MONOPHONICS @ TRIX, BORGERHOUT – 25/03/22

Artiest info
Website
facebook
TRIX ANTWERPEN - 23/03/22

 

Monophonics uit de Bay Area van San Francisco bestaan sinds 2005 en waren tot 2010 een instrumentale band tot zanger/toetsenist Kelly Finnigan werd aangetrokken en de band een breder spectrum kreeg. ‘In Your Brain’ uit 2012 is nog steeds een geweldige plaat op het snijpunt van soul, funk, r&b en acid rock, broeierige soul, jazz en R&B uit de hoogtijdagen van die genres in de late 60’s en vroege 70’s. Het is dit amalgaan van stijlen die Monophonics zich met veel ijver en talent heeft eigen gemaakt, in sé retro muziek met een moderne tijdloze sound. In 2015 volgt ‘Sound Of Sinning’ en in 2020 ‘It’s Only Us’. Voor mei staat een nieuw album in de steigers waarvan recent de single “Warpaint” werd gelost. De 6-koppige band rond frontman zanger/toetsenist Kelly Finnigan is nog steeds, nu 17 jaar ver in hun bestaan, een band met groeipotentieel gekend bij een select publiek. Met een tijdloos geluid dat heavy soul en psych-rock combineert, hebben ze het afgelopen decennium een ​​reputatie opgebouwd als een van de beste livebands van de VS. Ook in België is er een kleine hardnekkige fanbasis sinds hun optredens in Trix in 2012 en 2015. In 2020 was er een solo optreden van Kelly Finnigan & The Atonements met oud leden van de band van Charles Bradley en The Dap Kings ook al in Trix. Hun laatste album ‘It’s Only Us’ werd meer wereldwijd opgepikt en is voor wie het heeft gehoord een beauty. Het is een album dat zeer sterk het eind jaren ‘60 soulgevoel oproept met knappe arrangementen, oog voor detail en vooral vocaal heel sterk is. Het is dit voorlopig laatste album dat centraal staat voor het optreden van vandaag.

Mononophonics bestaat uit de soulvolle frontman/zanger en toestsenist (Hammond orgel, Wurlitzer piano, mellotron) Kelly Finnigan, een funky ritme sectie van bassist Max Ramey en drummer Austin Bohlman, meestergitarist Lito Magana (hij vervangt voor deze Europese tour stichtend lid Ian McDonald) en een geweldige blazerssectie van trompettist Ryan Scott en saxofonist/ trombonist Alex Baky. Kelly Finnigan zit vooraan in het midden op een rij met rechts van hem de blazerssectie en links de bassist + gitarist. Achteraan beroert Bohlman de vellen.

De band start gelijk met een rijkgeschakeerde instrumentale intro waarna uptempo drums, een groovy gitaar en Finnigan’s moeiteloze bereik, rijke vocale toon en soulvolle nuances je catapulteren naar het psychedelische soulgeluid van de vroege jaren 70 waarin Curtis Mayfield en Isaac Hayes voor nieuwe sprankelende soul tekenden. Het zachte “Suffocating” gaat langzamer met de blazers direct vooraan en Finnigan met reverb op de stem die zorgt voor een weids geluid tot hij halfweg plots zijn orgel laat grommen. Het is de 2de song uit ‘It's Only Us’ waaruit later het nostalgische titelnummer zal volgen, muziek als een warm dekentje dat comfort biedt waarbij arrangement, melodie en uitvoering prachtig samengaan.

Voor die tijd wordt er omgeschakeld naar meer ritmische mid jaren 60 soul/funk met de songs “Promises” en de titelsong “Sound Of Sinning” uit het vorige album waarbij gitarist Lito Magana zich onderscheidt met psychedelische heavy gitaarklanken. Met nog een koperinjectie er achteraan gaat iedereen uit de bol: meezingen, dansen, meedeinen. “Hanging On” is werkelijk fantastisch: blazers, keys, een tjakkend gitaartje, een solo op Wurlitzer piano en orgel aangedreven door een fantastisch zingende Finnigan. Steeds geven alle muzikanten het beste van zichzelf in functie van de song. “Love You Better” is klassieke vintage soul uit het nieuwe album ‘Sage Motel’ dat op vrijdag 13.05 verschijnt. Finnigan kondigt het met veel trots aan en zingt overtuigend het aanstekelijk refrein.

