WALT WILKINS AND THE MYSTIQUEROS + TIP JAR @ ROEPAEN, OTTERSUM - 25/02/18

Sinds tijden weer eens in het prachtige Roepaen te Ottersum. In het verleden was Chris Tangelder verantwoordelijk voor de programering. Sinds hij dit niet meer doet, is het aantal optredens drastisch teruggelopen. Wel veel coverbands, maar gelukkig vandaag toch ruimte voor Walt Wilkins. En gezien de grote opkomst is daar toch behoefte aan. Het optreden vindt niet plaats in de kapel of de voormalige Night Club, maar in de grote zaal. Deze zaal is wat groter dan de Night Club, en zeker zo gezellig. De zaal staat vol met tafels en stoelen zodat het zeer prettig vertoeven is.


Bart de Win en Arianne Knegt vormen samen het duo Tip Jar en doen het voorprogramma. Bart op akoestische gitaar of elektrische piano en Arianne met haar prachtige stem. Ze hebben al jaren een vrienschapsrelatie met Walt Wilkins en Walt heeft dan ook vorig jaar in Texas het laatste album "Gemstone Road" van Tip Jar geproduceerd. Een prachtig album waarvan we nu een aantal nummers te horen krijgen. Het eerste nummer is "Loving Is Hard To Do" en meteen valt op hoe fantastisch de samenzang tussen deze twee is. Elk nummer krijgt een kort intro zodat we helemaal op de hoogte zijn van het ontstaan van elk lied. Het nummer "Little Bright Light" gaat over hoe het zou zijn om een hit te scoren, het meest overbodige lied dat ze ooit hebben geschreven. "Like A Child" gaat over hoe het zou zijn als kind en niet de hele tijd geconfronteerd te worden met zoveel ellende in de wereld. "Gemstone Road" is het titelnummer van hun laatste album en is een pakkend nummer dat je dicht bij de texaanse Walt Wilkins brengt, de sfeer die opgeroepen wordt door het geweldig gitaarspel van Bart. Absoluut het mooiste nummer van deze set. Na ruim een half uur spelen en een daverend applaus maken we ons op voor Walt Wilkins and the Mystiqueros.

Walt toert al voor de zevende keer door Nederland en doet dat in een steeds wijzigende samenstelling. Dit jaar heeft hij Bill Small meegenomen uit Amerika, Austin Texas. Een lid uit de band Mystiqueros die wekelijks op het podium van de Saxon Club in Austin op het podium musiceert, met soms wel 9 bandleden. Wat moet dat een geweldige muziek opleveren. Daarnaast neemt Bart de Win ook deel aan de reeks concerten die Walt nu geeft op een groot aantal podia in Nederland en Duitsland. Samen hebben ze al meerdere albums opgenomen. Dit jaar heeft Walt een nieuwe album in zijn koffer meegenomen: "Live In The Rock Room", maar daarover later meer.
Walt maakt al sinds zijn achtste jaar countrymuziek, geïnspireerd door platen van zijn vader waaronder Jimmy Webb en Glen Campbell. Hij is misschien niet bekend bij het grote publiek maar toch heeft hij al honderden liedjes geschreven waaronder ook een aantal voor Kenny Rogers en Pat Green. Geboren en getogen in Austin; tussendoor heeft hij ook een aantal jaren in Nashville gewoond, maar dat bleek hem niet te bevallen.

