JEFF JENSEN BAND @ BLUES-SPHERE, LUIK - 22/04/15

Jeff Jensen groeit in zijn jeugd op met rock muziek uit de jaren ’50, ’60 en ’70. Hij begint gitaar te spelen als hij elf is. Hij. Blues muziek was figuurlijk maar één stap te gaan. JJ flirt op school met verschillende genres in de muziek: R&R, funk, punk rock en jazz. Als hij negentien is, speelt hij zijn eerste blues nummers in een band, die Southern blues bracht. In 2003 vormen JJ en Chris Sabie “The Santa Clarita Blues Society”. JJ en Chris reizen naar Memphis voor de ‘2004 International Blues Challenge’ (IBC). Na de competitie wordt de “Jeff Jensen Band” gevormd. Van 2005 tot 2009 treedt de band jaarlijks meer dan tweehonderd keren op en neemt ze deel aan de 2005, 2006 & 2007 IBC’s. De band opent voor BB King tijdens zijn ‘80st verjaardag tour’.

In 2007 brengt de groep hun debuut album “The Jeff Jensen Band” uit. In 2008 is JJ de producer van een album van vriend John Parker. Enkele weken voor dat zijn vriend aan kanker sterft, kan het album uitgegeven worden. In 2009 brengt de band hun tweede album “I’m Coming Home” uit. In 2011 verhuist JJ van Portland naar Memphis, TN. Hij werkt er als gitarist twee jaren samen met ‘mondharmonica sensatie’ Brandon Santini en wordt zijn manager. JJ tourt nog steeds met “The Jeff Jensen Band” en promoot momenteel zijn vierde album “Morose Elephant”.

Je hebt het al kunnen lezen op de Rootstime website (/Live) dat Jeff Jensen momenteel (en voor het éérst) in België tourt. Hij was op 19/4 in Café ’t Goor in Gooreind en op 20/4 in de Banana Peel Blues Club in Ruiselede . Vandaag is hij in de Blues-Sphere Club in hartje van La Cité Ardente of te wel de Vurige Stede, Luik. Dit is het dertiende optreden van zijn Europese tour 2015. Dat de concerten elkaar zo kort na elkaar opvolgen, zal zeker voor herkenbare dingen in de respectievelijke verslaggeving zorgen, maar dit zal voor ons de pret zeker niet bederven!

We missen door GPS problemen een deel van de openingsnummers, maar zijn er bij als JJ zijn nummer afrondt en het publiek vertelt, dat hij een heel tevreden man is: "The audiences have been so grateful, the hospitality so generous and the country sides flawless…" Hij vervolgt met “Make It Through”, een funky soul nummer, dat zijn nieuwste album “Morose Elephant” opent. Voor de JJ fans en voor verdere details over dit vierde album, lees je hier. We lazen in het verslag van Goorblues al dat JJ “energie ten over had” en dat “er een dubbelganger van Ian Anderson” voor ons staat. Dit kunnen we inderdaad al na enkele akkoorden vaststellen. JJ staat hier niet alleen. Naast hem zijn trouwe tourbassist Bill Ruffino (met wie hij al ruim een decennia samen speelt), die op zijn Fender bas het ritme heel strak, maar ook erg gedreven hoog houdt. Derde man op het podium is de jonge Memphis drummer James Cunningham. Er volgen hierna twee rustige nummers. De tweede slow, met Latino invloeden, “Can’t Believe We’re Through” is een gevoelig nummer, met een lange outro. Naar gewoonte houdt JJ zijn gele plectrum tussen zijn tanden en vliegen zijn haren, door de bewegingen die hij maakt, in alle richtingen. De overgang naar het laatste nummer van de eerste set is heel kort, zodat de boogie snel volgt. JJ bedankt nogmaals zijn Europese fans en zegt (zoals in Gooreind) dat hij zijn “best songs” voor de tweede set bewaard heeft…

JJ heeft voor zijn tweede set zijn haren keurig opgebonden, verschuilt zich met zijn maten achter het (unieke) podiummuurtje en kondigt zich zelf even aan. Na de intro en het nodige geklap springt hij recht en zet de country rocker “I’m Coming Home” in. Dit is de titel track van zijn tweede album uit 2009. Na deze explosieve song, zo vertelt hij zelf (en hij deed dit ook in Gooreind…) volgt er een verhaal over een dame, die dezelfde dame is… Zijn maat Brandon Santini zou ze ook kennen. Er volgt later de instrumentale track “Elephant Blue” met de uitstekende solo van bassist Buffino en “Hard Times”, een nummer van Ray Charles, waarmee JJ zijn veelzijdigheid bewijst en… waarmee het in de club (eindelijk) muisstil wordt. JJ sluit de reguliere set af met een laatste “Morose Elephant” track, het dansbare nummer “Get Along”. Als bisnummer hebben we genoten van JJ’s versie van Jimi’s “All Along The Watchtower”.

Jeff Jensen is op de eerste plaats een gedreven muzikant en performer. Als je naar Jeff Jensen’s “Morose Elephant” luistert of naar zijn optreden komt, krijg je te maken met een heel verscheiden amalgaan van stijlen en emoties. Jeff Jensen is voor velen waarschijnlijk een te ontdekken muzikant. Als je Jeff Jensen live wil meemaken, kan dit in België niet meer (of moet je snel naar Nederland…) en moet je wachten tot 2016. Volgens geruchten zou hij dan o.a. door move2blues geprogrammeerd worden in de MOD in Hasselt. Wij kijken daar zeker naar uit. See you again JJ and nice to have you guys!

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

meer foto's © Eric Schuurmans

Line-up: Jeff Jensen: gitaar - Bill Ruffino: bas - James Cunningham: drums

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

BLUES-SPHERE, LUIK - 22/04/15