ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS @ ABclub BRUSSEL - 01/02/15

.

Artiest info
Website
 

ABclub BRUSSEL - 01/02/15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orlando Julius is een muzikant die beter bekend is bij collega’s muzikanten dan bij het grote publiek. Nochtans is de oude man al actief van in de jaren 60. Hij was met zijn groep “Modern Aces” een van de eersten die de West Afrikaanse Highlife muziek mengden met Amerikaanse R&B. Daaruit groeide de Afrobeat en Afrofunk.  Met als exponent zijn klassieker “Super Afro Soul”, de LP uit 1966. Niet verwonderlijk dat hij Fela Kuti tot zijn vriendenkring mocht tellen.

Het is dan ook eigenaardig dat hij bejaard moest worden om pas in 2014 een internationaal uitgebrachte plaat te hebben met “Jaiyede Afro”. Het is naar aanleiding van deze plaat , die hij maakte met de Londense Heliocentrics dat hij deze tournee doet.  Ergens rond 20u20 beklommen ze het podium. Ze is de groep bestaande uit 9 man: drum, bas, gitaar, percussie (2), trompet, sax  een zangeres-danseres en Orlando met ook zijn sax. Ze begonnen met een opwarmer: een instrumental met de eerste blazers duels. De nummers gingen over van het ene in het andere. Zoals meestal met Afrikaanse muziek duren de nummers lang, eens in de groove. Het inkleuren is voornamelijk voor de blazers, waarbij Orlando zich ondanks zijn hoge leeftijd niet onbetuigd laat. Occasioneel speelt hij ook op een kramakkelig orgeltje dat we vroeger “komt uit de Sarma” noemden. Op het podium werd er vooral veel plezier gemaakt, daagden de muzikanten(vooral de blazers) elkaar uit tot fratsen en kunstjes en droop het van het spelplezier. Naarmate de groove langer duurde ging heel de club mee in de groove. Af en toe zong Orlando (hoewel meer parlando) of de zangeres in kwestie. Vanaf “Afro Blues” was heel de zaal in de ban van wat er op het podium gebeurde. Ondanks de politieke boodschap, met verwijzingen naar Ghandi, Luther King, Mandela en Malala, in “Be Counted” werd het een feestelijk nummer met de grappige zinsnede “They Sell Saucisson”.

Hij vertelde het verhaal over zijn ontmoeting met James Brown in Lagos, via Bootsy Collins. De input van soul was overduidelijk in het rockende “James Brown Right On” met zowaar een strakke gitaarsolo. Naar het einde toe kwamen er nummers van de nieuwe plaat: “Asensi”, “Ijo Soul” en lange bisnummer “Jagua Nana”.
De feeststemming kwam ten einde na meer dan 1u30 concert. Iedereen voldaan. Ik zou u aanraden de foto’s te bekijken omdat die ook de sfeer duiden. Hopelijk op Couleur Cafe. In elk geval: mijn grieperig gevoel was weg. Het beste anti depressiva op de markt: Orlando Julius & The Heliotronics. Topavond!

Luc Daelemans

Fotoalbum © Yvo Zels