ANA POPOVIC feat. Milton Popovic @ SPIRIT OF 66 - 14/12/15

Ana Popovic geboren in 1976 te Belgrado, het vroegere Joegoslavië, woont momenteel in Memphis Tennessee. Nog een andere thuisbasis is Nederland, woonde hier rond de eeuwwisseling, vandaar dat ze in onze streken nog altijd graag optreedt, met vandaag in de Spirit Of 66 een enig concert voor België. Ze spreekt hier over de echte APB-band met haar oorspronkelijke bassist Ronald (Rolo) Junker die hier Carlton Armstrong vervangt, haar basman in Amerika. Ook de uitstekende Michele (Micky) Papadia op keyboard en op drums de geweldige Stéphane Avellaneda. Ook zal vader Milton Popovic hun deze avond voor enkele nummers vervoegen. De man die haar introduceerde in de blues wereld, waar ze meer dan dankbaar voor is.Maakten onlangs samen een album “Blue Room” en daarmee ook een verfrissende kruising op deze ”Can You Stand The Heat Tour”. Ondertussen is ze opgegroeid tot “Leading Lady” van de hedendaagse blues. Veroverde ieders harten op vele podia, speelde samen met de allergrootsten. Billy Gibbons van ZZ Top vertelt over haar: Ana rocks the blues in fine, fine fashion. Speelde al driemaal in het “concert event of the year”: de Experience Hendrix Tour. De allegorie van de verzameling gitaristen op deze 2016 affiche, tart alle verbeelding. Lezen enkele namen als Buddy Guy, Kenny Wayne Shepherd, Eric Johnson, Dweezil Zappa... Misschien kom ik als enige vrouw met deze bende naar Europa, verklapt ze ons. De befaamde Awards bleven dan ook niet uit. Werd vijfmaal genomineerd voor Blues Awards, Best New Artist in 2003, Contemporary Blues artist in 2012 en 2014, alsook haar album in 2012, ook Best DVD of the Year 2012. Haar laatste LP “Can You Stand The Heat” is het “Best Selling Blues Album in the US Billboard Top 5”, ook Amazone bekroont dit als “Best Album 2011”, door Guitar World gekozen bij de “Top 15 Top Blues & Roots Rock Albums”. Best eentje om te downloaden of om regelmatig uit je platenrek te kiezen. Moet toegeven dat deze meeslepende gitariste al enkele jaren hier aan onze muziekmuur prijkt, als symbool van haar eigen blues wereld.

Even na halfnegen verschijnt zij samen met haar band voor een mooi volgeladen Spirit. Ook fans uit Nederland volgen Ana Popovic hier graag. De Spirit of 66 mag dan ook gekend zijn als een sfeervolle jukejoint, waar er nog weinig van overblijven. Gooien alvast alle zeilen open met “Ana’s Shuffle”, funky instrumentale rock als opwarming, wat wordt verdergezet met de belangrijke titelsong “Can You Stand The Heat”. Maar ons verlangen is hiermee niet gesmoord, graag meer rock met “Object Obsession”. Een viertal Strats, waartussen één Gretch, staan gereed, Ana houdt vooral van haar oudere Stratocaster, die bijna op die van Rory Gallagher gelijkt. Dat Stéphane tot de betere drummers hoort hadden we al gemerkt, hij volgt Ana ook naar de States en behoort daar tot de beste, vertelt Ana, als Fransman niet zo’n eenvoudige opdracht. “Rain Fall Down” een cover van de Stones in een eigen kleedje met vette solo’s en luisterrijk toetsenspel door Micky. Zo ook in cover van Robert Palmer “Every Kind Of  People”.  De funky double fun wordt nu omgezet in beter blueswerk, waar we zeker open voor staan, met een cover van Albert King “Can’t You See What You’re Doing To Me”. Verder eigen nummers als “Unconditional” en “Summer Rain”, één van haar eigen favorieten verklapt ze. Haar vingervlugheid brengt deze nummers als een ideaalbeeld van “How The west Was Won”. Probeer maar eens vanuit die oostelijke staten de wereld te veroveren tot het verre westen, met één vredeswapen, de gitaar. Haar opbouwende extase is duidelijk te horen maar ook te zien. Rolo op bas gooit hierbij olie op het vuur, hij heeft energie te over, duidelijk dat hij terug graag in haar band speelt. Ana maakt van dit nummer de top van de avond, samen in haar blues look en minutenlang heerlijk solowerk, dat we zeer op prijs stellen. “Count Me In” met ondeugende tekst en sliding hand die de zaal nog meer verhit. Direct aangesloten “Your Love Ain’t Real”, waarin zang en snaren worden gesmeed op het blues aambeeld voor ons op het podium.

Vertelt ons over haar naast lopend project “Blue Room” met vader als speciale gast. Hoe ze vroeger in de blauwe kamer thuis als teenager mee mocht jammen met zijn band. Dat zij door haar ervaring in de blues, de schat heeft ontdekt die onze generatie diep in zich draagt, de “Slow Hand”. Milton Popovic komt tussen ons uit, op het podium gestapt. Ana verklapt ook dat haar vader niet veel optreedt, meestal niet zelfs, maar enkelen hier aanwezig van zijn generatie zullen dat wel begrijpen. Toch geeft hij er mee een trap tegen vanavond, de leuze “Keep On Rocking” is dan ook een mooie leuze. Brengen dan samen drie nummers: “Somebody”, “We Used To Know” en “Evening Shadows”. In dat laatste keek Van Morrison meeknikkend over de schouder en zag dat het ok was. Ook zangpartijen zijn Milton niet vreemd, terwijl de gitaarsolo’s tot het familiale erfgoed behoren. Met daverend applaus, van publiek en ook de band zelf, verlaat vader Milton terug het podium.

“Business As Usual” gevolgd door een vuurwerk finaleboeket van “Hold On” met ”Going Down” en haar idool Jimi’s “Crosstown Traffic”. Wenst ons Gelukkig Nieuwjaar en Vrolijke Kerst, waar ze zeker ook zelf naar opkijkt. Het applaus dient niet te worden beschreven, maar verzekert toch nog twee encores. Trekken we nog even de Delta Blues in met de laarzen van John Lennon “I’m Losing You”. En vereren we de Jimi Experience Tour, alvast met een welkomstlied “Can You See Me”. Met de feestdagen in het verschiet, mag die Europa Tour altijd ons als cadeau opgestuurd worden, ode aan Jimi met Ana op de affiche.

 

Guy Cuypers

Foto © Guy Cuypers

 

 

meer video's : Object of Obsession - Rain Fall Down - Unconditional - Summer Rain - Somebody feat.Milton Popovic - We Used to Know feat.Milton Popovic - Evening Shadows feat.Milton Popovic - Losing You

 

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 14/12/15