JOSÉ GONZÁLEZ @ DE ROMA, ANTWERPEN - 15/12/15

De Roma is al weken uitverkocht voor het concert van José González van vanavond en dit is toch ietwat verrassend. José González brengt intieme folk met teksten die recht naar het hart gaan en hij kleurt zijn songs in met zijn aparte stem en klassiek gitaarspel. Zijn doorbraak kwam er met de The Knife-cover “Heartbeats” - u herinnert zich ongetwijfeld het reclamefilmpje met de kleurrijke botsballen - en het bijhorende album “Veneer”. Dat album werd opgevolgd door “In Our Nature” dat in het verlengde van het  debuut lag. De Zweed trok  dan een tijd op met zijn band Junip, die hij samen met twee andere kompanen eind de jaren ’90 oprichtte. Hij bracht met deze groep twee platen uit maar dit jaar verscheen eindelijk zijn derde, goed onthaalde soloalbum “Vestiges & Claws”.

Het voorprogramma wordt verzorgd door de Britse folkartieste This Is The Kit, een project van de in Parijs en Bristol residerende Kate Stables (zang, banjo, en gitaar). Ze releaste tot hiertoe drie albums waaronder het dit jaar uitgebrachte “Bashed Out”. Guy Garvey van Elbow is een grote fan. Ze opent solo op de banjo maar ik hoop dat ze niet gans het optreden zo zal doorgaan want dit klink redelijk amateuristisch. Gelukkig voegen zich een vrouwelijke bassist en een drummer zich bij haar en wordt het geluid voller en warmer. Ze brengen een zestal nummers op een half uur tijd en de gezapige folkmuziek klinkt aardig maar kan me toch maar matig bekoren. (foto's)

José González wordt begeleid door een extra gitarist, een bassist, een drummer en een congaspeler. Hij begint zijn optreden solo met het intieme “Crosses” op een akoestische gitaar. Vervolgens voegen de muzikanten zich bij hem voor het van een lekkere groove voorziene “What Will”. Het valt meteen op dat José’s muziek meer dansbaar is dan vroeger wat zeker ook blijkt uit de Kylie Minogue-cover “Hand On Your Heart” dat vooral drijft op drums en conga’s. De nummers zijn dikwijls heel repetitief, bezwerend en ritmisch zoals “Every Age” onderstreept. José heeft zeker geen oogkleppen en ik hoor duidelijk Afrikaanse ritmes in “Let It Carry You”. Naast zijn eigen werk brengt hij ook enkele covers die hij volledig naar zijn hand zet zoals Massive Attacks “Teardrop” en de wereldhit “Heartbeats” waarmee hij de reguliere set na één uur afsluit.

Het overwegend jeugdige publiek, dat heel het concert enthousiast reageert, weet José en zijn muzikanten te overhalen nog enkele bisnummers te brengen. Hij brengt solo “Open Book”, zijn kompanen voegen zich terug bij hem voor “With The Ink Of A Ghost”. De ultieme afsluiter is een knappe versie van “Down The Line”, misschien wel het mooiste moment van de avond. Het is een goede zet geweest van González om zijn geluid breder te maken dan vroeger waardoor de eenvormigheid minder is. José heeft een heel aparte stem die echter soms wat vlak klinkt en zijn fingerpickingtechniek is indrukwekkend maar helemaal overtuigt hij me vanavond niet. Het is een goed doch niet geweldig concert maar de aanwezigen hebben overduidelijk genoten en voor sommigen had het zeker langer mogen duren dan 1u15.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 15/12/15