PHIL BEE’S FREEDOM @ BLUESCAFE, APELDOORN - 21/02/15

Het Bluescafe in Apeldoorn, opgericht door Jan Kerseboom, bestaat al sinds 1994 en is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in de blueswereld. Menig gerenommeerd artiest uit binnen en buitenland heeft hier op het podium gestaan en gezorgd voor veel luister- en dansplezier. De sfeer in het café is heel ontspannen; een intiem klein café met een podium dat ervoor zorgt dat iedereen die van muziek houdt er ook helemaal bij betrokken is. Voor diegene die ook komen voor een lekker biertje is er genoeg plaats aan de bar om onder het genot van goede bluesmuziek te genieten. Zoals vanavond ook het geval zal zijn met Phil Bee’s Freedom.

Phil Bee (allias Phil Bastiaans) is al geruime tijd bekend in het bluescircuit al was het maar dat hij heeft samen gespeeld met Jan Akkerman, maar ook met zijn band The Buzztones. Later brak hij echt door met zijn band King Mo. Met deze band heeft Phil samen met Sjors Nederlof op bijna alle podia en bluesfesivals gestaan . De ambities waren hoog, echter ze bleken te hoog gegrepen zodat de band in 2014 uit elkaar is gegaan. Na het uiteenvallen had Phil een “sabbatical year” genomen, echter het bloed kruipt toch waar het niet kan gaan. Door met een aantal bekende muzikanten te gaan jammen ontstond er vorig jaar alweer een nieuwe band. Na een tweetal oefensessies hebben ze besloten om verder te gaan en onmiddellijk de laatste oefensessie op een live cd uit te brengen. Deze live cd genaamd “Caught Live” werd opgenomen in het bluescafé de Noot te Amersfoort. Een indrukwekkende cd, niet helemaal in de lijn van King Mo, er zijn nu duidelijk meer soul en lichte jazz invloeden te horen. De 10 nummers zijn allemaal covers behalve het nummer “Sweet Rain”, een nummer dat later aan het album is toegevoegd, een indrukwekkend nummer en tekst omdat in dit nummer Phil Bee terug kijkt naar het verlies van zijn broer vorig jaar. Voor vanavond is het dan ook spannend om te gaan ervaren hoe Phil Bee zijn muzikale toekomst wil gaan invullen. De samenstelling van de band is vanavond ligt gewijzigd. Wil Hemens neemt voor deze keer de plaats in van Carlo van Belleghem. Carlo is normaliter de bassist van Phil Bee’s Freedom.

Het concert opent met wat psychedelische klanken van de toetsenist, gelijk gaan associaties met Pink Floyd uit de jaren ’60 naar voren komen. Al snel gaat dit over in het instrumentele nummer Octopus-E als opwarmer voordat Phil Bee zich met de band gaat bemoeien. Dan volgt het nummer “For My Brother”; een cover van The Dereck Trucks Band. Dit nummer is opgedragen aan zijn vorig jaar overleden broer. Het begint heel easy en heel langzaam komen er steeds meer soul en funky invloeden voorbij. De band klinkt lekker strak, alles is goed afgestemd, behalve misschien de stem van Phil Bee, die wat minder lijkt te zijn. De eerste set is overgoten met soul en funk geluiden. Zoals ook in het nummer “I’ll Take Care Of You”. Het origineel van dit nummer stamt uit 1959 en is geschreven door Brook Benton. Onlangs hebben Beth Hart en Joe Bonamassa ook een fantastische versie op de plaat gezet. Op het eind van dit nummer gaat de soul over in echte blues; het tempo gaat omhoog en Berland Rours haalt al eens flink uit met zijn gitaar. Elk nummer wordt behoorlijk uitgesponnen met veel gitaarwerk. Zo ook in het nummer “Ain’t No Love” waarin John F. Klaver de hoofdrol mag nemen door met zijn slide heerlijk te keer te gaan op zijn gitaar. King Mo had al eens de cover “Big Legged Woman” van Freddy King op de plaat gezet, vanavond komt dit nummer ook voorbij, nu uiteraard nog iets meer in een funky stijl. De twee gitaristen nemen elk een groot deel van het nummer voor hun rekening door werkelijk fenomenale gitaar intermezzo’s te spelen om beurten; één van de hoogtepunten van de avond. Daarna moet er even gas worden terug genomen door met de ballad achtige song “Soulshine” te vervolgen. Maar ook hier ontspint zich een gitaarstrijd tussen de twee heren. De meeste nummers van vanavond zijn van hun eerste cd, maar Phil werkt hard aan een serie nieuwe nummers waarvan er vanavond ook enkele op de setlist staan, zoals het nummer “Which Way Is Love”. De eerste set wordt afgesloten met een cover van Matt Scofield’s “Where Do I Have To Stand”. Een heerlijk nummer met veel tempowisselingen.

