DYLAN LEBLANC - PEER - 04/06/22

Singer-songwriter Dylan LeBlanc komt uit Muscle Shoals in Alabama. In de jaren zestig en zeventig zat daar de Muscle Shoals Sound Studio die erg populair was bij artiesten als Wilson Pickett, Aretha Franklin en The Staple Singers. Ze kwamen graag in de studio waar de vader van Dylan LeBlanc sessiemuzikant was. Van jongs af aan hing hij in de studio rond en kreeg op deze manier soul met de paplepel ingegoten. Later voegde zich hier de liefde voor countrymuziek aan toe. Dit hoor je terug op de vier langspelers van deze jonge crooner, waaronder het indrukwekkende debuut "Paupers Field" uit 2010. Maar ook het tweede "Cast the Same Old Shadow" (2012) en vooral het derde album "Cautionary Tale" (2016) waren ook nog eens platen om heerlijk bij weg te dromen.

De 32-jarige multi-instrumentalist en singer-songwriter is innemend en zachtmoedig, maar zijn laatste album "Renegade" (2019) weerspiegelt de kracht die hij in de loop der jaren zowel muzikaal als persoonlijk heeft opgebouwd, niet in het minst door wat hij leerde uit samenwerkingen met vrienden Ben Tanner (Alabama Shakes), John Paul White (The Civil Wars) en Grammy Award winnaar Dave Cobb (producer van Renegade). Deze keer bleef LeBlanc vooral ingeplugd tijdens de opnames, waardoor deze plaat een Tom Petty-gevoel kreeg, geladen met een vleugje jaren ’80-rock, waar hij op Cautionary Tale eerder de sixties folk, alt-country en West Coast pop hanteerde. "Renegade" toont dan ook de meest ambitieuze kant van LeBlanc, die nog wel eens in de voetsporen van The War On Drugs zou kunnen treden. Zijn laatste wapenfeit draagt de titel "Pastimes", een EP met een aantal prachtige covers van onder andere The Rolling Stones, Buffalo Springfield en J. J. Cale.

De muziekwereld volgt maar al te graag de sport als het gaat om de benaming ‘de nieuwe’ - vul de naam zelf maar in. Dylan LeBlanc bezweek bijna onder de verwachtingen van de nieuwe Neil Young te zijn. Daar was hij helemaal niet klaar voor. Een enorme inzinking volgde na twee albums, om weer knap op te krabbelen met zijn twee laatste albums. En dat deze dertiger op zijn creatieve piek momenteel opereert was duidelijk hoorbaar tijdens zijn concert in Blues Peer. Want voor wie houdt van de betere rootsrock met een soulvol randje was dit wel één van de revelaties tijdens dit driedaagse festival. Reden genoeg om na zijn concert even een hartelijk gesprek te hebben.

 

 

Foto © Manon Houtackers

 

Dylan LeBlanc @ Blues Peer - 4 juni 2022