-->TED RUSSELL KAMP @ BED 'n BLUES, HALEN - 16/02/23

Zoals wij in België oud-doelman Jean-Marie Pfaff als sympathiekste Belg hebben, zo heeft de Amerikaanse muziekwereld ook zijn eigen ‘El Sympatico’ in de vorm van singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer Ted Russell Kamp. Deze all-round artiest uit Los Angeles was op donderdag 16 februari 2023 te gast in de gezellige ‘Living Room’ van ‘Bed ’n Blues’ in Halen, de thuislocatie van ons ‘Rootstime’-gebeuren.

Ted werd in 1971 in New York geboren en verhuisde eerst naar Seattle om daarna uiteindelijk op zijn definitieve stek in Los Angeles te belanden waar hij 20 jaar geleden trouwde met zijn vrouwtje Jenna en 15 jaar geleden papa werd van zijn zoon Carson. Zijn muziek situeert zich in de genres folk, soul, alt.country, countryrock en Americana met uptemponummers en bloedstollende ballads. Ted’s favoriete instrument is de elektrische basgitaar die hij ook al twee decennia bespeelt in de formatie ‘The 357’s’, de begeleidingsgroep van de Amerikaanse countryster Shooter Jennings (zoon van Waylon Jennings en Jessi Colter).

Maar Ted Russell Kamp heeft zich eveneens in de loop der jaren zelf aangeleerd om te spelen op akoestische en elektrische gitaar, mandoline, banjo, dobro, keyboards, orgel, accordeon, drums, trompet en trombone. Bij de opname van zijn albums in zijn home studio ‘The Den’ speelt hij dan ook op al deze instrumenten die daarbij op de verschillende sporen van zijn ‘Pro Tools’-digitale audio werkstation worden opgenomen om nadien tot een coherent geheel als nieuwe song te worden samengevoegd.

Voor dit solo-optreden in de ‘Living Room’ had Ted Russell Kamp zijn akoestische ‘Guild’-gitaar en zijn elektrische ‘Fender Mustang’-basgitaar meegebracht om zichzelf te begeleiden bij het brengen van al zijn liedjes. Tussen de nummers door kregen we ook heel wat informatie over het ontstaan van de liedjes en over zijn diverse samenwerkingen met andere zangers en songschrijvers. Zo bracht hij in de eerste set van tien songs het op werk van bluesrocker Delbert McClinton geïnspireerde nummer “Every Little Thing You Need”, het samen met Micky Brown van de ‘Red Dirt’-band ‘Micky & The Motorcars’ uit Austin, Texas gecomponeerde liedje “My Girl Now” en het door het aanwezige publiek meegezongen ‘sing-a-long’-nummer “The Last Drop” dat hij samen schreef met Charlie Starr van de rockformatie ‘Blackberry Smoke’ uit Atlanta, Georgia.

Ook tijdens het tweede deel van zijn optreden kwamen er nummers aan bod die samen met andere artiesten werden gecomponeerd. Zo was er de song “You Can Go To Hell, I’m Going To Texas” die hij met de dames Elizabeth Elkins en Vanessa Olivarez van het countryduo ‘Granville Automatic’ heeft geschreven en gezongen op zijn laatste album ‘Solitaire’. Het aan zijn overleden vader opgedragen liedje “Only Son” componeerde Ted samen met singer-songwriter Shane Alexander die hem later ook nog bijstond op enkele andere tracks van zijn albums. “Rainy Day Valentine” was een song die ontstond uit een samenwerking met country- en Americana-troubadour Dave Kennedy uit Nashville, Tennessee en het liedje “Hold On” schreef Ted samen met Gordy Quist, de zanger-gitarist van de Amerikaanse rock’n’roll-formatie ‘Band Of Heathens’ uit Austin, Texas.

Zoals u uit de onderstaande setlist kunt afleiden waren er tijdens dit optreden veel nummers uit zijn twee laatste albums “Down In The Den” (2020) en “Solitaire” (2021) te horen. De gepresenteerde bloemlezing van deze songs uit zijn dertien uitgebrachte soloalbums toonde de verscheidenheid van zijn muzikale werk nog maar eens aan. Ook uit de keuze van de nummers die hij vanavond coverde blijkt zijn kennis van en zijn liefde voor de betere muziek. Zo bracht hij met enkel de basgitaar in de begeleiding de van Willie Nelson gekende countryballad “Blue Eyes Crying In The Rain” en coverde hij ook de prachtsong “The House Where Nobody Lives” uit het in 1999 uitgebrachte album “Mule Variations” van Tom Waits.

Muziek in al zijn geliefde vormen stroomt overduidelijk en rijkelijk door het bloed in de aderen van deze 51-jarige rasartiest uit Los Angeles. De enkel met basgitaar begeleide nummers die elke keer weer ergens op één van zijn albums opduiken zijn de getuigen van de grote kwaliteiten van Ted Russell Kamp als songschrijver. We hopen in de volgende jaren nog heel veel moois van deze topmuzikant te mogen horen en hij mag dat werk van ons dan ook altijd opnieuw live komen brengen in de ‘Living Room’ van ‘Bed ’n Blues’ in Halen.

(valsam)

SETLIST :
SET 1 :
1. Paid By The Mile (album ‘Walkin’ Shoes’)
2. This Old Guitar (album ‘Walkin’ Shoes’)
3. Path Of Least Resistance (album ‘Solitaire’)
4. Hobo Nickel (album ‘Down In The Den’)
5. Only A Broken Heart (album ‘Solitaire’)
6. Every Little Thing You Need (album ‘Down In The Den’)
7. Blue Eyes Crying In The Rain (cover Willy Nelson-song)
8. My Girl Now (album ‘Solitaire’)
9. The Last Drop (album ‘Night Owl’)
10. Down In Mexico (Juarez, Mexico) (album ‘Nashville Fineline’)

SET 2 :
1. Ballad Of That Guy (album ‘Poor Man’s Paradise’)
2. You Can Go To Hell, I’m Going To Texas (album ‘Solitaire’)
3. Let Love Do The Rest (album ‘Poor Man’s Paradise’)
4. Only Son (album ‘Down In The Den’)
5. The House Where Nobody Lives (cover Tom Waits-song)
6. Another Love Song (album ‘Night Owl’)
7. Rainy Day Valentine (album ‘Down In The Den’)
8. Deep In A Dream Of You (album ‘The Low And Lonesome Sound’)
9. Home Sweet Hollywood (album ‘Down In The Den’)
10. The Arms Of A Stranger (album ‘NorthSouth’)
11. Hold On (album ‘Down In The Den’)
12. If I Had A Dollar (album ‘Get Back To The Land’)
Encore : Boom Boom (album ‘The Low And Lonesome Sound’)

DISCOGRAFIE ALS SOLOARTIEST: 1996: Dedications - 2005: NorthSouth - 2005: The Ponticello Years - 2006: Nashville Fineline - 2007: Divisadero - 2008: Poor Man's Paradise - 2010: California Country - oul, Vol. 1 : Rockers - 2010: California Country Soul, Vol. 2 : Ballads - 2011: Get Back To The Land - 2013: Night Owl - 2015: The Low and Lonesome Sound - 2016: Flying Solo - 2019: Walkin' Shoes - 2020: Down In The Den