Na de pauze gaat de band verder met waar ze voor de pauze gebleven waren: het nummer “All Along The Watchtower” natuurlijk bekend van Jimmy Hendrix, maar Jan Akkerman heeft dit nummer al eens een heel ander arrangement mee gegeven. Vanavond komt er een mix voorbij van beide stijlen zeg maar. Ook hier nemen John F. Klaver en Berland het voortouw en mag je echt spreken van een staaltje waanzinnig mooi gitaarwerk, wederom een hoogtepunt van deze avond. Zoals in de eerste set, ook in de tweede set enkele nieuwe nummers: “I Gotta Fly”, “One Last Kiss” en “My Heart Is Burning”. Wat mij betreft verschijnt het nummer “One Last Kiss” zeker op hun nieuwe cd. Dit nummer is heel mooi opgebouwd, met een heel rustig begin maar naar het eind werkend komt er wederom een fantastische gitaar climax voorbij. Phil Bee en zijn bandleden werken naar het einde toe met het nummer “Get Out Of My Live”, waarna het tijd wordt om te stoppen zou je zeggen na ruim twee uur spelen. Echter het publiek roept om “Old Love” en ze kunnen er nog niet omheen om dit nummer van hun cd te spelen. “Old Love” is geschreven door Eric Clapton en op zijn “unplugged” cd staat een fenomenale versie. De versie van Phil Bee mag er echter ook zijn, bijna 25 minuten wordt er voor vrij gemaakt om het publiek nogmaals te laten horen hoe geweldig deze band is. Het nummer is op te splitsen in een aantal delen. Zoals al meer deze avond was te horen, hebben nu ook weer de gitaristen de hoofdrol. Soms bekruipt me het gevoel dat er het een beetje overdadig aan het worden is. Het gedeelte waar er heel zachtjes gitaar wordt gespeeld maakt nog de meeste indruk. Berland weet net op heel subtiele manier zijn snaren te raken, zodat je nog net de tonen voorbij hoort komen. Steeds meer gaat het tempo en volume omhoog om dan weer tot een geweldige apotheose te komen. Een fantastische afsluiter van een geweldige avond. Soul, funk, jazz, blues; dit hebben we allemaal voorbij horen komen. Phil Bee’s Freedom bestaat louter uit topmuzikanten. Dit maakt dat een concert van Phil Bee’s Freedom een genot is om naar toe te komen.

Roelof Passies

Foto © JRobert

 

 


Setlist:
1e set: 1. Kairos / Octopus-E; 2. For My Brother; 3. I’ll Take Care; 4. Ain’t No Love Of The Heart Of The City; 5. Big Legged Woman; 6. Soulshine; 7. Which Way Is Love; 8. Where Do I Have To Stand.
2e set:  1. Stratus / Tobacco Road; 2. All Along The Watchtower; 3. I Gotta Fly; 4. My Heart Is Burning; 5. One Last Kiss; 6. Get Out My Life Woman / Who Knows.
Toegift: Old Love
Bandleden: Phil Bee (zang) , John F Klaver (gitaar), Berland Rours (gitaar), Pascal Lanslots (toetsen), Marcus Weymare (drums) en Will Hemens (bas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

BLUESCAFE, APELDOORN - 21/02/15