ENRICO PIERANUNZI, BERT JORIS & BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA @ DE ROMA, BORGERHOUT - 02/04/15

 

De Italiaanse pianist en componist Enrico Pieranunzi is absolute wereldklasse en was twee jaar geleden nog te gast op Jazz Brugge festival. Enrico Pieranunzi maakt muziek die tot de verbeelding spreekt: filmisch, boeiend en met een frivoliteit die je van Italianen kan verwachten. De live-opnames van de cd The Music of Enrico Pieranunzi vonden eind augustus 2014 plaats in De Werf in Brugge. De cd werd in januari 2015 uitgebracht op het W.E.R.F. label. Dit album is een eerbetoon aan de Europese jazz en Maestro Enrico Pieranunzi. Bert en Enrico treden allebei als solist op, geruggesteund door een van de beste jazz orkesten van de planeet: the Brussels Jazz Orchestra.

Bert Joris arrangeerde de composities van Enrico Pieranunzi voor dit project op maat van het BJO. Hij is dan ook zowat de 'huis'componist van het BJO. Zijn muziek is heel precies, stevig en toch speels. Joris toont nog eens aan dat hij een meesterlijk componist is en het BJO een perfecte vertolker is van zijn muziek.

Het Brussels Jazz Orchestra maakte de laatste jaren internationaal naam, dankzij hun nominatie voor de Grammy Awards. Hoewel het BJO de samenstelling van een big band heeft, wordt de band bij voorkeur als Jazz Orchestra aanzien omdat het zulke verscheiden projecten opzet. BJO wordt vaak geprezen voor het nauwgezette samenspel, de swingende secties, de massieve volle sound. Daarnaast telt de band goede solisten die precies weten hoe ze de muziek moeten invullen. Dit blijkt ook vanavond weer met topsolo's van de muzikanten van het BJO (om er maar enkele te noemen), zoals Lode Mertens (trombone), Marc Godfroid (trombone), Jeroen Van Malderen (trompet), Bo Van der Werf (baritonsaxofoon), Pierre Devret (trompet), Frank Vaganée (dwarsfluit en saxofoon), Jos Machtel (bas), Toni Vitacolonna (drums), .... zonder de anderen te vergeten die stuk voor stuk uitmuntende solisten zijn en eigenlijk allemaal vernoemd moeten worden.

En natuurlijk de magistrale solo's van Enrico en Bert. Heel mooi opgebouwd, sfeervol, soms dromerig, lyrisch, soms stevig gelaagd maar steeds erg gesmaakt door het publiek, met een mooie afwisseling van verschillende stijlen zoals ballad, wals, latin, swing...Een greep uit enkele nummers : Signs & Signatures (nummer  van Bert Joris), With my heart in a song, Within the house of night, Persona, It speaks for itself, Coralie, Distance from departure (hiermee verwees hij naar de cd die 7 maand geleden werd opgenomen en nu zijn eigen weg zal leiden).

Het was een heel boeiend en afwisselend concert met goed opgebouwde nummers, soms lyrisch, soms stevig maar steeds meesterlijk uitgevoerd door topmuzikanten. Slotsom : een enthousiast publiek wat nog een bisnummer kreeg en een tevreden Pieranunzi die zich vereerd voelde om met het BJO te spelen. Hij vond dat het BJO zijn composities nog beter deden klinken en was vol lof over het BJO en de arrangementen van Bert Joris. Klein extraatje was wel dat hij zich als Italiaan heel erg thuis voelde in de Roma die hem deed denken aan zijn thuishaven, Rome en Felini's Walz sloot daar perfect bij aan! Kortom een enthousiast publiek en tevreden muzikanten. Hopelijk snel meer van dit soort topconcerten!

Christel Denoyel

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

 

 

 

Artiest info
   
   

DeROMA, BORGERHOUT - 02/04/15