DOUGLAS FIRS @ N9, EEKLO - 17/04/2015 (SUPPORT ACT : FACES ON TV)

 

Het was vrijdagavond weer leuk toeven in zaal N9 te Eeklo. Belgische muzikanten die het beste van zichzelf gaven en een talrijk opgekomen publiek die de inspanningen van de artiesten duidelijk naar waarde wisten te schatten, meer moet dat niet zijn om een mens gelukkig te maken. Faces on Tv, het project rond Jasper Maekelberg (oa. Yuko, Amongster, Bearrun en (co) producer van ondermeer Gabriel Rios, Mintzkov en de nieuwe cd van Douglas Firs) mocht de avond openen, en die deed het zowaar eens solo , maar met behulp van zijn ‘nieuw bakske’, een TC-Helicon(loop-station) , slaagde hij er toch in om een totaal geluid neer te zetten. Zijn muziek wordt wel eens omschreven als prettig gestoorde gekheid, en met Beck en Pavement als invloeden zou dit wel eens een juiste beschrijving kunnen zijn. Er werd met veel interesse geluisterd en daar werden we door Jasper uitvoerig voor bedankt. Na een dik halfuur werd de set besloten met ‘Run Against The Stream’ een nummer dat ook op single werd uitgebracht. Het wordt uitkijken naar een volwaardig album van deze duivel-doet-al.

Gertjan Van Hellemont stond in februari nog op de planken in de N9 als gitarist van The Bony King en liet toen al een heel goeie indruk na, dus de verwachtingen voor zijn ‘Douglas Firs’ waren hooggespannen. En met ‘The Long Answer Is No’ het prachtig nieuw album in zijn achterzak kon dit bijna niet verkeerd gaan. En wees gerust, de band met broer Sem Van Hellemont op toetsen & vocals, Simon Casier op bas & vocals, en Frederiek Van den Berghe op drums ontgoochelde geenszins. Een mooie piano intro en daar was reeds ‘All the Same Difference’, onmiddellijk gevolgd door ‘Caroline’. Het getuigt van lef om je bekendste nummer zo vroeg in de set te steken maar hetgeen dat volgde was van dezelfde oerdegelijke kwaliteit, hoewel de 3 stemmige samenzang tijdens Summer’s Leaving volgens mij eventjes de mist in ging, maar met Shimmer & Glow, titelsong van hun eerste cd kwam alles terug in de juiste plooi. Ook de hidden track op de cd ‘When the Day Is Over’ was zeer de moeite. De nummers van Gertjan gaan oa.over (stukgelopen) relaties en naarmate het optreden vorderde gaf hij ook steeds meer duiding over het ontstaan van zijn songs. En toen hij na zijn uitleg over het hoe & waarom van ‘Don’t buy The House’, de nieuwe single, de medewerking vroeg om telkens luidkeels don’t buy the house te scanderen ging iedereen er graag op in. Een hoogtepunt in de set en dat was ook ‘That Kind Of Thing’ dat Gertjan solo bracht. Met ‘Pretty Legs And Things To Do’ werd terug de debuutcd niet vergeten en een funky ‘The Long Answer Is No’ met het Billy Prestonorgeltje van ‘Get Back’ van The Beatles erbovenop, sloot de reguliere set af. Tuurlijk kwam er een bisronde, want die hadden ze dan ook ruimschoots verdiend. Bij ‘Your Only Friend’ was het niet alleen de heerlijke samenzang die mij aan ‘The Eagles ‘ deed denken, ook de melodie had erg veel weg van ‘Peaceful Easy Feeling’. Met een stomend ‘Can You Tell Her I Said Hi’, een nummer dat niet zou misstaan op een best-of album van Admiral Freebee werd iedereen de nacht ingestuurd, maar niet vooraleer je de cd had aangeschaft, om thuis nog te kunnen nagenieten van deze heerlijke band. 1 Ding weet ik zeker, songsmid Gertjan kent zijn klassiekers!

Jan Van Streydonck

Foto © Lieven Verhoye

Setlist: All the Same Difference, Caroline, Summer’s leaving, Shimmer & Glow, Through Wastery eyes, 22.22, When The day Is Over, Don’t Buy The House, Pigs In the Sky, That Kind Of Thing, Pretty Legs And things To Do, The long answer Is No. Encores: Your Only Friend, Can You Tell Her I said Hi?

Faces on Tv

   

 
     
     
     
           
     
     
     
     

 

Douglas Firs

 

         

   

 

 
     
     
     
           

   

 
     
     
     
           
     
     
     
     

 

 

         

   

 

 
     
     
     
           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 17/04/15