JOSH HOYER & SOUL COLOSSAL @ (GE)VARENWINKEL - 25/08/18

 

“Busy bee”, singer-songwriter, multi-instrumentalist, sessie muzikant en arrangeur Josh Hoyer werkte in de voorbije jaren als muzikant zowel solo als met verschillende bands (Son of 76 & The Watchmen, Electric Soul Method, Lil’ Slim Blues Band, The Shadowboxers). Hoyer treedt regelmatig op in de legendarische ZOO Bar in Lincoln, Nebraska, waarvan hij afkomstig is. Hoyer wordt beschouwd als een belangrijke vertegenwoordiger van de “funk & soul & blues youth movement”.

Geïnspireerd door de sound van Stax, Motown, Muscle Shoals, New Orléans, Philly en San Francisco startte Hoyer in Lincoln, in het najaar van 2012 met zijn soul, funk en R&B band Soul Colossal. De vijfkoppige band bestaat naast Josh Hoyer (zang, keys) verder uit Benjamin Kushner (gitaar), Blake DeForest (trompet), Mike Keeling (bas) en Larell Ware (drums). 2013 was voor Josh Hoyer en de band een succesvol jaar, want ze traden op tijdens enkele belangrijke festivals en trokken de studio in om hun titelloos debuut album op te nemen. In 2014 stonden ze opnieuw in de studio voor de opnames van hun tweede album ‘Living By The Minute’.

In 2016 werden ze tijdens een van hun optredens opgemerkt door producer Ken Coomer (Wilco, Uncle Tupelo), die met hun in de Sound Emporium studio in Nashville hun derde album ‘Running From Love’ opnam. Een jaar later, in 2017 nam Josh Hoyer deel aan NBC zangwedstrijd The Voice en tourde hij met zijn band voor het eerst in Europa. In Brussel namen ze het album ‘Live! Ancienne Belgique’ op. Aanvang 2018 nam Hoyer een EP met drie nummers op. ‘The End of the Night’ was een solo project dat hij deed met Jay Knowles (Harry Connick Jr, Blake Shelton) en Jon Coleman (Trace Adkins), twee veteranen songwriters uit Nashville. In de lente van 2018 stonden Josh Hoyer & Soul Colossal in de studio voor de opnames van hun vierde studio album 'Do It Now'.

We zagen Josh Hoyer vorig jaar nog optreden in de Spirit of 66 en waren, zeker na het recenseren van zijn nieuwe album ‘Do It Now’ (zie recensie), blij om hem te kunnen meemaken in Herselt tijdens het GE-VARENWINKEL Blues & Roots Fest 2018. We maakten van deze gelegenheid ook gebruik om met Josh Hoyer (hij noemde zich de trotse papa van Avalee Rae & Clara Jayne) te praten over zijn plannen voor de toekomst, zijn nieuwe album en nog veel meer (interview). In Ge-Varenwinkel stond Josh Hoyer gepland op zaterdag naast o.a. de Ben Miller Band, Hayseed Dixie en Big Daddy Wilson.

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Laat in de zaterdag namiddag, voor sommigen nog wat vroeg misschien, waren Josh Hoyer & Soul Colossal er klaar voor om op het hoofdpodium na (een andere van mijn favorieten) Malford Milligan hun ding te komen doen. Deze nog vrije jonge band kan met frontman Hoyer rekenen op een prachtige soulstem en een uitstekend piano-Hammond orgel speler. Als hij zijn set opent met “Better Days” (uit zijn laatste album ‘Do It Now’) bevestigt Hoyer al direct wat ik zeggen wil. Met “Make Time For Love”, uit zijn Shadowboxers periode en tevens terug te vinden op het ‘Live! AB’ [2017] album, imponeert Hoyer nog meer. Hoe meer de show vordert ontdek je het belang van de andere muzikanten die met Hoyer het podium delen. Benjamin Kushner, de wat bescheiden onopvallende gitarist weet altijd goed te kiezen wanneer hij zijn solo’s moet doen, bassist Mike Keeling en vooral drummer Larell Ware weten perfect wat een goede ritme sectie kan betekenen. Waar vind je nog zo’n jonge drummer die er in slaagt om relaxed het juiste ritme en de passende groove te brengen? En dan is er ook nog trompettist (ditmaal géén saxofoon) Blake DeForest! Hij is niet alleen op trompet een van de meest funky blazers die ik ken, maar hij kan ook nog dansen, wat alles alleen nog attractiever maakt. 

Er werd wat veel uit hetzelfde vaatje getapt hoorde ik enkelen beweren, misschien wel, maar Hoyer weet met zijn (originele) funky soulnummers als “Clara Jayne” (‘Do It Now’), “Misfit Children” (‘Living By the Minut’ [2015])en “No Time” duidelijk zijn eigen kwaliteiten te etaleren, zonder met covers van anderen in herhalingen te moeten vallen. Met “Buddy, Buddy”, “11:11 333” en “Blood & Bone” vervolgde hij zijn set en koos hij vooral uit zijn Shadowboxers album ‘Living By the Minute’, waarna hij afrondde met een funky jazz nummer uit zijn titelloos debuut album uit 2014, “Dirty World”, dat voor Blake DeForest’s trompet leek geschreven te zijn. Ook Larell Ware kon hier nog eens een laatste keer heel gedreven en uitermate funky van achter zijn drums uithalen. En ja, met extra blazers en enkele achtergrondzangeressen was het zeker nog beter geweest en was het show- en soulgehalte zeker nog wat hoger. Wij kijken nu al uit naar een volgende ronde Josh Hoyer & Soul Colossal, hopelijk laat hij ons in de Lage Landen niet te lang, want dat die er komt staat nu al zeker vast, dat liet Hoyer ons al weten…

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer foto's Manon Houtackers                                                                                  

Discography Josh Hoyer & SOUL COLOSSAL:
Do It Now [2018] | The End of the Night (EP,3#) [2018] | Live! Ancienne Belgique [2017] | Running From Love [2016] | “Naturel” (Silver Street remix) (single) [2016] | Cooked Raw - Live (vinyl LP) [2015] | Living By The Minute, by Josh Hoyer & the Shadowboxers [2015] | Josh Hoyer & the Shadowboxers [2014] |

Line-up:
Josh Hoyer: lead vocs, keys / Benjamin Kushner: guitar, b-vocs / Blake DeForest: trumpet / Mike Keeling: bas / Larell Ware: drums

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  

facebook

 

(GE)VARENWINKEL - 24/08/18

recensie