dEUS @ DE ROMA, ANTWERPEN - 07/12/15

 

Antwerpse trots speelt uitmuntende thuismatch!

dEUS begon twee weken geleden de 19 concerten durende Soft Electric Tour in Parijs, in een zaal slechts enkele honderden meters van Le Bataclan gelegen. Vanavond spelen ze het eerste Belgische optreden in het kader van deze tour in een uitverkochte Roma in hun thuishaven Antwerpen. Nadat het optreden van volgende week maandag heel snel uitverkocht was, werd er met het optreden van vanavond een tweede toegevoegd in De Roma. De tickets voor dit concert waren ook snel de deur uit. Tom Barman legt aan het begin van het concert het concept van deze tour even uit. Op elke van hun acht platen staan telkens enkele ballades, songs die in de loop der jaren tijdens de concerten maar zelden aan bod kwamen. Deze rustige kant van dEUS willen ze met deze tour eens belichten. Het was een Nederlandse concertorganisator die hen enige tijd geleden op het idee bracht. In Utrecht werd in februari 2014 reeds een soortgelijk concert gespeeld en dit beviel hen zo goed dat ze nu een volledige tour met hun intimistisch, minder bekend werk doen. Geniet ervan en tot straks laat Tom zich bij aanvang van het concert ontvallen.

dEUS speelt ondertussen al een hele poos in de huidige bezetting met naast de originele leden Tom Barman (gitaar en zang) en Klaas Janzoons (viool, toetsen en xylofoon) ook gitarist Mauro Pawlowski, bassist Alan Gevaert en drummer Stephane Misseghers.. Mauro Pawlowski opent het intimistische “Wake Me Up Before I Sleep” (uit “In A Bar, Under The Sea”) met een fantastisch stukje slidegitaar. Met deze sfeervolle song is de toon meteen gezet, het wordt genieten. “The Real Sugar” is iets steviger en ligt lekker in het gehoor. Tom schakelt over op akoestische gitaar voor het prachtige “Eternal Woman” waarbij hij vocale assistentie krijgt van Lies Lorquet van Mintzkov. In “Magdalena” zorgt Mauro voor tweede stem en Klaas kleurt het nummer in met scherpe pianotoetsen. Tom grapt dat Els bijlange na niet zo’n goeie songtitel was geweest, een meisje in het publiek reageert grappig verontwaardigd. Zijn oorspronkelijk plan om de Poolse achternaam van zijn vlam in de songtitel te verwerken heeft hij ook maar laten varen omdat deze heel wat meer medeklinkers had dan klinkers.

Het valt op dat er hoogstaand gemusiceerd wordt, elk instrument komt in het totale geluid perfect tot zijn recht. Klaas Janzoons excelleert in deze setting met zijn indrukwekkende viool- en toetsenpartijen. Maar dit doet zeker geen afbreuk aan de andere muzikanten die allen de songs met de nodige klasse inkleden. Enig manco is dat de stem van Tom in enkele songs niet altijd even goed vooraan in de mix zit maar dit is detailkritiek. Het verstilde “Right As Rain” is een ode over zijn lang geleden overleden vader waarbij het gitaarwerk van Barman en Pawlowski heel subtiel is en voor kippenvel zorgt. De toetsen zijn heel prominent in “Nothings” met mooie samenzang tussen Tom en Stephane. Lies Lorquet komt nog eens terug om in “7 days, 7 weeks” met in Tom duet te gaan. Hij schreef het nummer voor zijn zuster maar zij was blijkbaar niet onder de indruk. Er komt vaart in het concert met “Sirens”  dat lekker swingt. “Secret Hell” hebben ze 20 jaar niet meer gespeeld, het begint met ’spoken word’ van Tom en de song barst geleidelijk aan open naar het einde toe. Het publiek is extatisch voor zoveel schoonheid.

Tenslotte komen enkele bekendere songs uit hun repertoire aan bod zoals “The Magic Hour” en “Nothing Really Ends”, dat de reguliere set afsluit. Ze komen nog terug voor enkele bisnummers : “Bad Timing” dat Tom en Mauro inleiden voor de rest van de groep zich bij hen voegt, een schitterende versie van “Serpentine” en als ultieme afsluiter “Dream Sequence #”. dEUS heeft bewezen dat ze nog een schat van songs in hun koffer hebben die bij het grote publiek niet zo bekend, maar al even hoogstaand zijn als de rest van hun werk. dEUS is nog steeds een groep van wereldklasse. Jammer dat het concert amper anderhalf uur duurt in plaats van de aangekondigde twee uur maar iedereen gaat ongetwijfeld tevreden naar huis.

 

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 07/12/15