BONY KING @ HANDELSBEURS, GENT - 22/04/15

Tim Knol

 

Het is wat met die Bram Van Parys. In 2009 debuteerde hij met 'Alas My Love', een charmante eerste worp waar het grote talent reeds op te horen viel. Live echter zagen wij hem in die tijd een zeer kwakkelend optreden geven. In 2011 volgde het kleine meesterwerk 'Eleonore'. Lyrische recensies, vergelijkingen met Dylan en Cohen, een ster was geboren. Wij zagen hem destijds live het voorprogramma van Midlake spelen en stelden vast dat The Bony King of Nowhere (inmiddels dus gewoon Bony King, maar dat wist u ongetwijfeld reeds) met voorsprong het beste was dat we die avond zagen. Eind 2012 kwam het selftitled 'The Bony King of Nowhere', een plaat die Bram solo opnam, slechts gewapend met zijn gitaar en zijn stem. Een gewaagde maar ook minder geslaagde zet. Wij zagen hem live (voor het eerste als hoofdact) gelukkig wél met band aantreden en genoten enorm van de show.

Nu is er de 4e langspeler 'Wild Flowers', die hij in Amerika met sessiemuzikanten opnam. Een topplaat opgenomen met topmuzikanten, verwijzingen naar The Band zijn nooit veraf. Wij vroegen ons dan ook af hoe zich dit live zou vertalen.

Als eerste vanavond is er Tim Knol, een Nederlandse jongeman (door het bestaan van 'De Beste Singer-songwriter van Nederland' wenst hij zich niet langer singer-songwriter te noemen) die bij de Noorderburen aardig wat bijval kent. Wij horen een doorwintert muzikant die met veel kennis en liefde voor het vak sterke songs ten berde brengt. Sommige nummers klinken enkel begeleid door Knol's gitaar iets te braaf ('If my mind', 'A First'). 'Soldier On' daarentegen is een rocksong die wél gedijt bij de akoestische aanpak. Voorts valt op dat Tim in een set van 8 nummers 3 covers speelt. Vooral de soulnummers kunnen ons bekoren ('The Usual Place' van Don Covay en 'Warm And Tender Love' van de afgelopen week overleden Percy Sledge). Aangenaam voorprogramma.

Na een korte valse start opent de Bony King met 'Standing In The Light', tevens het openingsnummer van 'Wild Flowers', gevolgd door 'Sweet Love'. De toon is gezet. 'One More Night' is minder geworteld in de Amerikaanse folk-rocktraditie en het refrein is zowaar poppy, maar ook daar komen Bram en de zijnen gemakkelijk mee weg.

'Wandering Light' is vintage Emmylou Harris-country en 'Wild Flowers' (dat voor de nieuwe plaat opnieuw werd opgenomen) klinkt overtuigender dan ooit. In dergelijke nummers wordt duidelijk dat Van Parys niet alleen over een prachtige stem beschikt, maar ook nog eens over de gave om de woorden zo te declareren dat je elke letter opneemt en je meegezogen wordt in het verhaal dat hij je wil vertellen. Dat is iets dat enkel de hele groten (genre Dylan, Cohen, Van Morrison) kunnen.

'Sleeping Miners' krijgt voor de gelegenheid een ander, donkerder jasje aangemeten en vloeit over in een weergaloze uitvoering van 'The Story of Joshua', waarvan de emotie doet denken aan een Jeff Buckley ten tijde van 'Forget Her'.

Dan verlaat de band het podium en speelt Bram enkele oudere nummers solo. Zoals u weet verkozen wij tot op heden onze Bony King mét backup, maar de manier waarop hij vanavond onder andere 'The Garden' en 'Eleonore' brengt, slaat ons met verstomming. En voor het eerst horen wij hoe goed 'Travelling Man' is. Misschien moeten we die derde plaat toch nog eens een kans geven.

Als afsluiters krijgen we de aan The Band schatplichtige topsingle 'Sad Rosanne', die dankzij de geweldige band waarmee Bony King optreedt live zowaar nog sterker klinkt, en 'Summer Nights', een song die ook uit de pen van -wij zeggen maar wat- Gram Parsons of Ryan Adams had kunnen vloeien.

Na de pauze krijgen we nog 'Got To Let You Know', waarbij de band wordt voorgesteld. En die moet – met Gert-Jan Van Hellemont (aka Douglas Firs) op gitaar, Maarten Moesen op drums, Jasper Hautekiet op bas en Cleo Janssen op toetsen – in geen geval onder doen voor de sessiemuzikanten op de plaat.

Voor ons bewijst de Bony King vanavond dat hij niet allen in België aan de top hoort te staan. Dit is wereldklasse.

Wim Verschueren

Foto © Claudia Callebaut

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

HANDELSBEURS, GENT - 22/04/15