KRIS DANE @ N9, EEKLO - 13/02/15

Hoewel bij velen onder ons de naam Kris Dane niet direct een belletje doet rinkelen kan men zich toch afvragen hoe het komt dat deze man met zo een staat van dienst, aan deze kant van de taalgrens zo lang onder de radar kon blijven. In de beginjaren 90 was hij op zijn 17 reeds lid van de eerste dEUS bezetting samen met Stef Camil & Tom Barman, stond hij in de finale van Humo’s Rock Rally met 801 KD Concept, speelde in een pleiade van groepen zoals Blue Train, Manic Depression… In 2004 werd hij gitarist in de toch vrij succesvolle Waalse formatie Ghinzu.Hij schreef ook een 2-tal stukken voor de opera ‘ A Winter’s Tale’ (Shakespeare) van Philippe Boesmans. In 2007 ging hij als zanger een samenwerking aan met het klassiek ensemble Ictus voor de opvoering van The Black Rider & Frank ’s Wild Years’, de 2 opera’s die door Tom Waits werden geschreven. Deze muzikale kameleon vond daarnaast ook nog de tijd om een 5-tal solo cd’s uit te brengen , waarvan zijn recentste eind 2014 op de markt kwam. Het was die cd ‘Rose Of Jericho ‘ die hij vrijdagavond bijna integraal bracht in een uitverkochte N9.

Gewapend met zijn gitaar en mooie stem en geruggesteund door de voortreffelijke bassist Michel Hatzigeorgiou (Aka Moon), een violist & toetsenist (Nicola Stevens ?) en de Oostenrijkse Klara Finder op backing vocals nam hij het publiek direkt bij de keel met ‘True Desire’ onmiddelijk gevolgd door de huidige single ‘Golden Rain’ (dit zou zeker niet misstaan op een ‘best of’ van David Gray). Rose Of Jericho, Sweet on You, Run Dry River, Freebird volgden en het ronduit prachtige Saturday Night over een achterbuurt in Brussel, sloot het eerste, vrij korte, deel af. Waar andere singer-songwriters met hun verhaaltjes tussen de songs door een uurtje zouden vullen blijft het bij Kris Dane veelal beperkt tot een aankondiging van de volgende song en dan nog meestal in het Engels wat bij sommigen de vraag ontlokte waar Kris zijn roots lagen. Maar hij is toch een rasechte Antwerpenaar die ondertussen reeds ettelijke jaren in Brussel woonachtig is.

Deel 2 bevatte niet s dan hoogtepunten. Een achttal songs passeerden de revue en Kris werd ook wat spraakzamer. En er kon ook al eens een grapje af. Toen hij de vele koppeltjes opmerkte in de zaal vroeg hij zich af of ze gekomen waren voor Valentijn, en iemand opmerkte dat het pas vrijdag de dertiende was, zei ie ‘ Tonight we can kill them and the next day we will love them again’. De song Hollywood ging dan weer niet over het Amerikaanse Hollywood maar over een denkbeeldige luxueuse & decadente plaats waar iedereen in gedachten wel eens verblijft of zou willen vertoeven. Bij de cover ‘You Belong to Me’, ooit nog gecoverd door oa. Bob Dylan maar dat oorspronkelijk uit 1952 stamt en voor het eerst op vinyl werd gezet door Sue Thompson, begon het publiek zowaar spontaan mee te zingen. ‘ I Don’t Wanna Talk About It’, destijds de hemel ingezongen door Rod Stewart, maar infeite een song is van de betreurde Danny Whitten ( Crazy Horse) sloot de set meesterlijk af. Natuurlijk volgde nog een bis en daarvoor ging Kris diep graven in het stokoude American Traditional archief. In The Pines ( Leadbelly, Nirvana) werd zo het laatste hoogtepunt van de avond, waarin de schoonheid van de composities ook live overeind bleven en de wondermooie stem van Kris Dane ons af & toe koude rillingen bezorgde. De aanwezigen hadden dit keer allemaal gelijk!

Jan Van Streydonck

Foto © Karim Hamid

Setlist: Pt 1 : True Desire, Golden Rain , Rose Of Jericho , Sweet on You , Run Dry River, Freebird , Saturday Night. (PAUZE) Pt 2 : I Believe , Bound To Please , Hollywood , Bless Your Soul, From Here To Grace, Talking Angels, You Belong To Me, I don’t Wanna Talk About It. Bis: In the Pines.

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 13/02/15