COUNTRYFESTIVAL  @ SINT-TRUIDEN -  28/08/15

 

NOT Johnny Cash & The Tennessee Four

De derde editie van het Countryfestival is twee weken vervroegd tov vorig jaar, en ze hebben zich teruggetrokken uit de idyllische bossen rond het Chateau de La Motte waar ze de twee vorige edities resideerden. Nu zit je pal in het centrum van een Limburgse provinciestad, waar ze een kermis hebben, en een wekelijkse markt, pal rond de festivalsite. Parkeertechnisch geen evidentie, en een echt festivalgevoel ontbreekt in eerste instantie ook een ietwat.

Maar eens op de effectieve festivalsite, een ommuurd stukje abdijpark, met wat lokale fruitboompjes en middeleeuwse kasseipaadjes, komt dat toch wel een beetje terug. Niet in het minst omdat er een podium staat met over drie dagen verspreid een aantal bands die country brengen, maar ook tal van andere kruisbestuivingen, zodat het net zoals vorig jaar niet saai kan worden. Ook nog aanwezig, de houten dansvloer voor dat podium, blijft een uniek zicht, waar op gelinedanced kan worden. Valt wel te noteren dat die linedancers op vrijdag althans niet in dezelfde mate waren komen opdagen als vorige editie. Misschien vonden ze de weg niet , of stuurde de gps hen doelloos rond op zoek naar parking. We zitten in St Truiden, waar het fruit langzaam van de bomen begint te vallen, de zomer ook hier dit weekend nog één keer wil uithalen, en waar het geluid op het countryfestival meer dan uitstekend is. Want daar wil ik het toch zeker even over hebben, zonder aan product placement te willen doen kan je stellen dat Bose, die hier het geluid verzorgen, een bijzonder goede sound neerzetten. Ze deden dat vorig jaar ook al, bij wijze van experiment toen, om te researchen of hun product zou kunnen werken op een open air festivalletje. Nou dat bleek een voltreffer, en ik ben bijzonder verheugd dat ook dit jaar die firma hier een waar masterpiece heeft afgeleverd . We zitten dus, om dit even te duiden toch, tussen vier abdijmuren, en een trouwzaal en misschien ook nog een stukje school, maar duidelijk helemaal ingesloten. Toch, en dat mag wel enige verbazing wekken is er geen vervelende ‘kets’ van drumslagen bv, integendeel de sound zit over het hele terrein precies waar ie moet zitten. Dat, laat de festivalbeleving dan weer een heel stuk de hoogte in schieten.

Zoals bij The Bros. Landreth, Canadezen die erg mooie dingen lieten horen. Ze spelen voor het eerst in dit land, en kwamen van een Deens festival afgezakt. Afgaande op hun set zie ik hen dit land nog wel’s aandoen, en dan graag in een AB club ofzo. Ze spelen een mix van invloeden en genres die met momenten wel  aan country raken, maar verder veel meer flirten met gesofisticeerde blues en jawel hoor, fijne jazz. Zeker tijdens soleermomenten klinken ze jazzy, zelfs Steely Dan esque, zonder de magistrale beheersing van een Donald Fagan dan, maar goed, zulke streken daar hou ik wel van. Hun set is nooit rommelig, nooit vervelend, en laat je constant raden en zoeken naar hun invloeden. De band klinkt als Hendrix tijdens ‘The Wind Cries Mary’, maar dan met de stem van Lyle Lovett. Je zoekt een beetje naar de Americanaband zoals ze vaak omschreven worden, maar die valt dan alleszins niet op. Lijkt me ook moeilijk voor Canadezen om Americana te spelen. Maar het maakt hen niet uit in welk hokje men ze wil duwen, ze spelen songs die staan als huizen . We spotten Lynyrd Skynyrd, Doobie Bros. Dr. Hook en zelfs souldingetjes. En die stem, jah, ik verwacht ieder moment in zowat iedere song die ze spelen plots ‘She’s No Lady She’s My Wife’ te horen als afsluitzinnetje van het nummer.

Fijn uurtje muziek op een vrijdagavond in het centrum van St Truiden, waar de appeltjes straks van de bomen gaan vallen, en waar Frankie Saenen, Scabs drummer, even later een best te pruimen CCR set brengt met Cosmo’s Foger-T. Ze openen met een stomende versie van ‘Born On The Bayou’, zowat mn favourite Creedence song, en laten verder alle CCR hits passeren in een smaakvolle interpretatie van de legendarische band. De grote man zelf leek heel even hier, tussen de abdijmuren en de trouwzaal.

Andy Surleraux
Foto © Marke Tentster

 

 

The Deslondes: VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3

The Bros.Landreth :  VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

Cosmo’s Foger-T VIDEO 1 - VIDEO 2 

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

SINT-TRUIDEN -  28/08/15

 

NOT Johnny Cash
& The Tennessee Four

The Bros.Landreth

The Deslondes

Cosmo’s Foger-T