Het smekende “Tunnel Vision” is lichtjes funky met een atmosferische sound komende van een mellotron terwijl trompet nog sfeer toevoegt.

Af en toe heb je de indruk dat Finnigan door zijn positie (zang, toetsen, aansturing, musical director) teveel gewicht torst en hij als staande frontman meer de handen vrij zou hebben om op ontspannen wijze het publiek te bespelen. Finnigan hoewel geruggesteund door een geweldige band draagt het gewicht van de song en van de show van begin tot einde. Het maakt dat heel wat danslustigen al meedeinend luisteren.

Het nieuwe “Warpaint” heeft een indringende broeierige blaxploitation's soul sound met toevoeging van een verwrongen gitaarsolo en moderne electronica sounds opgebouwd tot een heftig rockend soulnummer. Dan toch liever het aloude “Say You Love Me” (In Your Brain, 2012) dat niet zou misstaan op de 70’s soundtrack van de cultfilm ‘Boogie Nights’ uit 1997 met Burt Reynolds. Jaren 70’s soul funk met een meezingbaar refrein, een lange groovende gitaarsolo die huilt a la Jimmy Hendrix afgerond met een portie koper. Een rustpunt is er tijdens het weelderige “All In The Family” een mooi slepend soulnummer dat ondanks de intense en emotionele problematiek beklijft door de fenomenale strot van frontman Kelly Finnigan.

Een Wurlitzer piano intro zindert door waarna Finnigan de woorden “you know it’s coming” uitspreekt en de fans weten dat “Foolish Love” een van de hoogtepunten uit het onvolprezen ‘In Your Brain’ (2012) er aan komt: het ritme verandert, soul disco 70’s funk op zijn best, op en neer gaande blazers, geweldig opzwepend, een aanstekelijk draaiend orgel, Finnigan gaat rechtop staan, meeklappen, meezingen, diverse solos volgen en tenslotte de stem van Finnigan die iedereen meesleurt al zingend, dansend in een uitzinnig ritme.

Finnigan blijft bescheiden ondanks zijn enorme talent, hij bedankt de fans hier aanwezig die hem al 10 jaar volgen en de nieuwe fans die hem nu voor het eerst zien. “Last One Standing” gaat over de verdeeldheid in de maatschappij met Brexit, met Trump én over de menselijke kant van het verbinden en elkaar accepteren. Het wordt een heerlijk opbouwend nummer met een vocaal eerste deel gevolgd door een lang instrumentaal stuk dat aanvoelt als een film soundtrack, een swingende groove die doet denken aan Curtis Mayfield’s “Move On Up” met basloopjes, een funky gitaartje à la Isaac Hayes’ Shaft, een trombone solo, de bandvoorstelling en tenslotte “Keeping On… I'm keepin' on, keepin' on, keepin' on, keepin' on and on”. Geweldig!

Dit was 100% mijn ding, aanstekelijke vintage soul heavy en sweet, krachtig vrijdagavondspul met een verkwikkende uitwerking voor body en mind.

Marc Buggenhoudt

Foto's © Yvo Zels

Setlist

1. Intro (instrumental)

2. Chances (It's Only Us,2020)

3. Suffocating (It's Only Us,2020)

4. Promises (Sound Of Sinning, 2015)

5. Sound of Sinning (Sound Of Sinning, 2015)

6. Love You Better (new song; Sage Motel, 2022)

7. It’s Only Us (It's Only Us,2020)

8. Hanging On (Sound Of Sinning, 2015)

9. Tunnel Vision (It's Only Us,2020)

10. Warpaint (new song; Sage Motel, 2022)

11. Say You Love Me (In Your Brain, 2012)

12. All in the Family (It's Only Us,2020)

13. Foolish Love (In Your Brain, 2012)

Encore:

14. Last One Standing (It's Only Us,2020)