THE BROKEN CIRCLE BLUEGRASS BAND @ DeROMA, BORGERHOUT - 23/05/15

De aangrijpende film (met een prachtige scène in De Roma) heb je ongetwijfeld al gezien, de soundtrack heb je grijsgedraaid en misschien zag je de band live al schitteren tijdens een van de uitverkochte concerten in De Roma, de AB, het Rivierenhof of elders. Eind 2014 verscheen het langverwachte live album (met enkele onuitgegeven songs) dat Johan, Veerle & co exclusief voor België komen voorstellen.

 

Het is altijd een beetje thuiskomen in de Roma, een van de plekken waar het Broken Circle verhaal begon. Sleutelscènes uit de film werden hier immers opgenomen. De set begint in de bluegrass traditie rond 1 enkele microfoon met het passende 'Will the circle be unbroken'. Uitgekleed tot de essentie en veelbelovend. Johan Heldenbergh belooft ons ook wat instrumentaaltjes tussendoor, 'Black Mountain Rag' is daar een schitterend voorbeeld van. 'Country in My Genes' brengt een stralende Veerle Baetens op het podium en ze lijkt nog altijd een beetje verrast door de zangcarrière die deze actrice plots overkwam. Ze vergast ons op een paar klassiekers die we ook in de film terugvinden en waarvan ik vooral het prachtige 'Wayfaring Stranger' onthou. Ook het aan Gram Parsons ontleende 'Sin City' beklijft en de snaren laten zich gelden op het vinnige 'Blackberry Blossom'. Zoveel energie verdient wel een pintje, dacht Veerle, en ze gaat even op het podium rond met een bak pils. De twee resterende flesjes geeft ze gul aan het publiek waar vooral de hard werkende fotograaf er deugd van heeft. Merci, Veerle. 'Don't think twice it's allright' brengt ze zo fris dat je zou vergeten dat het van Bob Dylan is, maar een korte imitatie maakt dat wel duidelijk. De gospel 'Over in the Gloryland' nodigt uit tot meezingen en het publiek is dan helemaal verkocht. Ook een parel van Dolly Parton krijgt veel bijval, maar het grapje dat Dolly Parton op haar rug slaapt hadden we al eens gehoord. De fijnste nummers, zoals 'Little Maggie', brengen ze samen rond die ene microfoon.terwijl het brede podium zich beter leent voor de instrumentals. Vader Karl, in rood kostuum van onbekende oorsprong, en zoon Bjorn Eriksson, het muzikale brein van het gebeuren, kwijten zich met overgave van banjo, dobro en gitaar, terwijl de viool van Nils De Caster zorgt voor de inkleuring. De dobro luidt het buitengewone 'That's the way it goes' in, ontleend aan Gillian Welch, en meegeneuried door de uitverkochte Roma. Schitterend hoe de stemmen harmonisch blenden. Voor Bill Monroe's 'The One I love is Gone' baseren ze zich op de versie van the Secret Sisters, terwijl Lyle Lovett's 'Cowboy Man' het moet doen met zes cowboys en een call, euh, cow girl. Ook dat grapje van Johan kenden we al maar de acteur in hem krijgt vergiffenis. Wat me doet besluiten dat de identieke setlist en de identieke grapjes een zekere vorm van routine uitstralen, maar geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de nummers en van het spelplezier dat er blijft afspatten. De band besluit zelf o.a. met een knallende instrumentale versie van 'Sandmountain'.

 De bisronde begint met 'If I needed You', dat een stevig herkenningsapplaus meekrijgt. Een prachtig nummer van grootmeester Townes Van Zandt. We leren ook nog dat een 'Salty Dog' een matroos is en dat Karl Eriksson eigenlijk Johnny Cash heet. Als zeer mooi einde sturen ze ons huiswaarts met het wondermooie ' Go to sleep Little Baby', a capella vooraan op het podium en langzaam stervend onder de uitdovende lichten. Het Broken Circle sprookje maakt mensen gelukkig en krijgt nog een najaarsvervolg in de Parijse Olympia. 

JiVe 

Foto © JiVe

Meer Foto © JiVe 

JOHAN HELDENBERGH (ZANG, BANJO, GITAAR); VEERLE BAETENS (ZANG); BERT VAN BORTEL (ZANG, GITAAR, MANDOLINE); NILS DE CASTER (ZANG, VIOOL); KARL ERIKSSON (ZANG, BANJO, GITAAR); TOMAS DE SMET (ZANG, BAS); BJORN ERIKSSON (ZANG, GITAAR, DOBRO) 

Setlist: Will the Circle be Unbroken / Black Mountain Rag / Country in my Genes / The boy who would't hoe corn / Wayfaring Stranger / The Soul of a Man never Dies / Sin City / Blackberry Blossom / Don't think twice it's allright / Over in the Gloryland / Where are you heading, Tumbleweed? / Do I ever cross your mind / Little Maggie / Ruebens Train / That's the way it goes / The one I love is gone / Cowboyman / Sandmountain / Ain't nobody gonna miss me / Bis: If I needed you / Cherokee Shuffle / Salty Dog / Go to sleep little baby

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

DE ROMA, BORGERHOUT - 23/02/15