MIKE SPONZA BAND @ MOD HASSELT - 08/01/15

Artiest info
Website
facebook

MOD HASSELT - 08/01/15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike Sponza is een uit Triëst, Italië, afkomstige blues gitarist en zanger. Sponza tourt nog steeds wereldwijd als frontman van zijn “Mike Sponza Band”  of als gast / leider van een muzikaal project. Sponza won in 2005 én in 2008 de ‘Blues Music Award for Guitar’. In 2013 wordt Sponza als ‘Traditional Male Blues Artist’ genomineerd voor de ‘The Blues Foundation’s Blues Music Award’. Sponza ontvangt ook in 2013, na twintig jaren te hebben geschreven voor de ‘Blues Revue’, de ‘Keeping the Blues Alive Award for Journalism’. Sponza is de medeoprichter van de ‘The VizzTone Label Group’.

Sponza’s platen debuut start in 1997, met het album “News For You”. In 2005 begint Mike met het project “Kakanic Blues”, het éérste ‘Central European Blues’ initiatief. Onder de naam “Central Europe Blues Convention” worden in 2006 een CD en een DVD uitgegeven. Hieraan werken enkele belangrijke muzikanten en gitaar legende Carl Verheyen als special guest mee. In 2007 wordt het album “Kakanic Blues 2.0” uitgebracht, waaraan vijfentwintig muzikanten uit diverse landen en speciale gasten Ian Siegal en Carl Verheyen deelnemen. In 2011 wordt het project vervolledigd met het album “Continental Shuffle”.

In 2011 was Mike Sponza reeds in de Muziekodroom in Hasselt, als begeleidingsband van Bob Margolin (“Muddy Waters Blues Band”), geprogrammeerd door move2blues (het blues aanbod in de MOD van enkele, ik citeer, “uit mahoniehout gesneden blues freaks”). In 2015 staat Mike Sponza als éérste in de blues agenda van move2blues genoteerd, om het nieuwe seizoen (iedere 2de donderdag van de maanden okt. t.m. mei) te openen. Mike Sponza kan je met drie woorden omschrijven: blues, soul en R&R. Wij, van Rootstime, waren er bij… Hier het live verslag.

De eerste set van de avond  begint rond kwart na negen, terwijl de zaal nog rustig verder volloopt. Het is duidelijk dat Sponza er zin in heeft. Dit blijkt ook tijdens de voorstelling van zijn band. Sponza staat er in zwart maatpak keurig bij en zowel bassist Mauro Tolot, als de Sloveense saxofonist Matej Kužel dragen een keurige hoge hoed; terwijl drummer Moreno Buttinar zich onopvallend op de achtergrond houdt. Na een instrumentale intro (ik vermoed “Kakanic Blues”), vertelt Sponza, dat hij vanavond verder wil gaan met originele songs en enkele tributes. De eerste song, die we te horen krijgen is “Running On Empty”, een nummer dat op zijn recente album met het “Central European Orchestra” staat. Zijn leven als muzikant, zo vervolgt Sponza, is gekenmerkt door veel reizen en rijden. De rit van Duitsland naar Hasselt was kort, vertelt hij, maar soms is het “hard to be on the road”. De pop rock song “It’s Hard To Be On The Road” (ook uit het net vernoemde album) bevestigt dit verhaal. Sponza, die ondertussen zijn bottleneck over de ringvinger geschoven heeft, wil het in de volgende song hebben over een van zijn hobby’s, het lezen van Latijnse gedichten. De song “Rather Than Being Free” is een blues song met dito onderbouw. Een verhaal, gebaseerd op een liefde / haat verhouding, wordt knap ingekleurd door de jazzy solo’s van Matej Kužel’s saxofoon. Het is duidelijk, dat de band meer op dreef begint te geraken. Liefhebbers van nog meer Latijnse gedichten, moeten zeker zijn nieuwe album “Ergo Sum” kopen, dat in februari zal uitkomen. Op basis van een stelling van filosoof René Descartes “Cogito ergo sum” (ik denk, dus ik ben) die Descartes in 1644 in zijn “Principia Philosophiae” publiceerde, verzamelde Sponza Latijnse gedichten, die hij gebruikte als onderbouw voor zijn nieuwe songs en album “Ergo Sum”. Met de hulp van zijn goede maat Ian Siegal werd het album voorbereid. Sponza heeft ook “idols”… Een van zijn idolen is BB King. “When It All Comes Down” is origineel een B-kantje van deze grootmeester, maar werd later ook opgenomen in o.a. de albums “Midnight Believer” (1978), “Got My Mojo Working” (1989) en in “King Of The Blues” (1992). Vergeet deze raad niet: “When it all comes down - Look for me I'll still be around...” Er volgt een tweede tribute. Een terechte, want wie kent er het Brits rock icoon Joe Cocker (1944-2014) niet? Via “The Letter” van Wayne Carson Thompson, die de meesten kennen in de populaire hitversie van “The Box Tops”, huldigt Sponza Joe “Woodstock” Cocker, die het nummer zelf opnam op zijn live album “Mad Dogs & Englishmen” (1970): “Give me a ticket for an aeroplane. Ain't got time to take a fast train. Lonely days are gone, I'm a goin' home ... ” Zeven jaren geleden trad Sponza op in de vrouwenafdeling van een gevangenis. Hij was erg geraakt door de kleine kinderen die er ook rondliepen. Zijn zong ”Innocent Criminal” schreef hij vanuit de ogen van deze kinderen… Daarna was het bijna tijd voor een korte pauze.

