LOKERSE FEESTEN - 03/08/15 - HET ZESDE METAAL, THE KOOKS, BELLE AND SEBASTIAN, dEUS.

 

Was het op zondag nog al  zware Metal wat de klok sloeg, tapte men op dag 4 van deze Lokerse 10-daagse duidelijk uit een ander  vaatje. Het Zesde Metaal , de groep rond de West  Vlaamse Wannes Capelle mocht de festiviteiten openen. Van Metal naar metaal dus (grapje van de organisatie?),maar daar houdt de vergelijking dan ook op , want muzikaal staat hetgeen Capelle brengt mijlenver van het harde gebeuk van een Channel Zero  of een Soulfly. Hoewel… voor deze festivalzomer heeft de band duidelijk gekozen voor een hardere aanpak dus wie een ‘kleinkunstmoment’ verwachtte was er aan voor de moeite. Met kerels als Filip Wauters ( oa Arno, Admiral Freebee) en Tom Pintens (Zita Swoon, Flowers for Breakfast) op gitaren en een rythmsectie  met Tim Van Oosten (drums) en Robin Aerts (bas) kan je inderdaad lekker van jetje geven. Dat resulteerde dan ook in stevige versies  van ‘Nie voe Kinders’, ‘ Benauwd’( (schitterende gitaarsolo van Filip) en een in noise eindigende  ‘Verhus’. Wie Wannes enkel  kende zijn vele optredens in de culturele centra zal zich even in de haren hebben gekrabd. Het festivalterrein liep ondertussen redelijk vol en bij  ‘Dag Zonder schoenen’  ontdeed , op vraag van Wannes ,menigeen zich van zijn schoeisel om te applaudisseren met de schoenen. De groep kreeg maar 1 uurtje toebedeeld en met ‘Ik haat U nie’ kwam er een einde aan al dat moois. Wie prijsbeestjes  als ‘Ip min knieen’ en niet te vergeten ‘Ploegsteert’  gewoon op stal kan laten en desondanks het publiek een zeer geslaagd optreden  voorschotelt mag met de borst vooruit het Lokerse podium verlaten.

The Kooks dan . Deze band uit Brighton (Uk) met  frontman  en meisjesidool  Luke Pritchard, wist ons een 10-tal jaren terug te verblijden met enkele leuke deuntjes als ‘Naive’ en ‘ She Moves in her Own Way’. Met de vorig jaar verschenen cd ‘Listen’ proberen ze niet alleen  de harten te beroeren van al de bakvisjes maar ook die van een ruimer publiek. Gelet op het gekrijs op de eerste rijen waren het vooral toch die jonge meisjes  die met volle teugen van Luke en zijn kompanen genoten. En ja het zijn nette vriendelijke jongens met  zomerse poppy  songs in hun achterzak , en dit op een prachtige zomeravond, wat kan er dan nog fout gaan ? De set zelf was een goeie mix van nieuw & ouder werk. ‘Around Town’ van de nieuwe cd mocht openen, direkt gevolgd door het oudere ‘Ooh La’. ‘ She Moves …’ zat ook vooraan in de set , maar dan kabbelde het een beetje voort en het was wachten het afsluitende drieluik, de mooie pianoballad ‘See Me know’,  Junk Of The heart (Happy) en de verwachte afsluiter ‘Naive’ vooraleer  mijn hart terug enig teken van leven vertoonde.  Hoewel cardiologen ongetwijfeld op de eerste rijen bij velen extreem hoge waarden hadden kunnen vaststellen.

En dan was het de beurt aan het  Schotse   ‘Belle & Sebastian’.  Voor  alle duidelijkheid, dit is geen duo maar een  6 koppige indiepop band die reeds een kleine 20 jaar leuke liedjes  en dito melodietjes op de wereld loslaat. Mijns inziens een te goed bewaard geheim en hopelijk brengen optredens zoals Lokeren daar spoedig verandering in. De groep was uitgebreid met een aantal strijkers en extra toetsenist zodat deze vrolijke bende uiteindelijk afklokte op 13 personen. De prachtige visuals , geprojecteerd op een groot scherm achter op het podium, de onophoudelijke wissels van instrumenten tussen de muzikanten onderling, de Mr. Bean wijze waarop frontman Stuart Murdoch over het podium danste… men had werkelijk ogen tekort.  Keek men rondom zich ,dan zag je werkelijk alle heupen bewegen. Zelden meegemaakt dat zelfs de securitymensen,  met de rug naar het podium, simultaan een dansje deden! Vanaf het eerste nummer ‘ Nobody’s Empire’ was het raak en tot de laatste tonen  van ‘Get me ‘Away from Here, I’m Dying’ stroomden de funvibes over de Lokerse hoofden. Het was Stuart Murdoch ook niet ontgaan dat iedereen stond te swingen en prompt nodigde hij een 20-tal mensen uit   om op het podium tijdens ‘ The Boy With The Arab Strap’ tussen de bandleden te komen dansen, … ‘because the view is so much better from up here ‘. En die mochten zelfs tijdens het volgende nummer ‘ le Pastie de La Bourgeoisie’ gewoon blijven voort dansen. Het feestje had gerust wat langer mogen duren  maar ja iedereen keek  ook al reikhalzend uit naar de hoofdschotel van de avond dEUS.  

Met zijn jazzproject  ‘Taxiwars’ stond hij onlangs nog op Gent Jazz, met Magnus speelde hij afgelopen zaterdag nog op het Rock Of Ages festival in Seebronn, Duitsland en nu 2 dagen erna met dEUS op de Lokerse Feesten. Het zijn muzikaal  gevarieerde maar vooral erg drukke dagen voor Tom Barman.  Niet dat je er op een podium iets van zou merken. Integendeel. Van bij het openingsnummer ‘Slow’ neemt de goed geoliede machine die  dEUS ondertussen is, je bij je nekvel,  om je pas los te laten als de laatste noten van Suds & Soda zijn uitgestorven . De groep heeft ondertussen zoveel nummers die zich reeds in het collectieve geheugen van de modale concertganger hebben genesteld dat elk optreden bijna op een greatest hits compilatie lijkt. Ze kunnen het zich zelfs veroorloven om er telkens  eentje of meer van tussen te laten (in Lokeren oa. ‘Roses’ & Serpentine) Tijdens Stop-Start Nature geselt Mauro  als een bezetene zijn gitaar (en liet moeder natuur de eerste regendruppels van de dag neerdalen), tijdens ‘Girls Keep Drinking’ neemt Tom die rol van Mauro met glans over.  ‘The Architect ‘ blijft een dijk van een song en bij ‘Instant Street’ krijg ik nog steeds kippenvel. dEUS is echter meer dan Tom en Mauro.  Zowel Klaas (koude rillingen bij Suds & Soda), Alan (heerlijke baspartijen , die in Lokeren heel goed uit de verf kwamen) en drummer Stephane( strak spelend, doeltreffend)  dragen meer dan hun steentje bij tot de keigoede band die dEUS is. Was dit dan voor mezelf het perfecte concert?  Nee, ik miste 1 element , ….verrassing. Maar in de wetenschap dat perfectie niet van deze wereld is kon ik niet anders dan besluiten dat dag 4 van de Lokerse Feesten zeer geslaagd was met dEUS als een schitterende headliner!

Jan Van Streydonck
Foto © Lokerse Feesten

 

website  
facebook  

LOKEREN , 03/08/15