THE BLUES VISION @ PAROCHIEHUIS, HAMME - 06/02/15

Bluesliefhebbers weten in augustus vlot de weg te vinden naar Hamme voor het driedaagse Blues Oan Daa Stoazze festival. Maar dezelfde organisatie slaagt er ook in om geregeld (meestal gratis!) optredens te organiseren in het locale parochiehuis. Vanavond kwam het West-Vlaamse The Blues Vision hun nieuwe album ‘Kind Of Blues’ voorstellen. Ondanks dat het prille twintigers zijn en nog maar 5 jaar onder the naam The Blues Vision optreden, zitten ze al aan hun derde album.

De band draait vooral rond zanger/gitarist Arne Demets. Deze werd bekend in 2009 als het 15 jarige gitaarwonder bij Lightnin’ Guy And The Mighty Gators. Kort na de cd-release van Lightnin’ Guy ‘Live From The Heart’ viel Guy’s begeleidingsband uit elkaar. Arne richtte met bassiste Hanne Vandekerckhove en drummer Bernd Coene The Blues Vision op. Nog zittend op de middelbare school slaagden de pubers om het album ‘Schoolblues 195bpm’ te maken in 2011. Eind 2012 werd Bernd genoodzaakt om de band te verlaten wegens verhuis naar Amerika. Arne en Hanne vonden met de jazz-drums studerende Klaas De Somer een nieuwe bondgenoot.

Wij krijgen twee sets geserveerd waarin in het eerste deel integraal het nieuwe album werd gespeeld. Wat opvalt is dat Arne zijn stem aan meer maturiteit heeft gewonnen. Bassiste Hanne is nog steeds te introvert op het podium. Ze verzorgt ook de backing vocals maar helaas staat haar micro niet helemaal open waardoor ze nauwelijks te horen is. Drummer Klaas is wel een geboren showman die een strak ritme aanhoudt op zijn drumkit.

De band blijkt in het nieuwe album ook een dosis stevige rock toegevoegd te hebben. Dit is te horen in nummers zoals ‘Never Enough’, ‘I Don’t Need A Reason’, ‘Lonely Night’ die heel wat power bevatten. ‘Voodoo Gal’ is een boogie die je vrolijk kan meestampen. Eerder funkier gaat het er aan toe in ‘Another Excuse’. Het enige trage nummer van het album en in deze eerste set is ‘This’. Na 55 minuten neemt de band een pauze zodat de eerste cd’s kunnen verkocht worden en nieuwe Duvels konden ingegoten worden.

Het klonk grappig dat Arne aankondigde dat hij in de tweede set vooral oude nummers ging spelen (rekeninghoudend dat de band nog maar 5 jaar bezig zijn). Van hun debuutalbum spelen ze het komische ‘The Drummer Get’s All The Girls’, ‘Mushroom’ en ‘One Slice Of Ham’. Van de opvolger kozen ze voor het titelnummer ‘Counting Sheep’ en ‘Cadillac’. Arne’s subtiele klasse kwam het meest tot zijn recht in slowbluesklassieker ‘Stormy Monday’ en de bis ‘Voodoo Chile’.

Het trio is duidelijk goed ingespeeld en Arne begint meer dialoog met het publiek te maken. Persoonlijk had ik Arne meer slide willen zien spelen, maar dat is een eigen voorkeur. Deze jongelingen hebben nu al een CV opgebouwd waar vele oudere groepen van dromen: 3 albums en optredens op de grootste bluesfestivals. Voorzitter Marc Bouillon sloeg tijdens de afkondiging van de groep de nagel op de kop: met deze jonge gasten is de toekomst van de blues verzekerd.

Kris Vermeulen

foto © Dimitri Cambier

 

Artiest info
website  
facebook  

PAROCHIEHUIS, HAMME - 06/02/15