BONY KING @ N9, EEKLO – 21/02/15

De liefhebbers van kwalitatieve Belgische hoogstaande Americana worden door de mensen van de N9 de laatste tijd erg verwend. Binnen een  tijdspanne van amper 1 maand kreeg men zowel Mad About Mountains , Kris Dane en afgelopen zaterdag Bony King voor de kiezen, en gelet op de publieke opkomst worden deze optredens blijkbaar zeer gesmaakt.

Nu, ook zaterdag niets dan tevreden gezichten na de try-out naar aanleiding van de release op 16/3 van ‘Wild Flowers’ de nieuwe cd van Gentenaar Bram Vanparys. Het is reeds zijn vierde full-cd (zonder de bekroonde soundtrack van de film ‘Les Géants’ te vergeten) en afgaande op hetgeen we te horen kregen zou dit wel eens een echte voltreffer kunnen worden. Ging Bram voor de opname van zijn vorige cd nog een paar weken in totale afzondering in de Ardennen (in Mirwart specifiek, klein dorpje naast St.Hubert , remember Kris De Bruyne) trok hij voor dit album de grote plas over naar de Stampede Origin Studio in het mondaine Los Angeles. Het schijfje werd geproduced door Ryan Freeland,4-voudig Grammy winnaar voor zijn werk met oa. Bonnie Raitt & Ray Lamontagne, geen kleine meneer dus, en ingespeeld met Amerikaanse muzikanten. Op het resultaat moeten we dus nog even wachten tot halfweg maart maar de nieuwe single ‘Sad Rosanne’ , het nummer waarmee hij in Eeklo zijn set ook afsloot ,klinkt alvast zeer goed in de oren.

 

In de N9 live geruggesteund door  zijn excellente band met Gertjan Van Hellemont op gitaar & lap-steel, Cleo Janse op toetsen, Jasper Houtekiet (de zoon van) op bas en Simon Segers op drums werd het van minuut 1 duidelijk dat op compositorisch vlak de lat hoog werd gelegd. Standing In The Light beet de spits af, en het  nummer deed meteen denken aan het beste werk van Ryan Adams.

Break Of Dawn, One More Night, Sweet Love,  Into Our Hearts,Wandering Light, allemaal nrs. Uit de nieuwe cd, volgden zonder ook maar een woordje bindtekst. Opvallend was de erg mooie samenzang  tussen de frontman en Gertjan & Cleo. Hopelijk komt dit facet ook op het nieuwe schijfje op de voorgrond.

Na Wild Flowers uit de vorige cd verliet de band het podium en bracht Bram een 3-tal nrs. solo. Het viel op hoe stil het  werd in de zaal. Het publiek was duidelijk in de ban , van de nog steeds zeer zwijgzame performer. Sleeping Miners uit Eleonore bracht de band weer samen en dit nummer monde uit in Story Of Joshua, een nummer dat Bram’s onvrede uitte over de inhoud van de Bijbel. Want die bijbel had hij gelezen, zei hij plots, en er volgde een stuntelige maar hilarische uitleg, en ook over het waarom van het ontbreken van bindteksten. Bram vond dat zijn bindteksten  niets wezenlijks bijbrachten aan zijn songs , dus laat hij ze sinds een korte tijd gewoon achterwege. De songs spreken voor zich…. Men kan er over redetwisten. Benieuwd hoe lang hij dit zal volhouden.

Last  Train  hekelde Belgische toestanden , At The Gates Of Town volgde en met Sad Rosanne  werd de prachtige set afgesloten. Natuurlijk volgde er nog een bisronde, Got To Let You Know en een werkelijk magistraal  Summer Nights waren de bissen en deden ons smachten naar meer maar helaas schone liedjes duren niet lang (genoeg). Maar toch iedereen tevreden naar huis na een mooie avond waarin Jayhawkse samenzang , ijzersterke nieuwe songs, weidse lapsteelsolo’s en gedegen vakmanschap de boventoon voerden. Ome ‘Neil’ zag dat het goed was.

Jan Van Streydonck.

Foto © Lieven Verhoye

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 21/02/15