THE RAT PACK BLUES BAND @ PALM PARKIES, DEINZE - 18/08/15

‘Het repertoire bestaat voor het overgrote deel uit klassiekers uit blues, R& B, soul, blues getinte rock en een streepje jazz. Als we dan gewagen van een geweldig concert, dan heeft dat alles te maken met de schitterende uitvoering’

 

Naast de grote festivals en de vaak uitgebreid belichte zomerse topconcerten zijn er in dit seizoen nog heel wat meerdaagse initiatieven die niet zo vaak de nationale pers halen, al genieten ze lokaal meestal wel vrij ruime mediabelangstelling. Eén van de opvallendste daarvan is zonder twijfel Helden in het Park dat tijdens de vakantie vier donderdagavonden doorgaat in het Heldenpark van Eeklo, telkens met twee dansbare acts met muziek van de hele wereld en al die tijd al gratis. Dit jaar was het al de 21e editie en die markeerde het afscheid van Bernadette Vandercammen van N9 die al die jaren samen met haar al eerder gepensioneerde echtgenoot Jan De Boever de ruggengraat vormde van HIHP.. en van De Media, later N9, waar zij 35 jaar geleden aan de wieg van stonden (Jan en Bernadette verdienen niet één, maar een Heldenpark vol standbeelden voor hun visionaire pionierswerk, vaak tegen beter weten en plaatselijke onverschilligheid in) Ongetwijfeld blijven ze hun geesteskind van nabij volgen. Andere jaren deden we steevast verslag, maar dit jaar moesten we verstek laten, al kregen we ook van deze uitgave positieve echo’s binnen: N9 slaagt er voor HIHP altijd wonderwel in uitstekende namen te strikken, waarbij ook binnenlandse, en dat ligt niet zelden in het verlengde van de clubwerking, of omgekeerd (zie verder https://www.facebook.com/heldeninhetpark ). 

Een ander jaarlijks gebeuren kan je niet ‘lokaal’ noemen, want Palm Parkies, gesponsord door een brouwerij waar de naam ons even van ontschiet, gaat door op meerdere locaties, dit jaar in 19 gemeenten en steden, waarvan vijf in Nederland. De modaliteiten, de details over de taakverdeling tussen Palm Parkies en de lokale organisator zijn ons niet alle bekend, maar we weten dat er deze zomer 134 concerten plaatsgrijpen. De organisator kiest uit het aanbod, maar dat wordt gestuurd door de hoofdsponsor, zodat de kwaliteit hoog blijft (de lijst oogt boeiend!) en de bands verzekerd zijn van meerdere concerten te kunnen spelen, een win-win situatie voor alle betrokkenen, niet in het minst voor het publiek dat kennis kan maken met vaak minder bekende maar gegarandeerd interessante performers (het soort waar men anders niet zo snel uit de luie zetel komt…) We zagen zelf twee concerten in Deinze, het eerste en het laatste. 

Prachtig Nieuw Lief heet het samengaan van vier zangstemmen, die elk een eigen inbreng hebben in het materiaal, in de vorm van eigen werk of goed gekozen covers. Het zijn niet de minsten: Kris De Bruyne behoeft geen introductie: de voorstelling is genoemd naar één van zijn klassiekers. Wouter Berlaen kent men als één van die bassisten die overal opduiken waar een basso continuo vandoen is (je hebt nog zo’n huizen van vertrouwen: Mario Vermandel, Bart Buls, Carlo Van Belleghem…) maar heeft een aardig repertoire opgebouwd als singer-songwriter in het… Zults. Leki en Barbara Deckx (die de druk bezette Evi Hansen vervangt, die eerst in het project zat) zorgen voor een balans in meerdere opzichten en tegelijk voor tegengewicht. Wat we zagen was uitstekend maar we konden het niet verslaan, omdat we tijdens het tweede deel iemand in allerijl naar spoed moesten brengen (S… happens…). 

Het laatste concert, althans toch in Deinze, werd aangeleverd door The Rat Pack Blues Band. Het Palm Parkies concert in Bergen op Zoom van enkele dagen hiervoor staat integraal op YouTube. Al loopt het repertoire parallel, er waren grote verschillen met het concert van woensdag 18 augustus in Deinze. Gitarist Marty Townsend en bassist Carlo Van Belleghem waren niet vrij, maar geen nood: Patrick Deltenre speelde gitaar bij Toots Thielemans,Philip Catherine, Mark King (ja, die van Level 42), Maurane, Kris De Bruyne en Axelle Red, om maar die te noemen, en zou het hele concert lang laten horen waarom dat zo was. Bart Buls sprong in voor Carlo. De drummer was en bleef Marcel ‘Toto’ Poznantek (zijn staat van dienst vermeldt onder vele anderen Gilbert Bécaud, Christophe, Hervé Vilard, France Gall, Charles Aznavour, Françoise Hardy, Adamo, Ray Charles, BB King, James Brown, Zucchero en ook al Toots en Maurane, bijzonder indrukwekkend, voorwaar!). 

