MISTER AND MISSISSIPPI @ N9 , EEKLO - 03/04/15

Milo Meskens

De kans is zeer klein dat als je de naam Meskens  googled  je wordt verwezen naar  sites met info over Milo Meskens. Maar misschien verandert dit binnen enkele jaren wel. De jonge man uit Deinze, pas 19 , palmde gisterenavond met veel  bravoure het podium van de N9 in en wist het talrijk opgekomen publiek te bekoren met een paar prachtige eigen composities en een heerlijke bluesy cover van ‘Who Do You Think I Was’ van de Amerikaanse all-round musician  John Mayer. Dat die man voor Milo een bron van inspiratie is bleek ook uit de nog titelloze nagelnieuwe ballad dat er onmiddellijk op volgde. Met ’All These  Best Friends’ , een song waarmee Milo de finale haalde van Studio Brussels ‘ De Nieuwe Lichting’, en die hij schreef na de zelfmoord van zijn beste vriend, kreeg menigeen een krop in de keel. Check trouwens eens de videoclip die te vinden is op het net. De lofbetuigingen na zijn kort maar krachtig optreden waren  dan ook bijna unaniem en laat ons reikhalzend uitkijken naar zijn eerste cd/vinyl die er hopelijk snel zit aan te komen.

Mister And Mississippi dan. Deze jonge Nederlandse band, in eigen land reeds overladen met allerlei awards, is hier in België helaas nog niet zo bekend en dat is te betreuren. De bandleden  leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie, een pop -academie in Utrecht. Begin 2013 brachten ze hun ’toch wel’ fantastische titelloze debuutalbum uit , en de band liet hetzelfde jaar een verpletterende indruk na op het Naked Song festival in Eindhoven, wat gelukkig de slimme programmatoren van de N9 op het idee bracht ze naar hun club uit te nodigen voor een toen zeer geslaagd  optreden. En dat was de band duidelijk niet vergeten, want ze kwamen wat graag terug om hun nieuw album ‘We Only Part To Meet Again’ aan het  Eeklose publiek voor te stellen. En net zoals hun eerste doortocht  werd het een triomftocht. Hun muziekstijl omschrijf je best als een dynamische mengeling tussen Folk, Pop & Ambient. Weidse gitaarsolo’s, een knappe,gedegen ritme sectie en dit in combinatie met hemelse gezangen. Soms  ingetogen als een slapende en even later wild als een uitbarstende vulkaan! En vanaf het eerste nummer 'Shape Shifter' wisten we dat het goed zat.

Maxime zong als in een trance en de bandleden pijnigden hun instrumenten als waren het hun ergste vijanden om ze dan even later terug lieflijk te omhelzen. De klankbalans zat ,met dank aan de PA. mensen van de N9, wederom perfect en dit was een zegen voor het optreden. De nummers van de nieuwe cd stonden duidelijk centraal en het was wachten tot een heel eind in de set eer dat we met 'Follow The Sun' het eerste herkenningsapplaus konden geven. Maar ook de nieuwe nummers  zijn meer dan de moeite waard en zeker live, als je ziet met welke intensiteit de groep ze brengt. Gitarist Tom Broshuis heeft een volledig bataljon pedalen ter beschikking waar hij constant allerlei moois uit tevoorschijn tovert, Danni van Tiggele , een duivel- doet-al, springt van gitaar naar basgitaar naar keyboards en doet ook nog eens de backingvocals, Samgar Lemuel Jacobs op begeesterende drums en heerlijke samenzang met de engelenstem van Maxime Barlag (ook toetsen ,percussie). Je hebt meer kans moeder-overste topless op een strand te zien flaneren dan dat je Maxime zonder haar vaders  stokoude Ecuadoriaanse hoed op haar hoofd ziet optreden, maar toch bleef die in de N9 achterwege ! Maar ook zonder die hoed, een soort talisman voor haar ,liep het optreden van een leien dakje. Het ingetogen 'We Only Part To Meet Again', een emotioneel eerbetoon aan de in 2014 aan borstkanker overleden moeder van Maxime, was een rustpunt in de set  en tevens het startsein tot een indrukwekkende finale met het trio 'Follow The Sun', 'Same Room, Different House', 'Northern Sky' , alle drie hits uit hun debuutalbum, en waarbij bewezen werd dat bij 'Same Room' de Belgen even luidkeels en mooi kunnen zingen als de Nederlanders.

De reguliere set werd afgesloten met 'Filthy Youth' maar niet vooraleer het publiek door de band uitgebreid werd bedankt voor hun enthousiasme en het aandachtig luisteren bij de stillere passages. Als eerste bis en kers op de taart  kregen we een enkel op akoestische gitaar begeleide versie van 'Nemo Nobody' ook een pareltje uit hun debuutalbum. De band verliet het podium en flaneerde al zingend door het publiek. Nu heb ik dit tijdens een bisronde reeds menige groep zien doen maar zelden zo indrukwekkend.  Zelfs Roland, onze Belgische Blues & Roots trots was duidelijk aan het genieten. Met een stevig 'For Us To Remember' werd de set beëindigd.  14 Songs, 75' lang of liever kort , want mooie liedjes duren niet lang, hadden we genoten. De lange rij  van mensen die zich na het optreden de plaat wilden aanschaffen sprak voor zich   .. deze avond was een topper!

Jan Van Streydonck

Foto © N9

Setlist  Milo Meskens: Safe And Sound, Home, The Boat Song, Who Do You Think I Was (cover John Mayer), Titelloze song, All these Best Friends, Who Are You
Setlist Mister And Mississippi: Shape Shifter, Meet Me At The Lighthouse, Southern Comfort, Where the Wild Things Grow, Gloom, In Between, Nocturnal, We Only Part To Meet Again, Follow The Sun, Same Room Different House, Northern Sky, Filthy Youth .      Bis:  Nemo Nobody, For Us To Remember

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 03/04/15