Walt vindt de zondagmiddag het fijnste moment van de week om muziek te maken. In Austin treedt hij ook vaak op op dit tijdstip, In The Gruene Hall. Bovendien vindt hij Roepaen ook heel bijzonder om op te treden. Tien jaar geleden was hij ook al hier, toen samen met Sam Baker. Vanmiddag is het zijn zevende optreden in zeven dagen.
Walt komt het podium op samen met zijn compaan Bill Small, de enige van de Mystiqueros die is overgebleven, aangevuld met Bart de Win. Het eerste nummer is "Days" en meteen valt op wat voor een fantastische stem Walt heeft. Nog steeds weet hij me te raken met zijn stem, geweldig. Walt speelt gitaar, net als Bill Small. Aangevuld met Bart, die voornamelijk op zijn elektrische piano speelt. Tijdens het nummer "Trains I Missed" neemt Bill de vocals voor zijn rekening. Tussendoor is het muisstil, iedereen zit echt ademloos te luisteren. Vooral de rustige nummers zijn fantastisch, zoals het nummer "Streetlight". Samen spelen ze fantischtisch gitaar in het nummer "Big Hopes". Daarna komt er meer blues in met het nummer "Honky Tonky Road"; een speciaal nummer voor Walt. In 2008 speelde hij hier ook en vroeg aan hij het publiek om een verzoeknummer. Bart en Arianne zaten vooraan en vroegen om dit nummer. Sindsdien zijn ze bevriend met elkaar en met als gevolg dat we hier allemaal mogen genieten van hun geweldige muziek. Tussen alle prachtige nummers van Walt komen er ook nummers van Tip Jar voorbij. Het nummer "So Long" heeft Bart geschreven voor zijn moeder die onlangs is overleden. Hij schrijft een brief aan zijn vader die al 28 jaar eerder was overleden en vraagt hem om haar ten dans te vragen als hij haar weer ziet. Prachtig, met zo veel emotie en gevoel gespeeld. Tussen de de nummers vertelt Walt veel over zijn familie. Enkele jaren terug heeft Walt zijn vrouw Tina eens meegenomen naar Nederland voor een tour. Zij is ook zeer muzikaal en heeft ook en prachtig album opgenomen met Walt. Zij was er graag bijgeweest hier in Roepaen. De volgende nummers zijn dan ook opgedragen aan zijn vrouw: "Here I Am" en aan zijn zoon Luke: "That's How Much". Tijdens de tour werkt Walt ook aan nieuwe nummers, zoals het nummer "My Friends". In dit nummer is er ook weer een hoofdrol voor Bill, die een fantastische gitaarsolo speelt. De tijd gaat snel en je bewaart het mooiste voor het laatste moet Walt hebben gedacht. Vorig jaar hebben Walt Wilkins en Kevin Welch samen een aantal avonden opgetreden in de Rock Room Series te Austin. Hiervan hebben ze een album van opgenomen en dat is inmiddels te koop. Het slotnummer op dit album "A Prayer Like Any Other" en is nu ook het laatste nummer van vanmiddag. Een werkelijk prachtig nummer, een prachtig slot. Na een daverend applaus ontkomen ze er niet aan om nog enkele nummers te spelen. Na een heel intro over het drinken van Tequila krijgen we het nummer Agave te horen. Bart pakt zijn harmonica erbij en even later hebben we het gevoel dat we ergens in de hitte van Texas zitten. Pure Texaanse country met texmex invloeden. En als dat nog niet genoeg is sluiten we nu echt af met de "Ramblin Blues".
Wat een fantastisch optreden, genieten, geen enkele seconde verveling, wat een sfeer. Kan alleen maar zeggen dat de tour nog een aantal dagen duurt en dat er nog enkele mogelijkheden zijn om ze live te aanschouwen. En anders….next year again?

Roelof Passies


Foto's: Copyright Martin Arts, Arianne Kneght en Joachim Brookes (www.rocktimes.de)

Setlist:
Tip Jar
1. Loving Is Hard To Do;
2. Little Bright Light;
3. Like A Child;
4. Gemtstone Road;
5. Without Thinking Twice;
6. Good Love;
7. All Over Again
Walt Wilkins and the Mystiqueros:
1. Days;
2. Watch It Shine;
3. Trains I Missed (Bill Small Song);
4. Streetlight;
5. Big Hopes;
6. Honky Tonk Road;
7. So Long (Tip Jar song);
8. One Thrue Beautiful Thing (new song);
9. On the Drive (Bill Small Song);
10. This Old House;
11. Here I Am;
12. That's How Much;
13. My Friends (new song);
14. A Prayer Like Any Other (Kevin Welch song).

Toegift:
1. Agave (Kevin Welch song);
2. Ramblin' blues.

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website Tip Jar  
website Walt Wilkins  

ROEPAEN, OTTERSUM