Deze Rat Pack draait niet rond Frank Sinatra, Dean Martin of Sammy Davis Jr., maar rond Jan De Bruijn, in de jaren tachtig de frontman van de intussen legendarische The Crew met zus Anneke en een decennium later de motor achter de meer rock getinte The Gonnabee’z (met schoonbroer Pieter van Bogaert op keys), waar Jan ook songs voor schrijft. De Blues Angels brachten Jan, Anneke, Pieter en die andere nachtegalen Kathleen Vandenhoudt enPascale Michiels tezamen, een ander groots moment in de blues historie van de lage landen. De mensen opsommen met wie Jan het podium deelde zou ons weer enkele paragrafen verder brengen. Enkel nog vermelden dat Jan in 2013 onder eigen naam ‘The Long Way Home’ uitbracht. Uit deze plaat zou Jan in Deinze een paar keer citeren (‘Nobody’s Fault But Mine’, ‘People Get Ready’). 

Het repertoire bestaat voor het overgrote deel uit klassiekers uit blues, R& B, soul, blues getinte rock en een streepje jazz. Die zijn wel uitstekend gekozen, verwijzend naar de grote voorbeelden van de groepsleden, inzonderheid van Jan zelf, maar we kennen ze al wel. Als we dan toch gewagen van een geweldig concert, dan heeft dat alles te maken met de schitterende uitvoering. Dat Jan een uitstekend zanger is staat buiten kijf, maar hij heeft ook, nog steeds, de kwaliteiten van een groepsleider. Zijn charisma stuurt de rattenbende. Een ritmesectie als een huis en dan die gitaarpartijen om duimen en vingers van af te likken: als Deltenre tekeer gaat in ‘That’s All Right’ (van Arthur ‘Big Boy’ Crudup en Elvis’ eerste single) is het of Scotty Moore en James Burton in één gitarist samenkomen om The King eer te bewijzen. Wat Jan en Patrick klaarstomen in ‘Roosevelt And Ira Lee’ laat je op het puntje van je stoel zitten. Nog een schitterende uitvoering van een Tony Joe White song is een broeierig ‘Rainy Night In Georgia’. 

Andere held is Bill Withers met het onvermijdelijke ‘Ain’t No Sunshine’ (al kennen we van de man nog genoeg al te weinig gecoverde songs die ook eens de revue zouden mogen passeren) en ‘Who Is He (And What Is He To You)’, dat, haast vanzelfsprekend, als een hommage werd gebracht aan Luk Renneboog, alias Luke Walter Jr., de charismatische frontman van Blue Blot, volgend jaar al twintig jaar verdwenen maar bij lange niet vergeten. ‘Bring It On Home To Me’ (Sam Cooke), ‘Georgia On My Mind’ (van de grote songsmid Hoagy Carmichael, maar uiteraard bekendst via Ray Charles), ‘Call It Stormy Monday (But Tuesday Is Just As Bad)’ (T-Bone Walker), ‘The Thrill Is Gone’ (hit uit 1951 van Roy Hawkins, die het ook mee schreef, maar vanzelfsprekend denkt men dan aan de versie van B.B. King uit 1970), maar ook ‘I Shall Be Released’ van Bob Dylan. In de bisnummers volgt op ‘That’s All Right’ nog Elvis’ laatste nummer één hit in de States, ‘Suspicious Minds’ (nummer van Mark James, al staat er op de plaat ‘Francis Zambon’): de loopbaan van Presley in één bisronde. 

Het onverwoestbare ‘People Get Ready’ van Curtis Mayfield en het puntige ‘I Can’t Stand The Rain’ (Ann Peebles), twee heerlijke momenten nog in een set die Ian Hunter (nog zo’n te coveren artiest, samen met Delbert McClinton of Boz Scaggs, hint, hint) zou gedoopt hebben tot ‘Old Records Never Die’… The Rat Pack Blues Band brengt ze weer tot leven. 

Antoine Légat. 

P.S. https://www.youtube.com/watch?v=YkBJuXFj4tc (= Rat Pack Blues Band op Palm Parkies in Bergen op Zoom, 14 augustus 2015)

 

 

 

 

 

Artiest info
   
facebook  

PALM PARKIES, DEINZE - 18/08/15