COUNTRYFESTIVAL  @ SINT-TRUIDEN -  29 & 30/08/15

 

De country zaterdag resulteert meteen in een uh...hoogtepunt, we kijken in de late namiddag naar White Trash Dating Service. Die heeft men op een podium gezet op maar liefst 38 meter hoogte. De oude abdijtoren van St Truiden rijst statig boven de stad uit in de zinderende nazomerhitte. Geen plukje schaduw en de band dient hun materiaal 6 verdiepingen per trap naar boven te zeulen. Dat de humor ervan hen een ietwat ontgaat in eerste instantie is begrijpelijk. Maar muzikanten zetten dat van zich af en spelen. Koen Marcel Depreitere en bassist Jesse Lagiewka spelen trash versies van nummers van hun ouwe helden. Ze beperken zich niet tot country en aanverwante dingen maar laten ook Mötorhead’s ‘Ace Of Spades’ naast Johny Cash uit de (ook hier) Bose installatie schallen boven de kermisgeluiden uit. De kermis stoort heel even nog bij opener ‘Three Colours Black’ van Hank Williams Jr, maar als de lucht na de lange trapklim terug in hun longen zit blazen ze een dik uur stoom de lucht in. Het handjevol publiek wat de klim ook maakte kan het erg apprecieren en we zien zowaar een rondedansje ontstaan op grote hoogte.

We verlaten het best wel impressive duo om Ashton Lane te gaan bekijken op de acadamy stage. Zeer fijne zaal, met een moeilijke akoestiek, maar opnieuw zorgt dat geluidssysteem voor een behoorlijke balans. De Schotse die een soort countrypop brengt doet dat met verve, ze is in het gezelschap van Graeme Duffin, de vroegere gitarist van het Schotse Wet Wet Wet. Samen bezochten ze Nashville eerder op het jaar, en het gebeurt wel vaker dat artiesten daar een heuse boost krijgen of gewoon helemaal herbronnen. Bij Ashton Lane lijkt dat zeker het geval , ze spelen een bijzonder sterke set, waarbij de stem van Esther O ‘Connor die van haar Ierse naamgenote dik het nakijken geeft. Eerlijke songs in een ingestudeerde , maar toch ook vrije verpakking. D’r mag al’s een pling langs zitten of onaangekondigd in een nummer verschijnen. Een korte uitwisseling van een glimlach lost dat meteen op. Ze spelen met een heerlijke beheersing en maken dit uurtje gewoon hemels. Het is absoluut frustrerend deze top muzikanten te zien spelen voor een handjevol mensen. Als je deze band ergens tegenkomt, ga ze bekijken, geen seconde zal eraan verspild zijn.

Op Zondag zien we kort na de middag John Joris samen met zijn zoon Jonathan een ook weer veel te kort uurtje geweldige dingen doen in het academie zaaltje. Ze spelen bewust niet uit zijn cd ‘Songs From The Mok’, maar dragen wel een nummer op aan Deroll Adams, de man die dat cd inspireerde, en eigenlijk samen schreef met Joris. Adams is er intussen niet meer, en het moment van zijn overlijden liet John beslissen om dat cd , wat ze allebei al een hele tijd wilden maken, alsnog uit te brengen. Zonder Adams helaas, maar John maakte er een bijzonder knap eerbetoon van. Live op het Countryfestival bracht hij eigen nummers, hij gewapend met een akoestische gitaar, en Jonathan legde daar wonderbaarlijk mooie elektrische effecten en soundtapijtjes over. Vader en zoon zijn twee begenadigde gitaristen, zoveel is duidelijk. John is een uitstekende songschrijver die nu pas debuteerde met een eerste cd, maar dat hadden er al heel veel meer mogen zijn. In het interview wat we nadien met hem hadden legt hij verder een en ander uit.

We gaven je een paar hoogtepunten mee van de derde editie van het Countryfestival, wat een beetje geplaagd werd dit jaar door moeilijke omstandigheden. De locatie is niet ideaal, en ook de kalenderpositie hadden we graag ergens begin september gehouden. Dan heb je geen last van een kermis, een versmarkt en heb je minder concurrentie van andere festivals. Muzikaal viel er gelukkig wel opnieuw veel te ontdekken, en je zag iedere dag wel minstens één echt exellent act.  De uitdrukking ‘parels voor de zwijnen’ borrelt op, en dat hebben we niet zo graag.  Er moet toch ergens in de buurt van Sint-Truiden een frisse weide liggen waar zoveel lekkers beter tot zijn recht komt. 

Andy Surleraux
Foto © Marke Tentster

DANNY & THE CHAMPIONS OF THE WORLD

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4 - VIDEO 5 - VIDEO 6 - VIDEO 7

JOHN & JONATHAN JORIS

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
       
     
     
     
           
       
     
     
     
           

     

 
     
     
     
           
           
     
     
     
           
           
     
     
     
           

 


 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

SINT-TRUIDEN -  29 & 30/08/15

 

White Trash Dating Service

Ashton Lane

John & Jonathan Joris