TINY LEGS TIM @ N9, EEKLO - 25/04/15

Lon Eldridgde

Nu Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim steeds meer airplay op nationale radio krijgt, is zijn ster rijzende, en dat heeft de hardwerkende muzikant enkel en alleen aan zichzelf en zijn talent te danken. Zijn nieuw album 'Stepping up' is net uit, en krijgt vele lovende recensies. Stonden eerdere albums 'One Man Blues' en 'TLT' bol van akoestische Deltablues, dan heeft de West-Vlaming nu een nieuwe adem gevonden, en dat resulteert in een cd vol authentieke en smaakvolle bluessongs. Momenteel toert De Graeve doorheen Vlaanderen én Nederland om het album te promoten, en op 25 april was het de beurt aan de N9 in Eeklo.

Maar eerst was er een topverrassing in de vorm van het voorprogramma. Lon Eldridgde komt uit Chattanooga, Tennessee, en brengt een mix van blues en country die zeer aanstekelijk is. Ook al is hij nog jong, hij ziet eruit als een oude bluesveteraan, en zingt en fingerpickt dat het een lieve lust is. Hij heeft in de loop der jaren al veel podiumervaring opgebouwd en nam het publiek direct bij het nekvel, om pas ruim een half uur later weer los te laten. Eldrigde speelt meestal covers, die gaan van Robert Johnson tot 'Mr Sandman', altijd overgoten met een bluesy en humoristisch sausje. Langs zijn neus weg vertelde hij nog dat hij zijn schoenen vergeten was in het hotel, en dus maar op kousenvoeten optrad. Ook grappig dat hij zich voor de gelegenheid uitgedost had in de Belgische kleuren: die gele das stond beeldig bij dat rode hemd en die zwarte broek.

Na een korte pauze stapte Tim De Graeve vastberaden op het podium. Onze eerste kennismaking met deze Vlaamse bluesman dateert van januari 2011, toen hij op een bescheiden, maar toch vastberaden manier het voorprogramma verzorgde van Tom Robinson.

Al van de eerste noot valt op dat hij sinds die dag enorm gegroeid is als muzikant. Hij staat zelfverzekerd op het podium, dirigeert de groep perfect en perst de ene na de andere mooie solo uit zijn gitaren. Wat je ziet en hoort, is nog altijd Tiny Legs Tim ten voeten uit, maar het is volwassener, voller en swingender geworden. De Graeve is een eerder timide man, maar eens op het podium staat hij er als volleerde frontman, hij geniet zichtbaar van zijn eigen kunnen en van de reacties van het publiek. Voor dit optreden liet hij zich trouwens omringen door Steven Troch op mondharmonica, Frederik Van Den Berghe op drums en Karel Algoet op contrabas. Een zeer gedegen backing, vooral Troch reeg de hoogtepunten aan elkaar.

Tim De Graeve haalt zijn inspiratie uit alledaagse dingen, zoals een verhuis naar het centrum van Gent (Big City Blues) of het verschil tussen het plattenland en die vermaledijde stad (Heart of the city). Maar het is de manier waarop hij dit verwoordt, als observator, die zorgen voor sterke en intense momenten. Zoals ook nog in 'If & Why', dat zorgt voor een stevige krop in de keel, waar hij de problemen bezingt die het leven je soms toegooit. De Graeve is ook een optimist, die beseft dat die obstakels je niet mogen tegenhouden om je doel te bereiken. Hij is alvast op de goede weg. Ook 'I Got Something', met bezwerende harmonicaklanken van Troch, gaat over hetzelfde thema.
Tim De Graeve brengt meestal eigen nummers, maar die éne cover, in de vorm van 'Worried Man' van Leadbelly, zorgde dan weer voor hét samenzing-moment van de avond.

Afgesloten werd er nog met een soloversie van 'The Happiest Man in Town', waarin we nog een kleine glimps zagen van de 'oude' Tiny Legs Tim. He's come a long way since onze eerste kennismaking, maar hij timmert gedegen aan zijn weg. Detours kunnen ook interessant en inspiratievol zijn.

Tiny Legs Tim en groep zijn nog te bewonderen op 10 mei in Eupen en op 1 juni in de Banana Peel in Ruiselede.

Kathy Van Peteghem

Foto © Lieven Verhoye

 

Lon Eldridgde

   

 
     
     
     
           
     
     
     
     

 

Tiny Legs Tim

 

         

   

 

 
     
     
     
           

   

 
     
     
     
           
     
     
     
     

 

 

         

   

 

 
     
     
     
           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 25/04/15