PHILIP CATHERINE @ DE ROMA, BORGERHOUT - 17/12/15

Dit concert kadert in de reeks van het 'String Project', een samenwerking van Philip Catherine met het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie (ORCW), onder leiding van dirigent Frank Braley. Het 'String Project' kwam tot stand door een projectvraag van 'Flagey' voor het Brussels Jazz Festival 2015. Philip kwam mede door aanmoediging van Nicolas Fiszman op het idee zijn composities te combineren met een strijkerensemble. Dit is zeker geen evidente keuze omdat de vrije jazz improvisatie en 'groove' niet altijd perfect combineerbaar zijn met een klassiek strijkerensemble. Het concert, opgenomen door VRT voor Canvas kreeg verschillende staande ovaties. Omwille van het overdonderend succes werd beslist een CD op te nemen.

De avond wordt ingeleid met het nummer 'Toscane' (arr. Martin Wind).  Je waant je als toehoorder in een film uit de jaren '50 en je wordt direct ondergedompeld in een warme, zuiderse sfeer. Dan komt December 26th aan bod in een arrangement van Frédéric Devreese. Philip vraagt applaus voor de arrangeur, mocht die in de zaal zitten maar zijn aanwezigheid wordt niet bevestigd. Het getuigt wel van het respect dat Philip betoont aan de arrangeurs die zijn nummers hebben bewerkt voor dit project.Het nummer 'More Bells' (arr. Jean-Claude Petit) is al iets pittiger en levert mooi solowerk op van Philip. Hier sluipt ook al voor het eerst een rode draad in het concert, die voor wat hilariteit zorgt bij het publiek. Af en toe verwart Philip namelijk de namen nogal eens en dan moet hij daar zelf om lachen, samen met het publiek. Gelukkig zijn de medemuzikanten alert en verbeteren ze hem af en toe.

'Transparence' (arr. Michel Herr), komt uit het gelijknamig album en levert een mooie piano solo op. Het nummer wordt heel mooi afgebouwd. 'Seventies' mag rekenen op een heel enthousiast applaus voor de verschillende solisten. We horen Philippe Aerts met een sublieme bas solo en alweer een virtuoze Philip Catherine maar ook een hele mooie pianosolo van Nicola Andrioli en een prachtige prestatie van het strijkerensemble.De eerste set eindigt met een prachtig en intiem gitaar duo (zonder drums, bas, piano of orkest) in een arrangement van Frédéric Petit.

De 2e set wordt ingezet met een uitleg over het nummer 'Climate Warning' (arr. Michel Herr). Oorspronkelijk was de titel 'Global Warming' en dus heel toepasselijk in dit 'klimaat'. Het is een rustig nummer met voor de goede luisteraar toch wat zeer toepasselijke en onheilspellende akkoorden in de strijkpartijen. Het volgende nummer 'Virtuous Woman' (arr. Nicola Andrioli) bouwt geleidelijk op met enkel gitaar en bas met daarna het volledige orkest. Het heeft voor mij ook een beetje een Indische ondertoon en is heel fascinerend opgebouwd.

Het nummer l'Eternel Désir' (arr. Michel Herr) wordt mooi ingeleid door de violen met pizzicato. Dit pizzicato komt later ook terug in het spel van Philip als antwoord. Ook weer een prachtig nummer van Philippe! Het nummer 'Bea' met als tweede titel 'Friendship' is een bonustrack en enkel te verkrijgen op ITunes. Het staat dus niet op het album van ''The String Project'. We krijgen hier een 'slow' en 'fast' versie van. Beiden even mooi. In de 'slow' versie herbegint Philip want hij heeft volgens hem een paar kleine foutjes gemaakt en wil het graag opnieuw doen. Dit siert een meester.  De snelle versie wentelt zich in bossa sferen.Het laatste nummer is een gitaar duo met nadien piano. Prachtig! En weer eindigen we zoals het begon in filmische sferen. Heerlijke muziek om bij weg te dromen.

Philip Catherine is een virtuoos, een uitmuntend artiest die nog maar eens laat horen hoe mooi zijn eigen composities zijn en hoe hij ze ook nog fenomenaal vertolkt met veel passie en vakmanschap.Het bisnummer, 'Pendulum', in een arrangement van Bob Porter voor strijkers. Bas riff als inleiding. Hier geniet Philip en herovert de vrijheid van een echte jazzgitarist. Hij improviseert en geniet zichtbaar als hij leuk roept naar Frank Braley die even verrast is, 'j' invente'! En dat doet hij uiteraard schitterend. Deze ras muzikanten gaan hier graag in mee en dit sluit de avond af in perfecte schoonheid. Een vaste waarde om te koesteren en fier op te zijn als Belgische export voor uitstekende jazz.

Christel Denoyel

Foto © JiVe
meer foto's © JiVe

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

DE ROMA, BORGERHOUT - 17/12/15