BYRON BAY & MAD ABOUT MOUNTAINS @ N9, EEKLO – 17/01/15

 

Het was een gezellige drukte  afgelopen zaterdag in de N9 te Eeklo. Niet verwonderlijk want met Byron Bay en Mad About Mountains stonden 2 beloftevolle Belgische bands op de affiche. De spits werd afgebeten door Byron Bay, in vroegere tijden Mocking Jay maar door een copyrightdispuut met de makers van The Hunger Games waren ze genoodzaakt om de groepsnaam te veranderen. Niet getreurd want de muziek blijft tenslotte hetzelfde. De band had goede herinneringen aan de N9 want in 2013 werden ze daar de winnaar van de Cirque Constance Roadshow, een plaatselijk rockconcours. Vorig jaar was de band ook finalist van Humo’s Rock Rally en van bij het eerste nummer  ‘ Do You Wrong’  werd meteen duidelijk waarom. Prachtige 4-stemmige samenzang met  een sobere maar adequate muzikale ondersteuning. Het nog mooiere ‘Goldfish’ volgde, met de zinsnede ‘I’ll even feed your goldfish’… Hoe mooi kan liefde zijn. Het ontbreekt  de jongens blijkbaar nog wel aan eigen nummers want na ‘Collide’ volgden een 3-tal covers, Jes40 van Wilco , een slowtempo versie van Das Pop’s ‘ You en het wondermooie ‘Girl in the War’ van Josh Ritter. De korte set werd afgesloten met hun single ‘God Only Knows’. Hun nieuwe single mogen we binnenkort verwachten maar werd live nog niet voor de leeuwen gegooid. De band is jong maar echt enthousiast, beetje nog op zoek naar een eigen identiteit (flarden Fleet Foxes, zelfs Travelling Band hoorde ik eraf en toe in),soms zat de meerstemmigheid niet voor de volle 100 % juist, maar dit kan gerust met de mantel der liefde bedekt worden. De band heeft het in zich om ons in de toekomst met mooie dingen te verrassen. En ik ben overtuigd dat ze dit ook zullen doen. Leuk concert(je)!

Andere koek of beter, nog betere koek, werd het nadien met de’ Limburgse’ Americana van Mad about Mountains. Van minuut 1 werd het publiek meegezogen in de wondere wereld van Piet De Pessemier en we werden pas bevrijd na het slotakkoord van de bis ‘Down by the river’. De song duurde wel geen halfuur zoals Ome Neil het de voorbije zomer bracht op de Lokerse feesten maar ik twijfel of er iemand in de zaal zich er echt zou aan gestoord hebben. En het was heerlijk toeven in die wondere wereld. De band klinkt live heel wat steviger dan op plaat, en dat komt de songs  ten goede. De setlist werd mooi verdeeld over de beide albums (5 uit het titelloze album, 6 uit  Harlaz) met als extra nog een schitterende versie van ‘The Weight’ (The Band) en ‘ The Way it will be’ van Gillian Welch. (Quote  ‘Jullie kennen toch Gillian Welch? Nee? Shit, had ik toch beter gezegd dat dit een eigen nummer was’) Het ene hoogtepunt volgde op het andere. Bij ‘ Best Friend’ kwam Neil Young voor de eerste maal duidelijk om de hoek kijken en het zou niet de laatste keer zijn. Ook Israel Nash (Gripka) kwam constant in mijn gedachten op, maar ja ook die haalt daar dikwijls zijn mosterd. Maar naast de frontman kon men onmogelijk voorbij aan de werkelijk schitterende band. De nieuwe drummer Pol Meunier kweet zich voortreffelijk van zijn taak, de bassiste Myrte Luyten plukte heerlijk op de snaren en zong hemels (Don’t be Angry) net zoals  gitarist/lapsteel gitarist Davy Jansen (wat een vakman, heerlijke klanktapijten). Wat werd het mooi als die drie samen zongen . Kippenvel. Met af en toe een extra muzikant op trombone ( Americana op trombone!) was het plaatje compleet. ‘Harlaz’ , mooie titelsong van het laatste album en de naam van het bos  waar Piet stiekem  zijn eerste sigaretjes pafte en blijkbaar meer dan dat, zat achteraan in de set . Er zijn voor minder goede redenen  songs geschreven. Het werd een concert die boeide van begin tot eind. Sterke songs,sterke band , leuke zaal … het leven kan mooi zijn. Met een heerlijk voorgerecht en een sublieme hoofdschotel kon  deze zaterdagavond niet meer stuk. Lekker Belgisch gerechtje ..meer moet dat niet zijn.

Setlist: Little Lady, In the end, Best friend, Don’t Be angry, You know, My brother and I, Where the man waits, Hurts, Hold on, Harlaz, The Weight, If You see her. Bis: Down by the River.

Jan Van Streydonck
foto's @Jurgen Dhont - copyright N9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
BYRON BAY  
MAD ABOUT MOUNTAINS  

N9, EEKLO – 17/01/15