MARCUS MILLER @ AB, BRUSSEL - 22/04/15

Precies drie jaar na zijn laatste passage staat jazzlegende Marcus Miller opnieuw op het podium van de Ancienne Belgique. Aanleiding is het recente verschijnen van “Afrodeezia’, zijn eerste uitgave op het befaamde Blue Note label, maar ongeveer zijn twintigste schijf als soloartiest. Als je zijn credits als bassist, producer, componist of arrangeur op andermans platen erbij rekent kom je makkelijk tot zo’n vijf honderd (!) albums, een opmerkelijke staat van dienst mogen we wel zeggen. Het bekendst is Miller natuurlijk omwille van zijn jarenlange intense samenwerking met jazzgod Miles Davis, waarmee hij onder meer ‘Tutu’ creëerde, maar ook collaboraties met grootheden als Aretha Franklin, Paul Simon, Dizzy Gillespie, Eric Clapton, Bryan Ferry, Joan Armatrading, Luther Vandros, Herbie Hancock en zelfs Frank Sinatra dienen niet vergeten te worden. Al dit werk leverde hem een paar Grammy Awards en een uitstekende (live)reputatie op, temeer omdat Marcus Miller nooit last schijnt te hebben van kapsones. Meerdere collega muzikanten beschrijven zijn persoonlijkheid dan ook als ‘down to earth’, niettegenstaande de grote successen die hem te beurt vielen.

Enkele jaren geleden werd Miller bovendien benoemd tot UNESCO Artist for Peace en in die hoedanigheid bezocht hij onder meer op het Senegalese eiland Gorée, een stukje werelderfgoed die de Trans-Atlantische slavenhandel van weleer blootlegt. Dit bracht hem op het idee om te onderzoeken hoezeer de oude slavenroutes vanuit Afrika over Europa naar Noord- en Zuid-Amerika verbonden zijn met het muzikale erfgoed van vandaag. Deze zoektocht voerde hem van Marokko en Nigeria over Parijs naar San Paolo, De Caraïben, Louisiana, Detroit, Chicago en New York. Het resultaat van deze gigantische onderneming is te horen op zijn onvolprezen album ‘Afrodeezia’ en het mag dan ook geen wonder heten dat Marcus Miller bijzonder trots is om deze live voor te stellen. De bindteksten voor dit boeiend avontuur vertelt de Amerikaan in vloeiend Frans, de muzikant is doorheen de jaren duidelijk een wereldburger geworden.

Ondersteund door zes uitstekende muzikanten zet Miller het melodieuze ‘Hylife’ in, een heerlijke cocktail van Afrikaanse ritmes en door funk gekruide jazz die de zaal onmiddellijk in beweging zet. Het virtuoos spel van de jazzmeester etaleert zich onder meer in zijn feilloze slapping techniek waarbij hij zijn bas laat springen, joelen, grommen, bonken en slaan als was het een uit de kluiten gewassen toverstaf met snaren. Zijn band bestaat vooral uit jonge sterk getalenteerde muzikanten, met uitzondering van de Franse percussie wizard Minu Cinelu, die zich net als zijn frontman een oudgediende van Miles Davis mag noemen.

Voor ‘B’s River’ haalt Miller zijn gimbri (een met dierenvel overtrokken Afrikaans akoestisch basinstrument) boven, mag gitarist Adam Agati vrijuit soleren en gaat Cinelu zijn triangel te lijf alsof het een middeleeuws marteltuig betreft. Na al dat moois vraagt Marcus of wij weten hoe het beroemdste baslijntje uit Detroit klinkt om dan even later los te barsten in een niets minder dan fenomenale cover van ‘Papa Was A Rollin’ Stone’ die zo’n tien minuten in beslag neemt maar toch geen seconde te lang duurt. Tijdens het wat meer ingetogen maar bloedmooie ‘Gorée’, uit de vorige plaat ‘Renaissance’ toont Miller zijn meesterschap op de basclarinet. Daarna vullen funky Braziliaanse ritmes de Ancienne Belgique tijdens ‘ We Were There’ waarbij de blazers van Alex Han (sax) en Lee Hogans (trompet) smakelijke solospotjes krijgen. ‘Son Of Macbeth’ tenslotte laat Shakespeare dobberen op de Caraïbische zee terwijl er zich daarboven een percussie oorlog lijkt af te spelen.

Als toegift voegen Marcus Miller & Band daar dan nog eens het op een warm herkenningsapplaus onthaalde ‘Tutu’ aan toe, met straffe pianist Brett Williams in één van de hoofdrollen. Een terechte staande ovatie na dit weergaloze concert wordt hun deel. Wie er tijdens dit uitverkochte concert niet bij kon zijn, krijgt trouwens nog een herkansing op 11 juli in het Rivierenhof. Don’t you dare miss it. A splendid time is guaranteed for all.

Shake

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL - 22/04/15