GIRLS WITH GUITARS @ CC PALETHE, OVERPELT - 06/04/15

Rond half negen betrad de sympathieke Tom Coppers het podium om Girls With Guitars aan te kondigen. In januari en februari had deze editie van de Blues Ruf Caravan,  vooral in Duitsland al een reeks optredens gedaan. Wie Eliana Cargnelutti, Sadie Johnson en Heather Crosse wilde zien in ons eigen landje moest daarvoor op Paasmaandag naar Overpelt, want daar was het enige optreden van deze Girls With Guitars in België. Geen ronkende namen deze keer, maar wel jong aanstormend talent, zoals de Italiaanse Eliana Cargnelutti die verleden maand haar tweede album 'Electric Woman' uitbracht. De twee andere meisje kwamen uit Amerika. Sadie Johnson is met haar achttien lentes de jongste artiest ooit van de Ruf Blues Caravan. Bassiste Heather Crosse was de derde dame van deze Girls With Guitars. Drummer van dienst was de Fransman Denis Palatin.

Voor mensen die er nog mochten aan twijfelen maakten de drie dames van in het begin duidelijk dat ze van het vrouwelijke geslacht waren met de song 'Girl Band'. Een nummer dat geschreven is door Eliana, maar elke zangeres mocht een deel van de zang voor haar rekening nemen. De solo nam de Italiaanse met haar Fender Stratocaster voor haar rekening. Het ijs was dadelijk gebroken en de sfeer zat er meteen in na deze swingende rocker. De drie meisjes bleven rocken met de Susan Tedeschi cover 'I Fell In Love'. Sadie nam het vocale voor haar rekening en liet op haar Gibson Les Paul dadelijk horen dat ze haar mannetje kon staan op de gitaar. Met strak slagwerk begon Denis aan 'I'm A Woman', een nummer dat op Eliana's recentste cd te vinden is. Niemand in CC Palethe twijfelde aan die titel, want de Italiaanse straalde één en al vrouwelijkheid uit. Ze hanteerde haar Fender Stratocaster elegant, maar ook met nodige technische vaardigheid. Dat Sadie ondanks haar jeugdige leeftijd al erg sterke songs kan schrijven, kregen we te horen in de shuffle 'This House Just Ain't My Home'. De jongste van het trio stond tussen haar twee andere collega's in en voerde meestal het woord. Ze deed dat ook erg goed en betrok dikwijls het publiek in haar paar woorden tussen de songs. Eindelijk kregen we ook de stem van bassiste Heather Crosse te horen. Ze ging meer dan een halve eeuw terug met de cover 'My Man Called Me' van Big Mama Thornton. Al snel bleek zij over de beste en volste stem van het trio te beschikken. Deze uitgeklede versie zonder backing vocals en blazers kon me wel bekoren.

De iets stevigere en ruigere songs kwamen van Eliana Cargnelutti, die in deze Girls With Guitars tour, de ideale promotie zag voor haar recentste album 'Electric Woman'. Ook het swingende 'Eliana's Boogie' kwam uit deze cd en ze haalde met klasse fors uit op haar Strat,  Sadie wilde niet onderdoen en deed hetzelfde op haar Gibson. In de korte tijd dat ze elkaar kennen hebben beide dames ook al een nummer samen geschreven. 'Wish You Hadn't Gone' is een strakke rocker waarin Denis Palatin uitstekend werk verrichtte achter zijn drumkit. De Italiaanse kreeg de aanwezigen aan het lachen met haar aankondiging dat ze met 'Life' aan een spaghetti shuffle zouden beginnen. Weer verdeelden Eliana en Sadie het gitaarwerk tussen hun beide in deze swingende en aantrekkelijke shuffle. Heather Crosse was als bassiste steeds erg aanwezig, alleen haar stem miste ik soms, maar in 'Why does A Woman Needs A Bass Guitar' liet ze zich eindelijk nog eens horen. Zijzelf zal het antwoord wel weten als bassiste. Jammer dat haar bas solo zo kort was, die had voor mij wel iets langer gemogen. De dames brachten veel afwisseling in hun set en dat wist het publiek te waarderen. In 'Give Me A Kiss', een mix van rock en rockabilly werd het ritme sterk omhoog getrokken en lag de nadruk toch weer op de gitaren. Voor mij is de cover 'Soulshine' van Warren Haynes één van de beste songs op 'Electric Woman' van Eliana Cargnelutti. Haar mooie stem komt in dit tragere nummer beter tot uiting en ook haar splijtende gitaar solo was weer dik in orde. Sadie die haar Gibson in gewisseld had voor een Fender Telecaster nam de korte, maar pittige riffjes in het gezongen gedeelte voor haar rekening. Meteen het einde van set één en ik denk dat niemand teleurgesteld was. Het bewijs dat het ook zonder ronkende namen heel aangenaam kan zijn.

