BORIS MCCUTCHEON & THE SALTLICKS @ DE VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH - 07/04/15

Al meer dan 20 jaar woont Boris McGutcheon in de staat New Mexico, het zuiden van Amerika tegen de Mexicaanse grens. De eerste jaren in een vallei midden in de bergen, in een naamloze straat, een huis zonder elektra met alleen een houtkachel en een wc-huisje in de tuin. Een zwaar leven, en dat heeft hem gevormd. Inmiddels woont hij in de grote stad, omdat hij het leven op het platteland te vermoeiend vond. Neemt niet weg dat de sfeer in zijn muziek wel is gebleven. Sommigen noemen het “Mexicana” muziek. Zijn stijl is uniek en origineel maar is toch beïnvloed door Steve Earle, Neil Young en Howe Gelb. Door de muziek heen hoor je de gortdroge invloeden van een woestijnbries en de spanning van een spannende film. Inmiddels heeft Boris zes cd’s op zijn conto staan. De eerste “Mother Ditch” uit 2001 nog solo, maar vanaf de derde cd altijd samen met zijn vaste begeleidingsband The Saltlicks. Voor mij is zijn cd uit 2006: “Cactusman Versus The Blue Demon” veruit de meest indrukwekkende. Zijn laatste werk dateert uit 2014 met het album “Might Crash”.

Zoals al gezegd, het platteland heeft hem gevormd, zo kleedt hij zich, zo praat hij en zo begeeft hij zich voort. De Verkade fabriek oftewel de “cookie factory” zoals Boris de zaal noemt is aardig gevuld. De begeleidingsband The Saltlicks bestaan uit Susan Holmes op een staande bass en elektrische bass en Brett Davis op elektrisch gitaar en banjo. Voor dat Boris het podium betreedt lijkt het wel of we in de bioscoop zijn, we krijgen namelijk een voorproefje op video te zien van Greg Trooper die hier binnenkort te bewonderen is. Het moet gezegd, hulde voor de organisatoren die deze mooie affiche weten te organiseren.

Boris opent de 1e set met vooral nummers van zijn laatste cd Might Crash. Het eerste nummer “Booze Farm” zet gelijk de toon voor de avond, heel gezellige en vrolijke muziek. Zonder veel toelichting op de nummers gaat hij gestaag door met zijn optreden. Opvallend is telkens tussen de nummers door het “hoedje op – hoedje af” vertoon omdat er telkens van gitaar of mondharmonica moet worden gewisseld. “Off The Grid” is voor mij gelijk het mooiste nummer van de avond. Het begint met de elektrische gitaar van Brett Davis die met een speciaal apparaatje een zeer onheilspellend geluid uit zijn gitaar haalt. Het nummer is fantastisch opgebouwd en werkt naar een zeer spannende climax toe. De nummers “Might Crash” en “Green Wish” worden heel vrolijk gebracht mede door de begeleiding op banjo door Boris himself. Het nummer “Holding Out” krijgt zowaar enige toelichting. Het zuidwesten van Amerika heeft al heel lang te maken met een groot water tekort en het beetje water wat er nog is wordt verdeeld door de Staat. Als boer krijg je dan te maken met “The Water Boys”.

Dat Boris een groot fan is van Townes van Zandt heeft hij al eens bewezen door een album uit te brengen met louter en alleen maar Townes van Zandt covers. De tweede set begint dan ook met een cover van Townes van Zandt genaamd “Highway Kind”, een werkelijk prachtige ballad waarbij Brett ook heel subtiel met zijn gitaar een grote rol speelt. Een ander hoogtepunt is het nummer “Caves Of Burgundy” (video) met een lekker schurende gitaren op het eind. Ook Suzan speelt in dit nummer lekker een stevige partij bass mee. Deze staande bass komt trouwens uit 1920 en is volledig gemaakt van metaal. Een juweeltje om te zien, maar ook het geluid komt er heerlijk strak uit tevoorschijn. Suzan pakt even later in het nummer “The ballad of Natasha Kampusch’’ (video) de leadzang voor haar rekening, een mooie afwisseling van deze avond. Jammer is dat Boris behoorlijk in zich zelf is gekeerd en na elk nummer snel op zijn setlist zit te studeren wat het volgende nummer moet worden zonder enige aandacht voor het publiek. Neemt niet weg dat het publiek massaal om een toegift vraagt en het moge duidelijk zijn dat die er ook kwam. Concluderend, een mooi concert met mooie spannende intermezzo’s van zowel Brett Davis als ook van Suzan Holmes.

Roelof Passies
Foto © Monique Nuijten

Setlist:
1e set: Booze Farm / Off The Grid / Might Crash / Volcanic Wind / Holding Out / Green Wish / Acequia / Mag Pics / 4th of July
2e set: Highway Kind (Townes Van Zandt) / Lover I´m Taken / Small Town Blues / Flesh and Dream / Santa Posa / Ballad of Natascha Kampusch / Poor Tired Hands / Caves Of Burgundy / Wicked Fool / Love And Wise / Cherry Lane
Toegift: 17 scoops / Shadow


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH - 07/04/15