GUIDO BELCANTO @ DE ROMA, BORGERHOUT - 05/02/15

Guido Belcanto en Antwerpen, dat blijft grote liefde getuige de uitverkochte Roma. Vorig jaar was hij hier nog te gast met zijn project ‘Balzaal Der Gebroken Harten’ waarbij hij werd begeleid door een indrukwekkend Decap-orgel. ‘Vanavond komt de Vlaamse rock’n roll chansonnier zijn nieuwe album ‘Cavalier Seul’ voorstellen. Deze keer geen podiumvullend orgel en Tine Embrechts als sidekick, maar zijn vaste band als begeleiding.

Na een instrumentale intro betreedt Guido onder daverend applaus het podium. Ze starten met ‘Cavalier Seul’, een sfeervol en breed georchestreerd nummer met een prachtige autobiografische tekst dat gebombardeerd mag worden tot Vlaamse klassieker. De 10 nummers van het album zitten vooral in het eerste gedeelte van de set verwerkt. De nieuwe liedjes kunnen opgedeeld worden in de persoonlijke, intieme nummers en de uptempo en vrolijke songs. De gevoelige snaar weet Guido te raken in nummers zoals ‘Adios Hotel’ ‘Ik was blind’ en ‘Ik ga stoppen met te doen alsof (ik jouw hart niet brak)’ met in dit laatste nummer knap gitaarwerk van Geert Hellings. Onder de vrolijke nummers vallen ‘Zeg ben je ook eenzaam’, ‘Iemand met wie je vreemd ging’ en het Cubaans klinkende ‘Marilou’.

Buiten de nieuwe nummers wordt er vooral uit de laatste 3 albums gegraaid. ‘Op de pechstrook van het leven’ is een knap nummer uit 2008 met een voetstampend country ritme. Ook ‘Na de dood keren wij weer’ is een song waarbij het publiek spontaan begint mee te klappen. Wie Guido de laatste jaren live zag weet dat er meestal op het einde van het concert ruimte is voor duetten met een zangeres. Vanavond was het Kimberly Claeys, die sommige rootstimers kennen van de swing jazz groep Little Kim & The Alley Apple 3. Samen met Guido brengt ze de hit ‘Toverdrank’, ‘De Wilde Roos’ (vertaling van Nick Cave’s hit ‘Where The Wild Roses Grow’ en ‘Ik ben niet de man die je zoekt’. Minder flirtend dan Tine Embrechts, maar vocaal zeer overtuigend slaagt Kimberly in haar gastrol.

Bissen deed koning van de smartlap met één van zijn beste tekst voorziene ‘Ik zou mijn hart willen weggeven’ en zijn eerste plaatje ‘Droevig is deze wereld’. De prille zestiger zorgde voor een ware triomf in de Borgerhoutse muziektempel. Hij weet steeds te zorgen voor een lach en traan door de mix van melancholie en humor in zijn muziek. Ook zijn uit vijfkoppige begeleidingsband bestaat uit topmuzikanten. Gitarist Geert Hellings (ook frontman van Stanton) heeft een belangrijke rol in de countrysound die sedert het album ‘Ik zou mijn hart willen weggeven’ (2008) binnensijpelde in het repertoire van Guido. Lieven De Maesschalck begeleidt Guido al meer dan twintig jaar op gitaar, accordeon en keyboard. De jazzgeschoolde bassist Nicolas Rombouts maakt ook deel uit van Dez Mona, BRZZVLL en vele andere projecten. Drummer Maarten Moesen en violist Andries Boone zijn de nieuwe bandleden.

Guido slaagt al 30 jaar zijn eigen koers te varen. In zijn carrière heeft hij vele ups en downs gekend, maar de laatste jaren staat zijn creativiteit op een hoogtepunt en weet het publiek de weg naar de concertzalen te vinden. Vanavond vonden 1300 mensen de weg naar de Roma. Het is nog wennen aan de nieuwe nummers, maar het schijfje ging vanavond al vlot over de toonbank. De fans van Guido Belcanto weten het ondertussen: kopen die nieuwe plaat alvorens het zeldzaam collector item wordt binnen enkele jaren.

Kris Vermeulen

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

 

Artiest info
website  
   

DE ROMA, BORGERHOUT - 05/02/15