10CC @ C-MINE, GENK - 24/02/17

Voor het concert werd de gezellige en steengoeie muziek van de Traveling Wilburys gedraaid, wat ons meteen in de stemming bracht voor een avondje live-muziek. Ook het arsenaal gitaren dat op het podium mooi op een rijtje klaarstond, was zonder meer indrukwekkend. Om het weekend opperbest in te zetten, hadden we in de Genkse cultuurtempel C-Mine een echte hitmachine op bezoek, want dat is de 70-jarige Gram Gouldman van 10CC natuurlijk, die samen met zijn kompanen voor een regelrechte reeks wereldhits zorgde. En die speelden ze in Genk allemaal, tot groot jolijt van het talrijk opgekomen publiek, want de grote zaal zat vol. En de band had zelfs beloofd dat de line-up waarmee men deze tournee deed “het dichtste bij het geluid van de originele 10cc zou staan.” De groep bracht het er uitstekend vanaf, in acht genomen dat de UK pop-rock sound van 10cc niet de eenvoudigste muziek is om live te brengen, met zijn vele tempowisselingen, onverwachte wendingen, hoge stemmetjes en invloeden uit het theater.

Een ijzersterk begin kregen we alvast met Wall Street Shuffle, perfect gespeeld en gezongen door dit kwintet ‘krasse knarren’. Ook Art For Art's Sake klonk superbe, met rasechte 'Pink Floyd' intro & outro, veel bombast maar vooral een sterke song. En dat bleef (bijna) heel het concert zo. Minestrone blonk uit door de mooie harmonieën en Goodmorning Judge werd mooi opgeleukt door de Clapton/JJ Cale gitaartjes. Even verslapte het een paar nummers met onder andere Old Rabbit, maar met Feel The Benefit kwamen ze er weer helemaal door met hun 'operapop' met prachtige lange soli. Ook The Things We Do For Love was zonder meer uitstekend, fijn ook om zien en horen met hoeveel spelplezier alles gebracht werd. Dit was zeker ook het geval met Silly Love, een rockend nummer met 'silly dance moves' van de ouwe rakkers. En I’m Not In Love benadrukte nog maar eens dat 10cc destijds echt wel een heel eigen sound ontwikkelde in de popmuziek.

Bijzonder goed was het onverwoestbare Dreadlock Holiday, een superbe reggae-rocksong die gekend is door zowat iedereen die sinds eind jaren zeventig op deze planeet vertoefde. Met nog enkele bisnummers breiden deze professionele en doorwinterde performers een perfect einde aan het concert. Klasbakken waren het hoor. Donna volledig a cappella klonk geweldig, met precies die hoge stemmetjes zoals op plaat. Een glansrol ook voor de drummer, die enkel het laatste woord van dit nummer in zijn eentje mocht zingen, tot grote hilariteit van het publiek. Als afsluiter nog de zeer rockende kraker Rubber Bullet, waarmee ze hele zaal aan het dansen kregen. Een feestje werd het dus, dit erg leuke concert, waarbij iedereen de zaal verliet met een ‘big smile’. Het biertje van La Chouffe smaakte opperbest na zo’n leuke muziekavond.

Marc Vos

Foto's MarkeTentster 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

C-MINE, GENK - 24/02/17