Set twee begon met enkele rake slagen van de uitstekende drummer Denis Paladin, de drie dames vielen even later in. Zowel Eliana, als Sadie gaan beide erg stevig tekeer in 'Hide'. Daarna kwamen we van Heather te weten dat Willie Dixon haar favoriete bassist is en Koko Taylor één van haar favoriete zangeressen. De link tussen die twee legendes en Girls With Guitars was natuurlijk het volgende nummer 'Wang Dang Doodle'. Gezongen door Heather, die nog maar eens bewees dat zij de beste stem van het drietal had. Sadie verzorgde de solo op haar Telecaster en porde het publiek om het refrein mee te zingen en dat lukte zonder veel moeite. Eliana vertelde even later dat dit haar eerste concert was in België en dat ze het hier erg naar haar zin had. Een paar minuten later wisten we ook waarom ze de blues zingt in 'Why Do I Sing The Blues'. Dit is stevige bluesrock en de Italiaanse zette haar uitstekend gitaarspel nog maar eens in de vitrine. Denis op drums en Heather op bas gaven deze prachtige song nog meer uitstraling door hun uitstekend spel op de drums en de basgitaar. Denis wisselde één drumstick in voor de shaker en Heather begon 'Rockin' Chair' te zingen. Een mix van blues, soul en disco uit de jaren zeventig vulde CC Palethe.  Heather bleef aan de microfoon voor het tragere, eigen geschreven 'She May Have You, But I Got You're Heart'. De Strat van Eliana klonk letter vet en de bas van Heather liet diepe, maar knappe baslijnen horen. Er kwam nog meer sfeer in de zaal tijdens het instrumentale 'Hideaway', waarin het vrouwelijke drietal hun instrumentale kwaliteiten nog maar eens in de schijnwerpers plaatsten.

Van Traffic had Sadie Johnson waarschijnlijk nog nooit gehoord, want ze ging met 'Feelin' Allright' een Joe Cocker nummer brengen. Maar wie kan een achttien jarige dat kwalijk nemen? Niemand toch. Girls With Guitars speelde ook de Cocker versie van deze kraker. Eliana begon ritmisch in de handen te klappen, een signaal dat dadelijk door het gewillige publiek werd opgevolgd. Sadie deed het vocaal ook erg goed en wanneer eerst Eliana haar Stratocaster en daarna Sadie haar Telecaster lieten knallen was het hek van de dam en reageerde de aanwezigen heel enthousiast. Sadie ontpopte zich weer als de perfecte entertainster en liet het publiek doen wat zij wilde. Je moet het maar voor elkaar krijgen als je waarschijnlijk de jongste uit de hele zaal bent. De Italiaanse Cargnelutti heeft in een paar vrouwelijke hardrock bands gespeeld en dat ze die muziek nog steeds in het hart draagt mochten we horen in de AC/DC cover 'There's Gonna Be Some Rockin''. Deze korte meeslepende rock song kon op heel veel bijval rekenen. Sadie had goed en slecht nieuws voor ons. Het slechte was dat ze aan het laatste nummer gekomen waren en het goede nieuws was dat de aanwezigen bijna het gehandtekende album 'Girls With Guitars' en 'Electric Woman' konden kopen. Voor de finale kozen de dames  'Walkin' By Myself', een nummer dat de meesten kennen in de versie van de Ierse gitaar god Gary Moore. Een daverend rockend einde van deze Ruf Blues Caravan. Maar zonder toegift liet het publiek van CC Palethe Eliana, Sadie, Heather en Denis niet gaan. Ze moesten en zouden terug op het podium komen. Het viertal kwam ook terug om verder te rocken met 'Tush' van ZZTop. Alle drie de dames mochten voor de laatste maal die avond een stukje zingen. Ze kregen een daverend applaus en ik denk dat niemand ontevreden naar huis ging. Deze drie jonge, in België nog onbekende dames hadden dadelijk iedereen in Overpelt meegenomen op de gevarieerde muzikale reis die ze voor
ons gereserveerd hadden.

Walter Vanheuckelom

Foto © Walter Vanheuckelom

meer foto's © Walter Vanheuckelom

Band:
Eliana Cargnelutti (It) - Gitaar en zang
Sadie Johnson (US) - Gitaar en zang
Heather Crosse (US) - Bas en zang
Denis Palatin - Drums

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

CC PALETHE, OVERPELT - 06/04/15