LITTLE STEVE & THE BIG BEAT @ OOTELLO, MOL – 22/04/17

Een toneelgezelschap dat scheep gaat met bluesmuziek. Het bestaat in de Kempen, waar de bekende toneellocatie van Ootello in Mol-Ezaart een aantal malen per seizoen omgedoopt wordt tot een heuse bluesclub. Een huwelijk dat eind 2014 begon met de komst van - jawel - The Bluesbones, één van de Belgische topbands in het genre. Ook naar de komst van de Nederlanders Little Steve & The Big Beat was het reikhalzend uitkijken, want dit vijftal (waaronder één Belgische Limburger) heeft zojuist een eerste prima album ‘Another Man’ boven de doopvont gehouden. Een aardig muziekstuk in retrostijl oftewel authentiek gebrachte old school R & B.

Frontman Steven van der Nat draait al even mee in het bluescircuit, speelde ooit bij The Backbones (begeleidingsband van Big Pete) en was vaak met zijn band begeleider van Amerikaanse artiesten in Europa zoals onder meer Mike Morgan, wat we ooit mochten ervaren in de Olense Crossroad. Bovendien maakt hij momenteel deel ook uit van de Steven Troch Band, ook niet te missen. We herinneren ons hun concert van een paar maanden geleden in de Brugse stadsschouwburg als support act van Mississippi Heat. Little Steven & The Big Beat bestaat sinds 2013 en stond al op de vermaarde festivals, onder meer in Peer en Ospel.

We waren dan ook benieuwd naar hun nieuwe passage in de Kempen, maar die startte niet vlot, want de man aan de geluidknopjes liet het wat afweten en kreeg het geluid niet volledig onder controle. Na een nummer of drie leken de problemen min of meer van de baan. Jammer toch, zeker voor de muzikanten in kwestie. Er werd in Mol begonnen met een aantal oudere nummers zoals ‘Feel So Bad’, en het was al vlug duidelijk dat er veel ritme zat in de nummers. Ook de blazers (bariton en tenorsax) bleven niet onbetuigd zoals te merken was is ‘Working Overtime’. Met ‘Teasin’ without Pleasin’ werd een eerste track gespeeld uit het album en ook nu kregen de beide blazers Martijn van Toor en Evert Hoedt een prominente rol in dit erg swingende nummer in combinatie met een op gitaar schitterend solerende Steven en niet te vergeten de ritmetandem bassist Bert Stevens (ex-Jitterbugs, ex-Big Four) en Jody Van Oojen (ex-drummer van The Strikes). Deze muziek werd dan ook echt gesmaakt in Mol.

Little Steven is niet alleen een geweldige gitarist, maar ook de nummers komen zo goed als allemaal uit zijn eigen pen. Het mooi soulgetinte ‘Slip Away’ (van Clarence Carter) is één van de weinige uitzonderingen op de regel. Ook het oudere nummer ‘Easy Baby’ mocht niet ontbreken, een topnummer wat mij betreft en een kippenvelmoment.

In set twee speelt de band meer dan een handvol nummers van het album ‘Another Man’ waaronder ‘Dangerous Kind’, een echte ouderwetse jumpblues. ‘I Gotta Know’, de pakkende titeltrack ‘Another Man’ en het pareltje ‘Change My Ways’ en het swingende ‘Just Foolin’ Around’ passeren eveneens de revue. ‘Brand New Man’ klonk ons bekend in de oren want het werd regelmatig gedraaid op Radio 1.Ook het door de baritonsax-muzikant geschreven nummer ‘Yes You Can’ werd bijzonder gesmaakt. Nog een pareltje wat mij betreft: ‘Change My Ways’ en zo ging het nog even door. Met nog een pakkend nummer van Otis Rush ‘Double Trouble’ en na ‘I Can’t Stand It’ kwam er een einde aan deze mooie bluesavond. Maar met ‘Just One More Time’ (Ike Turner) kwam er nog een dik verdiende bis.

Op 13 mei komen The Nights & Chilly Willy op bezoek en voor volgend seizoen staat er ook heel wat moois op het programma in het Molse Ootello in samenwerking met het Molse Cultuurcentrum.

Tekst en foto's : Sis Van Hoof

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

THEATER OOTELLO, MOL - 22/04/17