Even na tienen begint Sponza zijn tweede set met een nieuwe tribute. Nu is “King” Elvis aan de beurt. Elvis Presley (1935-1977) zou dit jaar tachtig geworden zijn en dit is Sponza met “Big Boss Man” niet vergeten. Elvis zong het in 1961, maar Jimmy Reed deed het al eerder in 1960. Sponza vervolgt daarna met eigen werk uit (opnieuw) zijn album met het “Central European Orchestra”. “Fire” is een soul / rock song, die hij op het album samen met Ian Siegal doet en waarmee hij ook hier veel indruk maakt. “Something Going Wrong” waarmee Sponza vervolgt, is een prangende song, die me van zijn optreden vanavond, zeker het langst zal blijven. E.e.a. gezien de gebeurtenissen in Frankrijk (“Je suis CHARLIE”) van de voorbije 24 uren… Dit funky blues nummer komt uit Sponza’s meest recente solo album “Rough Souls” en is gezien de tekst en inhoud super actueel. Merk op dat Sponza op zijn laatste solo album “Rough Souls” in de studio geholpen werd door zijn oude maten Roby Maffioli (bas) en Ale Maffioli (drums), waarmee hij sinds de late jaren ’80 optreedt. De set wordt vervolgd met een song van Willie Dixon “Talk To Me Baby (on the telephone)”, waarin het vooral om de tekst gaat. Blues songwriter Willie Dixon schreef "Talk to Me Baby (I Can't Hold Out)" in 1958 of 1959 in Los Angeles, terwijl hij tourde met Memphis Slim. Dixon vond zijn inspiratie in een telefoongesprek met zijn vrouw Marie: “I just talked to my baby, on the telephone. She said ‘Stop what you're doin' and come on home. I can't hold out, I can't hold out too long. I get a real good feelin', talkin' to you on the phone’...” Sponza heeft de tekst duidelijk begrepen en laat dit vooral blijken, wanneer hij met zijn bottleneck de slides heel hoog uit zijn gitaar blijft puren. Even wordt er al vanuit het publiek geroepen voor een rekest, maar dat vindt Sponza wat vroeg én (met een excuserend lachje) reageert hij dat “het te lang geleden is, dat ze dit nummer nog gespeeld hebben”. Sponza vervolgt met een slow blues, een nummer van JL Hooker, “Five Long Years” (If You’ve Ever Been Mistreated)”. Het wordt een echte en een heel lange slow blues, met meerdere afwisselende solo’s en met opnieuw een fantastische Matej Kužel op saxofoon. Dat Sponza met veel andere muzikanten samen speelt is geweten. Zijn favoriete muzikant, zo vertelt hij ons, voor hij het rustige, dansbare “Move On You” (“Kakanic Blues” – 2005) begint, is Lucky Peterson. Sponza beëindigt zijn optreden heel funky met het toepasselijke “Just In Time (To Say Goodbye)” (“Kakanic Blues 2.0” – 2008), dat hij via een Gene Vincent Be-Bop-A-Lula uitlating laat overgaan in “Is This Love”. Het extra nummer dat daarna nog volgt “I Didn’t Know” (“Rough Souls” – 2010) doet de deur dicht na een geslaagd optreden. De start was wat moeizaam, maar in de tweede set werd veel rechtgezet. Prima start van een nieuwe move2blues jaargang!      

Eric Schuurmans

Foto © Michel Verlinden
meer foto's

Play list: I: blues intro “Kakanic Blues” / “Running On Empty” / “It’s Hard To Be On The Road” / “Rather Than Being Free” / “When It All Comes Down” / “The Letter” / “Innocent Criminal” / blues outro – II: “Big Boss Man (Can’t You Hear Me When I Call)” / “Fire” / “Something Going Wrong” / “Talk To My Baby” / “Five Long Years (If You’ve Ever Been Mistreated)” / “Move On You” / “Just In Time” / “Is This The  Love” – Encore – “I Didn’t Know”.

Line-up: Mike Sponza: zang, gitaar - Mauro Tolot: bas - Moreno Buttinar: drums - Matej Kužel: saxofoon

 

Fire / Talk To My Baby / Five Long Years (If You’ve Ever Been Mistreated)

Noteer alvast de volgende afspraken met move2blues in jullie agenda:

move2blues – MOD Hasselt (21u)
Donderdag, 12 februari 2015. Paul Oscher (US)
Donderdag, 12 maart 2015. Zakiya Hooker (US)
Donderdag, 09 april 2015. Ron Hacker Band (US)
Donderdag, 14 mei 2015. Brian Templeton & Enrico Crivellaro (US)
Donderdag, 08 oktober 2015. Grannie Duffy Band (IRL)