JOAN ARMATRADING @ DE ROMA, BORGERHOUT - 13/02/15

Eind de jaren ’70 stond de naam Joan Armatrading synoniem voor kwaliteit binnen de vakgroep van de vrouwelijke singer-songwriters en werd zij in één adem vernoemd met figuren als Joni Mitchell. Zoals bij de meeste echt interessante artiesten kon je haar moeilijk in één muzikaal hokje plaatsen. Of het nu Blues, Folk, Reggae, Rock of Jazz was, Joan verkende al deze genres en maakte er als muzikante steeds haar eigen ding van.  Na de jaren ’80 geraakte Armatrading echter wat in de vergetelhoek, al bracht ze nu en dan nog wel een plaat uit en vertrok daarmee op tournee. De laatste keer was dit in 2007 toen ze in de Ancienne Belgique met veel succes haar album ‘Into the Blues’ kwam voorstellen. Acht jaar later laat de Britse singer-songwriter via de pers echter weten dat dit haar allerlaatste wereldtournee zal worden, een onderneming die haar in anderhalf jaar tijd doorheen vier continenten en twaalf landen laat reizen en haar - voor het eerst – geheel solo voor het publiek presenteert. In sommige van die landen geeft ze twintig (uitverkochte) concerten of meer, België moet het stellen met slechts één optreden in De Roma, een zaal waar ze ook al vele jaren geleden, tijdens haar topperiode, optrad.

Via een dienstmededeling krijgt het publiek vooraf de boodschap dat sommige delen van de show vooraf zijn opgenomen door Joan, het betreft hier vooral wat stukjes synthesizer die de zaak wat moeten verfraaien. Een goed idee vinden we dit echter niet meteen, een groot stuk spontaneïteit gaat hierdoor onmiskenbaar verloren want de artiest zet zichzelf toch wel wat gevangen in vooraf opgebouwde structuren.  Improviseren is er niet meer bij op die manier. Het optreden leek dan ook iets meer op een ingestudeerde ‘An evening with….’ dan op een echt concert. Tot overmaat van ramp kampt de Britse zangeres ook nog eens met zware stemproblemen, het resultaat van het zich verslikken in een chocoladereep met pinda’s enkele dagen eerder, zo vertrouwt ze ons toe. Eén en ander resulteert in zware hoestbuien en astmatisch gehijg. We hebben met haar te doen want nummer na nummer krijgt haar karakteristieke stem het meer en meer te verduren en twijfelt ze er zelf aan dat ze het einde van het concert zal halen. Ondertussen verdeelt ze haar krachten onder akoestische / elektrische gitaren en piano.

Openingsnummer ‘City Girl’ komt stevig uit de verf. ‘All The Way To America’ is een eerste hitje dat ze op haar publiek afvuurt.  Het gospelachtige ‘In These Times’ brengt ze aan de piano. ‘My Baby’s Gone’ wordt vooral gered door heerlijke reepjes bottleneck die bewijzen dat Armatrading ook een schitterende (blues) gitariste blijft. Wat later becommentarieert Joan via een lange diavoorstelling scenes uit haar rijkgevulde. carrière: “Dit ben ik toen ik er nog jong uitzag….”, “ Dit ben ik met Paul McCartney….”, “Hier sta ik bij Nelson Mandela….”. Leuk voor eventjes maar het versterkt ons gevoel dat we naar een voorstelling en niet naar een concert zitten te kijken.

Naarmate de avond vordert strooit Armatrading steeds guller met haar songparels en ook al krijgt ze het vocaal steeds lastiger, het blijft genieten van nummers als ‘The Weakness in Me’ (met pakkende lyrics waarin overspel even complex blijkt als de liefde zelf), het wonderschone ‘Love and Affection’ (een liedje dat ze naar eigen zeggen op elk van haar concerten speelt), haar mega radiohits ‘Rosie’ en ‘Drop The Pilot’.

Afsluiten doet Joan Armatrading met het onvermijdelijke ‘Me, Myself and I’ (tevens de naam van haar huidige tournee) en met het verstilde ‘Willow’. Tegen die tijd blijft er van haar stem nauwelijks nog iets over. De artieste excuseert zich hiervoor uitvoerig maar tegelijk vragen wij ons af of ze dit optreden vooraf toch niet  beter had geannuleerd. Als dit haar laatste Belgische concert zou zijn, is dit er eentje in mineur en dat mag doodjammer heten want een singer-songwriter en performer van dit kaliber verdient een schoner afscheid.

Shake

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 13/02/15