CURTIS HARDING @ AB, Brussel - 23/02/15

Artiest info
Website
facebook

AB, BRUSSEL - 23/02/15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curtis Harding (°1980) werd geboren in Michigan. Zijn onrustige jeugdjaren leefde hij vooral in de straten. Curtis zong met zijn moeder gospels in de kerk. Later in (zijn) Atlanta, zong hij de backing vocals voor de hip hop, funk, soul en R&B artiest CeeLo Green en “OutKast” en, geraakte hij bevriend met de garage rock gitarist Cole Alexander, van de punk band “Black Lips”. Harding en Alexander spelen (met Danny Lee Blackwell & Joe Bradley) in de garage soul band “Night Sun”.

De muziek die Harding maakt op zijn debuut album “Soul Power” (Burger Records) is universeel. Het hartverscheurende optimisme van “Next Time", de blues van "Castaway" en/of de weemoedige genegenheid van "Keep on Shining", zouden het herkenbare verhaal van Harding, maar ook van iedereen onder ons kunnen zijn.

Curtis Harding tourde op het einde van het voorbije jaar al even in Europa en was toen ook in België, in ‘Madame Moustache’ (Brandhoutkaai 5), in Brussel te zien. Tijdens zijn nieuwe ‘Tour Europe’, doet Harding dit jaar de AB CLUB aan. Gisteren nog in ‘La Péniche’ in Lille, morgen in het ‘Paradiso’ in A’dam, maar vandaag zijn wij van Rootstime.be er bij in de Anspachlaan 110, in Brussel!

De club is volgelopen als rond kwart voor negen de vijf bandleden het podium opkomen (gitaar / bas / drums / keys / trompet) (ook na heel lang zoeken en surfen heb ik géén namen op de bandleden kunnen plakken). Een opvallend jonge band zal Curtis Harding deze en volgende maand backen, tijdens zijn Europese tour. De kleine tengere Harding, hij draagt een zwarte opgerolde jeans en witte tennis sokjes, is ondertussen ook het podium opgekomen en heeft zijn rode Stratocaster om gehangen. Zijn debuut album “Soul Power”, dat midden 2014 uit kwam, scoorde dadelijk al hoge ogen en de Amerikaanse pers was meteen laaiend enthousiast. Als je Curtis Mayfield, “JC Brooks & The Uptown Sound” en Terence Trent Darby een tijdje samen had kunnen laten spelen, dan zou je ongeveer de muziek van Curtis Harding krijgen: stijlvolle retro-soul en R&B uit de jaren ’60 & ’70. Dat deze muziek het nog steeds goed doet en onweerstaanbaar blijft, kan je zien aan de grote verscheidenheid van leeftijden in het aanwezige publiek.  

Na de intro om even op te warmen, opent Harding met “Soul Power”, gevolgd door een reeks songs uit zijn debuut album. Opvallend is het, hoe een afstandelijke Harding moeiteloos zingt en met zijn warme stem je wel ergens weet te raken. Als hij na het rockende, opzwepende “Drive My Car” vervolgt met de soulvolle opener van het album “Next Time”, met in de achtergrond de piano en de trompet; voel je de onverschilligheid en passie in de wankele relatie, die hij hier bezingt. Ook in het rustige “Castaway” voel je de drukkende wanhoop doorwegen, maar mis je de vonken. In het Latino getinte “Freedom” gebruikt Harding zijn kopstem en is het of zijn voorganger, de Amerikaans soul- en funkzanger Curtis Mayfield (1942-1999), ook even aanwezig is. Na een korte blik naar de setlist, is het nu al bijna klassieke “Beautiful People” dat soulful de club en harten vult. Harding schittert met dit soort songs, maar slaagt er ook in om zijn songs fris en hedendaags te maken, door op andere momenten meer rock & punk elementen toe te voegen. Dit doet hij geweldig in rockers als “Surf”, met een onstuimig refrein en het daarop volgende punky “I Don’t Wanna Go Home”; die van zijn debuut album al meteen een gegeerd item maakten. Knappe nummers, die echter nog steeds niet voor de nodige reacties, zweet en sfeer kunnen zorgen. Nog meer falsetto en trompet is er te horen in het trage R&B nummer “I Need A Friend” (waar Harding me dan weer even aan een Lenny Kravitz doet denken) en het betere funky soul dansnummer “Heaven’s On The Other Side”. Het is ruim voorbij negen uur als Harding met “Keep On Shining” zijn reguliere set droogjes afsluit. Dit retro soul nummer zou zo een single hit kunnen zijn en dansvloeren doen vollopen. Voor de “encores” heeft de bassist de gitaar overgenomen en start Harding met een remake van een flower power klassieker van “The Mamas & Papas” (Michelle Phillips, Cass Elliot, Denny Doherty en John Phillips) uit 1966, “California Dreaming”. Tijdens het nummer stelt Harding zijn band uitgebreid voor en volgen er afzonderlijke solo’s van alle bandleden. Harding sluit daarna de avond af met enkele “Night Sun” nummers (Harding’s band, die ik al in de inleiding vernoemde, met “Black Lips” muzikanten). Het wordt een kleine finale inclusief de (al langer verwachtte) ruige gitaren, wat psychedelische toetstanden van de toetsenist en Harding zelf, die vocaal en fysisch ook even los kwam. Achtereenvolgens en met het eerste podiumzweet werd er afgesloten met “On My Way”, “I’m Gonna Find You” & “No Pressure”.

Toen de lichten opnieuw aangingen in de AB club was er de gelatenheid die me opviel. Was het o.w.v. de mindere dag of de verkregen routine van Harding en zijn maten? Aan de muziek zelf kan het niet gelegen hebben. Wellicht komen we deze Curtis Harding deze zomer nog eens tegen en wordt het zeker de old school soul en R&B man, die ons met veel passie zal beroeren.     

 

Eric Schuurmans

Foto © Eric Schuurmans

Foto © Freddy Celis

Set list: Intro / Soul Power / Drive My Car / Next Time / Castaway / Freedom / Beautiful People / Surf / I Don’t Wanna Go Home / The Drive / I Need A Friend / Heaven’s On The Other Side / Love Is All / Keep On Shining  - encore – California Dreaming / On My Way / I’m Gonna Find You / No Pressure

 

 

 

meer video's : SOUL POWER - DRIVE MY CAR - NEXT TIME - CASTAWAY - BEAUTIFUL PEOPLE - THE DRIVE - HEAVEN’S ON THE OTHER SIDE - LOVE IT ALL - KEEP ON SHINING - ON MY WAY - I’M GONNA FIND YOU - NO PRESSURE