DAN BAIRD & HOMEMADE SIN @ (GE)VARENWINKEL - 24/08/18

 

De wat oudere rock liefhebbers kennen Dan Baird waarschijnlijk als de oprichter, frontman en gitarist van The Georgia Satellites, wat ergens ongewoon lijkt voor iemand die in San Diego, CA, geboren is. Baird richtte de band op in 1982 en hij wordt ondertussen omschreven als “een van de pioniers van cowpunk en alt-country muziek” en zijn muziek als “macho en redneck rock”. Hij zelf, zo bleek uit het gesprek dat we met hem voor het optreden hadden, vond dat ergens komisch maar OK, maar voegde er aan toe dat alles op de eerste plaats om het “just making fun and having a good time with the audience” ging.

In 2005 begon Baird te touren met Homemade Sin. Homemade Sin bestond uit twee ex-leden van The Georgia Satellites, Baird en drummer Mauro Magellan. Bassist Keith Christopher werd in 2014 vervangen door Micke Nilsson en, gitarist Warner E. Hodges (Jason & the Scorchers) maakt ook deel uit van de band. In hun shows brachten ze aanvankelijk Baird’s solo werk en nummers van de Satellites.

Daarnaast vond Baird ook nog tijd om in de studio te staan, of te touren met andere artiesten/bands als The Yayhoos (ze waren in 2007 te zien in de Klinker, Aarschot!), Will Hoge, Trent Summar & the New Row Mob, Bobby Keys & The Suffering Bastards en The Bluefields. Vandaar zijn lange discografie!

Baird bracht in 1992 zijn eerste solo album ‘Love Songs’ uit. In 2017 verscheen ‘Rollercoaster’. Baird was dat jaar zelf een tijd “out of de business” (hij leed aan een behandelbare vorm van leukemie) en de band tourde even zonder hem en tijdelijk met een andere zanger (wat je op hun T-shirts kon lezen: “Homemade Sin without Dan Baird”). Baird is genezen, is opnieuw actief en ondertussen is er al een nieuw album ‘Screamer’, genoemd naar een attractie in een pretpark waarvan je tijdens het ronddraaien door de adrenaline of schrik gaat schreeuwen. Het is een album met twaalf tracks, met nieuwe rock songs en, zoals steeds, Dan Baird & Homemade Sin op hun best!

We hadden Dan Baird & Homemade Sin nog niet live gezien en zagen, zeker na het verschijnen van hun laatste album ‘Screamer’-zie recensie!- er gretig naar uit om hem te kunnen meemaken in Herselt tijdens het GE-VARENWINKEL Blues & Roots Fest. 2018. We maakten van deze gelegenheid ook gebruik om met Baird te praten over het voorbije (moeilijke) jaar, zijn plannen voor de toekomst, zijn nieuwe album en nog veel meer…

meer foto © Manon Houtackers

 

 

In Ge-Varenwinkel stond Dan Baird & Homemade Sin op vrijdag geprogrammeerd tussen Greenwood, het andere project van Kirri (die er ook al het podium stond op donderdag met Diamonds on the Rocks) en Devon Allman, feat. Duane Betts. Als dit niet rocken wordt?!

Het was even na acht als Dan Baird & Homemade Sin het hoofdpodium opklommen. Met centraal frontman Baird (in een rode verbleekte Bayside Tigers t-shirt én met zijn hoge signature Dickens hoed op het hoofd), links Warner E. Hodges (lead gitaar), rechts de jongere Micke Nilsson (bas) en achter Baird, zijn Satellite maatje Mauro Magellan (drums) kon de show beginnen. Het was een optreden zonder setlist want voor Homemade Sin is één akkoord van Baird of Hodges genoeg om aan een volgend nummer te beginnen. Het was een mix van oud en nieuw, waarbij de vaak heel uitgesponnen nummers knap aaneensluitend en als een trein door de tent vlogen. Baird, hij ziet er op zijn vijfenzestigste wat “geleefder” uit, blijft  zich nog altijd en met de glimlach de volle honderd percent en iets meer geven, terwijl Hodges tussendoor wat van de show steelt door zijn gitaar in één salto om zijn nek heen te gooien en daarna verder gewoon verder speelt. Dit is nog echte vette r’n’r, pub rock of noem het hoe je zelf liever wil, waar het publiek alleen maar blijer van wordt en dit laat blijken, door mee te knikken, te schudden en vooral te genieten...

Het was voor de aanwezige roots recensenten geen gemakkelijke dag, want alles kennen van de uitgebreide Dan Baird / Satellites / Sofa Kings / Homemade Sin… discografie is quasi onmogelijk. Welke nummers er bij mij blijven hangen zijn, wat ik onthouden heb en, ja ik weet het mijn lijstje is zeker niet volledig, zijn nummers als het duet van Baird & Hodges “I Love You Period”, (een nieuw nummer) “Something Like Love”, het voor Baird veel zeggende “Runnin’ Outta Time”, “Something Better” en ”Keep Your Hands To Yourself”… bewijzen, dat er voor Baird, Magellan, Hodges & Nilsson inderdaad nog leven is na de Georgia Satellites!... De wind ging liggen wanneer alle hoofden stopten met knikken en de glazen nog eens bijgevuld werden. Dan Baird & Homemade Sin zorgden vrijdagavond in Ge-Varenwinkel voor een éérste rock shock. Wat later bevestigden Devon Allman (Gregg Allman) & Duane Betts (Dickey Betts), twee nazaten van de oprichters van de nu al legendarische en heel invloedrijke Allman Brothers Band, voor een volgende tsunami. Of, hoe muziek soms erg mooi kan zijn!

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's Manon Houtackers

Discografie Dan Baird (solo):
Love Songs for the Hearing Impaired (1992) / Buffalo Nickel (1996) / Redneck Savant (2001) [as Dan Baird and the Sofa Kings] / Out of Mothballs (2003) / Feels So Good* (2005) / Dan Baird and Homemade Sin: Live #2* (2005) / Fresh Out of Georgia Live Like a Satellite: Greatest Hits Live* (2007) / Dan Baird and Homemade Sin* (2008) / Circus Life* (2013) / Get Loud*  (2015) /  Sweden Rock 2016* (2016) (DVD and CD) / SoLow* (2017) / Rollercoaster* (2017) [*as Dan Baird and Homemade Sin]

Line-up:
Dan Baird**: vocs, guitar / Mauro Magellan**: drums / Warner E. Hodges: / Micke Nilsson: bass (**ex-The Georgia Satellites)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  

facebook

 

(GE)VARENWINKEL - 24/08/18

recensie