-->HOOKROCK INDOOR @ BUURTHUIS TERLOGT, DIEPENBEEK - 11/03/23

“Rollen, boppen en dollen tijdens de 16de editie van HOOKROCK INDOOR!...”

HOOKROCK deed het dit jaar INDOOR in het Buurthuis Terlogt in Diepenbeek, met op het programma drie bands. Op de affiche van de 15de editie stonden: twee Nederlandse bands, t.t.z. GEORGINA PEACH & The SAVOYS en LYNN & The RATTLESHAKES én niet de topper uit het VK, maar wel (de zoon van een Amerikaanse militair) de Italiaan/Amerikaan LITTLE VICTOR, die al zong op zijn veertiende. Hij verving met CC JEROME & BAND de in het ziekenhuis opgenomen EARL JACKSON. Wij van Rootstime wensen Earl alvast een spoedig herstel!  

De 15de indoor editie opende met GEORGINA PEACH & THE SAVOYS. Het is een R&B band die ook behoorlijk rockt rond frontdame Cherie Addo, een dienster die kan zingen als Etta James en Aretha Franklin samen. The Savoys zijn de zeskoppige band van al genoemde gitarist, Jerome van Gasteren aka CC Jerome en saxofonist Mikkel van der Meulen. CC Jerome zit al méér dan 20 jaar in de blues en r’n’r scene (The Bellhops, The Ranch Girls & Ragtime Wranglers, Kid Rocker & The Phantoms, Linda Gail Lewis…) en hem nog verder voorstellen lijkt me niet echt nodig. De rest van de band bestaat uit Roy Raaijmakers (piano, orgel), Evert Hoedt (saxofoon), Martin Ubaghs (bas) en de ook van het Dry Riverbed Trio bekende drummer Darryl Ciggaar. Deze band verzorgde al voorprogramma's voor artiesten als Nikki Hill en The Paladins. CC Jerome werd aan Cherie voorgesteld in een bar waar ze werkte, toen hij naar een nieuwe zangeres voor zijn rockabilly band zocht. Buiten onder de douche, was dit voor Cherie haar éérste band, waarin ze zong. Hun opzwepende repertoire -waarvan we de volgende nummers konden horen- bestaat uit klassiekers van artiesten als Dolly Lyon (“Palm of your Hand”) en zelfs Etta James (“I'd Rather Go Blind”). Ook brachten ze de funky gospel ”God Trying to Get Your Attention”, die (wat weinigen weten) van de hand van Keb’ Mo’ is. Georgina Peach & The Savoys debuteerden in 2019 bij El Toro Records met ‘I’am On My Way’. Uit haar album zong Cherie verder o.a. “Early Times” en het reggae-getinte “Perfidia”.

Ook de tweede band, LYNN & THE RATTLESHAKES komt uit Nederland. Deze rockabilly band rond zangeres/bassiste Anne-Linde van de Veen aka Lynn, is sterk beïnvloed door de swingende muziek uit de fifties en sixties. Rebelse bezige bij en erg sympathieke Anne-Linde is hier niet alleen de frontdame die ook op een contrabas in de kleuren van een Friese bonte koe speelt, maar ze zingt en speelt ook gitaar met King Mojo, een nieuw psychedelisch blues/rock kwartet uit Enschede, waar ze met partner en kinderen woont. Verder schrijft Anne-Linde liedjes “op maat”, volgde ze een theateropleiding aan Selma Susanna en is ze ook als zangeres/artieste actief bij Circus Boxalino. Haar eigen composities van gitaar en zang zijn een cross-over van Portugese Fado, Folk, Blues en Flamenco. Solo nam Anne-Linde al ‘Ergens Heen’ (2017) en de 4-track EP ‘De Liedjesvanger’ (2021) op. Haar partner bassist/producer Dion Vluggen (Thunder Road Sessions), Willem van Veen (gitaar) & Fred (drums) vormen samen The Rattleshakers. Het repertoire van Lynn & The Rattleshakes bestaat uit klassiekers als de traditional “St James Infirmerie”,Eddie Cochran’s “Summertime Blues” en “Party” (Jessie Mae Robinson). Wuif zeker op haar en haar kinderen als je ze op een festival in haar camper met Nederlandse nummerplaat tegenkomt!

“The MOJO MAN presents…”

Niet zoals gepland, maar LITTLE VICTORsloot met CC Jerome & BAND door de ziekenhuisopname van EARL JACKSON, dit jaar Hookrock Indoor af. Victor Macoggi (1967), beter bekend als Little Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man, is een singer-songwriter, blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Victor is ook platenverzamelaar, musicoloog, entertainer, dj en platenproducer en stelt voor Rockstar/ Koko Mojo Records R&B en R’n’R al jaren interessante compilatiealbums samen. Victor is ook bekend van zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2008) en ‘Memphis Mojo’ (2011). In 2018 bracht Victor zelf bij Stag-O-Lee, ‘Deluxe Lo-Fi’ uit. Het album werd opgenomen in een periode van acht jaar met verschillende muzikanten, waaronder The Downhome Kings, Kim Wilson, Big Jon Atkinson, Rusty Zinn, Carl Sonny Leyland, Steve Lucky & Harpdog Brown.​  In hetzelfde jaar werd het album in het VK door The Blues Lounge Radio Show (Featuring two hours of great Blues Music every Sunday…) verkozen tot "Album of the Year". Ook in Scandinavië werd het album gekozen door de lezers van het tijdschrift Blues News als album van het jaar 2018. Little Victor wordt ook wel “The King of Grit” genoemd en de tegenstelling van betekenisloze virtuositeit. Hoewel hij vaak wordt gezien als een soort “afvallige” die niet optreedt in het beproefde blues circuit, maar over het algemeen meer in rockclubs, zijn de referenties van Little Victor onberispelijk en zijn talent indrukwekkend. Hij kan met expressieve, zielsdiepe overtuiging moeiteloos overschakelen van schimmige, primitieve low blues via de gepolijste, uptown Beale Street-achtige R&B van Johnny Ace en Bobby Bland naar aanstekelijke boogies. Met wat vet in je haren, je dansschoenen aan en de juiste attitude, ben je met Little Victor en CC Jerome & Band absoluut klaar voor nummers als “Gonna Let you Go”, “Down in Virginia” en “Shake Your Boogie”!

ROOTSTIME OPINION: HOOKROCK INDOOR 2023, weliswaar  op een andere locatie én met een andere hoofdact, kan je in drie zinnen samenvatten: GEORGINA PEACH was niet alleen voor CC Jerome, maar ook hier met THE SAVOYS verrassend. LYNN & THE RATTLESHAKES zorgden met rebelse rockabilly méér dan een uur lang voor appetijtelijke en aanstekelijke showtime. Dat VICTOR MACOGGI aka LITTLE VICTOR al zijn muzikale aliassen niet gestolen heeft bewees hij vanavond, terwijl hij ons met CC JEROME met veel fijne blues en méér verbaasde. Yes, there was a whole lotta shakin’ goin’ on in Diepenbeek this year!…

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers