2018), genaamd “Visions”. Daarna volgt weer een reeks van albums zoals “Delta Time” (ook met Terry Evans) in 2011, het soloalbum 'Wishing Well' in 2013, zijn '70 Birthday Bash' in 2019, en vorig jaar 'Pay Day' met Big Daddy Wilson , een plaat die goed ontvangen werd in de internationale muziekpers. '70 Birthday Bash' is een livealbum dat werd opgenomen op 4, 5 en 6 april 2018 in de Metropol in Wenen waar ook voordien zijn concerten ter gelegenheid van zijn 60ste en 65ste verjaardag plaatsvonden. 2018 is ook het jaar dat Theessink werd toegelaten tot de Dutch Blues Hall Of Fame, meer dan terecht natuurlijk voor een volstrekt unieke en bevlogen bluesmuzikant

Merkwaardig genoeg is Theessink in Nederland, maar vooral in Belgie nog steeds alleen bij een vrij beperkt publiek bekend, want deze man is wel een absolute baanbrekende topper in het bluesgenre, waarin hij zeer veelzijdig en ruimhartig gewerkt heeft. Hans weet zijn gitaarspel (vaak slidegitaar) uitstekend te combineren met zijn mondharmonica-spel. Hans’ stem lijkt “gemaakt” voor de blues: een lekkere diepe en donkere bariton. En dat Hans zijn publiek daarbij weet te boeien, kunnen we eigenlijk alleen maar beamen. Even voor dit geweldige optreden in Puurs hadden we met deze warme verteller en songsmid een hartelijk gesprek.

 

Foto © Manon Houtackers

 

Hans Theessink @ Duvelblues - 28 mei 20222